System Center Data Protection Manager 2007 Disk Yönetimi

Data Protection Manager 2007 data güvenliğini sağlamak, daha sağlam ve güvenli bir yedekleme stratejisi oluşturmak için disk veya yedekleme kartuşları kullanır. Biz bu makalemizde DPM 2007 üzerinde disk yönetimini ele alacağız. Öncelikle DPM 2007’nin disk kullanma yapısına kısaca bir göz atalım.

DPM 2007 disk tabanlı koruma yöntemi koruma altına alınan sunucuların üzerindeki verilerin bir kopyasını (replica) üzerinde tanımlanan disklerde tutar. Replikasyonlar DPM 2007 üzerinde tanımlanmış diklerdeki bölümlerde (Volume) veya özel olarak ayrılmış birimlerde tutulur. Replikasyon değerlerini sistem yöneticileri kendileri belirlerler.

Ayrıca disk tabanlı korumalarda geri dönüş çok daha hızlıdır ve kolaydır, buda önemli bir noktadır. Kartuşlardan geri dönüş uzun sürebildiği gibi biraz da pahalı bir çözümdür.  Yine diğer önemli bir avantajı da 15 dakikaya kadar geri dönüşün yapılabilmesidir.

DPM 2007 depolama havuzuna (Storage Pool) eklenmiş olan diskleri kullanır. DPM 2007’yi işletim siteminin kurulu olduğu alana kurabilirsiniz ancak o disk üzerindeki boş alanı DPM 2007 yedekleme alanı olarak kullanamaz.

DPM 2007 USB ve 1394 teknolojisine sahip diskleri desteklemez.

DPM 2007 Storage Pool’a takılan disk formatlanır, dinamik diske dönüştürülür ve kullanıma hazır hale getirilir. Dosya sistemi mutlaka NTFS olmalıdır FAT ve FAT32 dosya sistemine sahip olan sunucular DPM tarafından koruma altına alınmaz.

clip_image002

Yukarıdaki şekilde DPM 2007’nin kullanılma yöntemleri görülmektedir. Disk-to-disk, Disk-to-tape, Disk-to-disk-to-tape.

Örneğin disk-to-disk yapısına bakarsak kısaca; bu yöntemle korunan sunuculardaki verilerin bir kopyası DPM 2007 üzerindeki Storage Pool içinde tanımlanmış olan disklerde veya birimlerde tutulur.

clip_image004

Yine yukarıdaki şekilde de temel çalışma mantığı görülebilir.

Temel bilgilerin ardından artık Data Protection Manager 2007 ile tanışabiliriz ve üzerinde bir Storage Pool oluşturalım ve disk ekleme işlemini yapalım.

clip_image006

DPM 2007 yönetim konsolunu açıyoruz.

clip_image008

Şekilde görüldüğü gibi Management sekmesine geçiyoruz ve Disks sekmesinin durumuna göz atıyoruz. Şimdilik sunucumuzda ekli bir disk yok. Hemen sağ taraftaki Actions kısmından Add tıklıyoruz.

clip_image010

Karşımıza çıkan pencereden eklemek istediğimiz diski seçiyoruz ve Add diyoruz. Şuan sunucumuzda tek bir disk olduğu için sadece onu görebiliyoruz. Dikkat ederseniz DPM 2007’nin kurulu olduğu diski göremiyoruz. DPM 2007’nin kurulu olduğu disk0 ortalarda yok. Ancak daha sonradan eklenen disk1 olarak görünmektedir. Ekleme işlemini yaptıktan sonra OK ile devam ediyoruz. Artık DPM 2007’nin kullanabileceği bir diski var ve veri korumaya hazırlanması gerekir.

clip_image012

Bir sonraki adımda ise yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi eklenen diskin DPM 2007 tarafından dinamik diske dönüştürüleceği ve var olan birimlerin silineceği bilgisi bize bildiriliyor. Bu kısımda Yes diyerek işlemimize devam ediyoruz.

clip_image014

Görüldüğü gibi disk hazırlandı ve Storage Pool’a ekleniyor.

clip_image016

Evet işlemimiz tamamlandı ve diskimiz Storage Pool’a başarılı bir şekilde eklendi. Disk hakkında genel bilgiler de yukarıdaki şekilde görülmektedir.

Yine sağ taraftaki Actions kısmından Storage Pool ile ilgili işlemleri kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirebiliriz.

clip_image018

Eklemiş olduğumuz diskin durumuna Computer Management – Storage – Disk Management kısmından baktığımızda ise karşımıza yukarıdaki tablo gelmektedir. Görüldüğü gibi disk dinamik diske dönüştürülmüş ve kullanıma hazırdır.

Kaynak:

https://technet.microsoft.com/en-us/library/bb795783.aspx

Mümin ÇİÇEK