System Center Operations Manager 2007 (SCOM) Kurulumu – 1

Herkese merhaba, Operations Manager ile alakalı yeni bir makalede yine birlikteyiz. Bu makalede, daha önceki bölümlerde Server rolleri ve Komponentlerine baktığımız System Center Operations Manager ürününün kurulumuna değineceğiz. Toplamda 2 bölümden oluşacak olan yazı dizisinin ilk bölümünde yazılımsal, donanımsal ve kurulumu yapabileceğimiz işletim sistemlerini inceleyip Active Directory hazırlığımızı yapacağız. Diğer bölümde ise kuruluma kaldığımız yerden devam edeceğiz.

SCOM,Microsoft Operations Manager(MOM) ürününün en son hali olarak karşımıza gelmektedir.IT ortamlarında oluşan sorunları önlemek ve verimliliği artırmak için kullanılabilecek olan bir üründür.Amaç IT servislerini izlemek.Yaşanacak herhangi bir problemi önceden tespit edip,diğer servisleri kesintiye uğratmadan giderebilmektir. Üzerinde 50’den fazla yönetim paketi bulunmaktadır. SCOM rol tabanlı olarak kullanılabildiği gibi, her rolün tek bir makinedeymiş gibi düşünülmesi de sağlanabilmektedir. Bu şekilde uçtan uca bir yönetim sağlamaktadır. Seçilen bilgisayarların logları merkezi bir yerde saklanır ve raporlar oluşturulur.Bu sayede daha hızlı hata tespit ve izolasyonu yapılabilmektedir.Microsoft dışındaki Third Party çözümler ile de entegre bir şekilde çalışabilmektedir.Enterprise yapılar için’de kullanabilir.Yani 1000’lerce sunucuyu yönetebiliriz.

System Center Operations Manager daha önceki makalelerde incelediğimiz gibi birden fazla server rolüne sahiptir. Bu rollerden bazılarını kurmak zorunlu iken, bazıları ise opsiyonel olarak sunulmaktadır. Bu makalemde ilk olarak zorunlu olarak kurmamız gereken rolleri kuracağım. Bu serinin devamında ise diğer rolleride teker teker kuracağız. O zaman ilk olarak kurulması gereken rolleri sıralamamız gerekirse;

Operational Database

Operational Console

Root Management Server(RMS)

Windows PowerShell(Opsiyonel)

Evet arkadaşlar. Eğer ortamınıza ilk defa SCOM kuruyorsanız yukarıdaki ilk 3 rolü mutlaka kurmanız gerekmektedir. Ben,3 role ek olarak daha sonradan uğraşmamak için Windows Powershell’i de kuracağım. Tabi ki bu 3 rol dışında Reporting,Audit Collection Server(ACS),Gateway Server,Agent ve Web Console gibi opsiyonel roller ve komponentleri daha sonraki makalelerde kuracağız.Peki kuracağımız rollere değindikten sonra gelin yazılımsal,donanımsal ve hangi işletim sistemilerine Operations Manager’ı kurabileceğimizi inceliyelim.

Yazılımsal Gereksinimler:

SQL Server 2005 Standart, Enterprise SP1 veya SP2

.Net 2.0 veya. Net 3.0

Microsoft Core XML Services (MSXML) 6.0

Eğer kurucaksanız Windows PowerShell

Donanımsal Gereksinimler:

2.8 GHz veya daha hızlı bir işlemci

4 GB of RAM

NTFS ile formatlanmış 50 GB’lık boş disk alanı

Desteklenen İşletim Sistemleri:

Windows Server 2003 Standart,Enterprise,Datacenter SP1 veya SP2(X86/X64)

Windows Server 2003 R2 Standart,Enterprise,Datacenter SP1 veya SP2(X86/X64)

Windows Server 2008 Standart,Enterprise,Datacenter SP1(X86/X64)

