Outlook Auto-Complete List Name Suggestions Hatasının Giderilmesi

Outlook programı bizlere kullanım kolaylığı noktasında pek çok özellik sunmaktadır. Bunlarda bir tanesi ise Auto-Complete List dediğimiz daha öncesinde mail gönderdiğimiz kişilere bir kez daha mail göndermek istememiz halinde sadece adının birkaç harfini veya mail adresinin bir bölümünü yazmamız halinde bize açılan bir menüden seçme imkânı sunar.

Örneğin kardeşim Serkan’ a mail atmak istediğim zaman Serk yazıyorum ve bunun ile başlayan daha önce mail gönderdiğim adresler listeleniyor. Tabiki benim mail trafiğim çok yoğun olduğu için sadece Serkan bile yazınca gördüğünüz gibi pek çok Serkan çıkıyor J

Bu özelliği isterseniz kapatabilirsiniz veya yanlış bir adres eklenmiş ise onu yine yukarıdaki resimde görüldüğü gibi çarğı işaretinden veya üzerinde iken klavyenin delete tuşuna basarak silebilirsiniz. Ama ben şu anda bu konulara değinmeyeceğim.

Evet, bu güzel bir özellik ve özellikle Outlook 2010 – Exchange 2010 sürümlerinden sonra bu liste kullanıcı posta kutusunda tutulmaya başladı. Yani daha önceki sürümlerde ilgili bilgisayar için tutulan bir NK2 dosyasından artık kullanıcı posta kutusunun içine alındı.

Bunun en büyük avantajı artık bilgisayarının değiştiren veya aynı bilgisayar bile olsa profili resetlenen kullanıcıların bu listeyi almak için ek bir efor sarf etmesinin gerek olmaması. Eskiden eğer bir kullanıcı profili resetlenecek ise bu dosya alınır, Outlook kurulduktan sonra tekrar ilgili dizine atılırdı. Ancak terminal server gibi ortamlarda kullanıcı profillerinde bilgi olmaz, ortak alanlar ise MAP ile bağlanır ve bu nedenle sorun oluştukça ilgili kullanıcının roaming profili silinir. Bu silme sonucu kullanıcı verisi kesinlikle kaybolmaz. Neden?

Kullanıcı mailleri sunucuda duruyor, masa üstüne veri kaydetme yetkisi zaten yoktu, peki verileri nereye kayıt ediyor? Map drive yapılmış ortak dosya sunucularına, doğal olarak onlarda kaybolmuyor. Peki mailler tamam, dosyalar tamam, kısa yollar? Onlar ise GPO ile Terminal sunucuları için her kullanıcıya otomatik kopyalanıyor.

Tabiki burada bir takım kayıplar olur, örneğin browser için favoriler veya yaptığınız bazı görsel ayarlar. Anca bu konu çok sorun edilen bir konu değil. Ama mail listesi çok önemli. Yani siz bir kullanıcı profilini resetlediğiniz zaman yukarıdaki durumdan dolayı sizi üzmez, ama eğer Outlook tamamlama listesi kaybolur ise o zaman bir hayli can sıkıcı olabilir J

Peki yıl olmuş 2014, 2010 sürümlerinden beri bu özellikle artık posta kutusunda ise benim size anlatacağım konu ne olabilir ki? Konu şu ki, her ne kadar artık tamamlama listeleri posta kutusunda olmasına karşın 2007 sistemlerden 2010 sistemlere geçiş yapan şirketlerde bazı posta kutuları için bu otomatik tamamlama listelerinde sorunlar olur. Örneğin 5000 kullanıcınız var, kullanıcıların roaming profile dizini olan storage için bir değişiklik yapma kararı aldınız, diyelim ki SATA veya Fiber disklerden yeni SSD diskleri olan bir storage’ a geçiyorsunuz, ancak mevcut eski profilleri taşımak istemiyorsunuz. Günün sonunda yukarıdaki gibi bir senaryoda zaten bu profillerde kullanıcı verisi yok ( birkaç kişisel ayar ve browser için favoriler hariç ). Hop güzel güzel Active Directory üzerinde ADModify aracı ile toplu olarak 5000 veya test için 100 kullanıcının roaming profile path’ ini eski dizinden yenisine çektiniz, kullanıcılar logon oldu ve temiz bir profile yüklendi, Outlook açıldı ama hop otomatik tamamlama listesi yok. Bu sorun tüm kullanıcılarda olmaz, ancak olan kullanıcı sayısıda 5000 gibi bir rakamlardan bahsediyorsak sizi bezdirmeye yeter.

Peki bu sorun ile karşılaşan kullanıcılar için çözüm nedir?

İlk olarak aşağıdaki aracı indirmemiz gerekiyor.

https://mfcmapi.codeplex.com/

Outlook sürümüne uygun olanın indirmeniz gerekli.

Sorun yaşayan kullanıcı için bir bilgisayarda oturum açın ve online olarak Outlook programını açın.

Bir kere Outlook programını açalım sonra kapatalım. Ardından indirdiğimiz programı çalıştıralım.

Daha sonra Session – Logon kısmına tıklayalım.

Karşımıza hangi Outlook profili için bağlantı kuracağımızı belirten ekranda varsayılan profili seçebilir veya farklı bir kullanıcı profili var ise onu seçebilirsiniz.

Logon işlemi başarılı bir şekilde tamamlandıktan sonra aşağıdaki gibi kullanıcı posta kutusunu görebilirsiniz

Ardından yukarıdaki posta kutusuna çift tıklıyoruz ve yeni bir pencere açılıyor. Bu pencere posta kutusunun içeriğini bize göstermektedir.

Daha sonra IPM_SUBTREE altında inbox klasörünü bulup sağ tıklıyoruz ve “Open associated contents table” linkine tıklıyoruz.

Açılan pencerede aşağıdaki gibi IPM.Configuration.AutoComplete kaydını buluyoruz.

Sağ tıklıyoruz ve siliyoruz.

Artık Outlook programını yeniden başlatmamız halinde sıfırlanmış bir Auto-Complete listemiz var. Tabiki eski kayıtlar gidiyor, ancak artık bundan sonrası için bu kullanıcının herhangi bir şekilde profilinin resetlenmesi sonucu otomatik tamamlama listesi kaybolmayacaktır. Yani bu sorunu kalıcı olarak çözmüş olduk.

Umarım faydalı bir makale olmuştur. Bir sonraki makalemde görüşmek üzere.