Exchange Server veri tabanı mimarisi gereği veriler öncelikle ram, ardından log dosyası ve son olarak veri tabanı dosyasının içine yazılmaktadır. Log dosyalarının hangisinin veri tabanına yazıldığını veya yazılması gerektiğini checkpoint olarak isimlendirilen dosya yönetmektedir.
Eğer bir mailbox sunucusu beklenmedik bir şekilde kapanır veya benzeri bir sorun yaşar ise bazı log dosyaları veri tabanına yazılmamış olarak kalır. Veri tabanı bir sonraki online olma işlemi öncesinde bu logları tamamlamak zorundadır. Bu konuda eseutil aracı ile bu logları elle veri tabanına yazabileceğimiz gibi istersek görmeden gelip veri tabanında bir miktar veri kaybının kabülü ile veri tabanını tekrar online hale getirebiliriz.
Ancak bu noktada Offline bir Backup içerisindeki veri tabanı için neden “roll forward” yani logları veri tabanına ekleme işlemine ihtiyaç duyduğumuzu merak edebilirsiniz.
Aslında normal yollar ile yedeği alınan bir veri tabanı için yukarıdaki gibi bir durum söz konusu değildir. Ancak buna rağmen windows server backup ile yedekten geri dönerken bir kutucuk sayesinde “roll forward” özelliğini kullanmak veya kullanmamayı seçebiliriz.
Böyle bir senaryoda neden buna ihtiyacımız olur noktasında ise, yedekleme başladıktan sonra bitene kadar olan süreç içersindeki yeni yazılan loglar DB de olmayacaktır ve eğer bu kutucuk işaretli olmaz ise yani roll forward işlemi yapılır ise başarılı bir yedekten geri dönüş sonrası bu loglar ilgili veri tabanına işlenir
Not ; bu seçenek orjinal lokasyona dönüş için kullnaılır. Aksi halde zaten yedekten sonra işlenen loglar orjinal klasörde olacağı ve siz alternatif bir klasöre döndüğünüz için bir anlamı olmayacaktır.