System Center Operations Manager 2007 Kurulum Öncesi Hazırlıklar

1)İhtiyaçlarımıza göz attıktan sonra geçelim kurulum öncesi hazırlıklarımızı yapmaya. SCOM kurulumu hepimizin tahmin edebileceği gibi Domain veya Enterprise Admins grublarına üye olan kullanıcılar ile yapılabilmektedir. Bundan dolayı kurulumu Domain Administrator hesabı ile rahatlıkla yapabiliriz. Ancak güvenlik gereği aynen MOM ve SMS kurulumunda da olduğu gibi, Administrator’dan farklı kullanıcı hesapları kullanmamız tavsiye edilmektedir. Bundan dolayı ilk olarak işimize kullanıcı hesaplarımızı planlayarak başlayacağız. Ve bu aşamada oluşturacağımız kullanıcı hesaplarını diğer diğer Operation Manager rollerinin kurulumunda da kullanacağız. Örneğin, Reporting Server kurulumu sırasında kullanacağım hesapları da bu bölüm içerisinde oluşturacağım. Toplamda 5 kullanıcı hesabı ve 1 adet Security-Global grup oluşturuyoruz. Oluşturulan kullanıcıların ve Global grubun isimleri size kalmış. Ben aşağıdaki gibi oluşturdum. Aynı zamanda hangi hesabı ne amaçla kullanacağımızı da belirttim.

Hesap/Grup Adı

Hesap Açıklaması

İstenen Zaman

Kullanım Amacı

SCOMAction

SCOM Server Action Account

Management Server Setup

Sağlayıcılardan veri toplar, cevaplamaya çalışır

SCOMSDK

SDK and Configuration Service Account

Management Server Setup

Operasyonel veritabanını yazar, servisleri çalıştırır

SCOMAdmin

Management Server Admin Account

SCOM genel yönetim hesabı

SCOMDW

Data Warehouse Write Action Account

Reporting Server Setup

Data Warehouse veritabanı raporlarını yazar

SCOMDataReader

Data Reader Account

Reporting Server Setup

SQL Reporting Services veritabanını sorgular

SCOMGlobalAdmins

Security Global Grup

Management Server Setup

Management Grup yönetimini için

Yukarıdaki tabloda görüldüğü üzere,5 adet kullanıcı ve 1 adet Security-Global grubu oluşturuyoruz. İlk 3 kullanıcı hesabını kurmak zorunda olduğumuz Operations Manager rolleri için kullanacağız.Yani makalenin 2. bölümünde kurulum sırasında ihtiyacımız olacak.Diğer 2 kullanıcı hesabını ise Reporting Server kurulumunda kullanacağız.Kullanıcı hesaplarının parolaları “Password Never Expires” olmalıdır.Tavsiye olarak bu kullanıcı hesaplarını ve global grubu bir OU altında oluşturabilirsiniz.Herhangi bir GPO’dan etkilenmemelerinde fayda var.Aynen aşağıdaki gibi.

clip_image002

2)Bu 5 adet kullanıcı hesabını oluşturduğumuz SCOMGlobal Admins isimli gruba üye yapıyoruz.

clip_image004

3)SCOMGlobalAdmins grubunuda Domain Admins grubuna üye yapıyoruz.

clip_image006

4)Evet. Son olarak da kullanıcı hesaplarımızın bulunduğu SCOMGlobalAdmins grubumuzu, SCOM kurulumunu yapacağımız makinemizin Local Administrators grubuna üye yapıyoruz.

clip_image008

5)Artık SCOM kurulumunu yapacağımız makinemize SCOMAdmin isimli kullanıcı ile oturum açabiliriz.

clip_image010

Evet arkadaşlar ilk bölümde yapmamız gereken hazırlıklarımız bu kadardı.Makalenin 2.serisinde,logon olduğumuz bilgisayarımıza SCOM kurulumunu gerçekleştireceğiz.Diğer bölümde görüşmek üzere….

Hoşçakalın…

Kaynak:

https://technet.microsoft.com/en-us/library/bb309428.aspx

Serhad MAKBULOĞLU