Exchange 2003 Üzerinde POP3 Connector

Exchange 2003 Üzerinde POP3 Connector

Sahip olduğumuz Exchange Server kurulumu ile birlikte mail alıp gönderme özelliklerine sahiptir. Ancak her firma Exchange Serverını dış dünyaya açamaz. Bu gerek maliyet gerekse güvenlik nedenleri ile olmaktadır. Bu durumda firmalar mailleri bir ISP üzerinden almayı tercih eder. Ancak şirket içersindeki trafiğin ise Exchange Server üzerinden dönmesini isterler. Böyle bir durum için Exchange Server üzerinde uygulayacağınız çözüm POP3 COnnector dür . Bende bu makalemde POP3 Connector kullanımı hakkında bilgi vereceğim .

SBS ile beraber gelen Exchange Server versiyonları dışında Exchange Server ın herhangi bir versiyonunda POP3 Connector bulunmamaktadır .( istenir ise 3 party yazılımlar ile bu özellik diğer sürümlere de kazandırılabilir . ) SBS üzerinde de POP3 Connector hazır bir şekilde gelmektedir

clip_image001

Ancak Connector üzerindeki ayarları tanımlamamız gerekmektedir .

SBS kurulurken domain ismi olarak “hakanuzuner.local” i seçmiş ancak internet üzerinde ise “hakanuzuner.com” adresini kullanıyor olabilirsiniz . Veya birden çok ISP üzerinde tutulan farklı domain isimleri için yine Exchange Sunucusunun hizmet vermesini isteyebilirsiniz

Eğer SBS üzerinde kurduğunuz domain ismi ile internet üzerinde satın aldığınız domain ismi tutuyor ise işiniz bir hayli kolay , ancak ben bu isimlerin farklı olması durumunda neler yapılacağına da değineceğim .

Örneğin SBS domain bilgisi “hakanuzuner.local” internet üzerinde ise “hakanuzuner.com” adreslerine sahip olmanız halinde , ilk olarak Exchange üzerinde ikinci bir SMTP adresi tanımlamamız gerekmektedir .

clip_image002

Bunun için ESM – Recipients – Recipient Policies bölümüne geliyoruz ve varsayılan policy nin özellikler sayfasını açıyoruz.

clip_image003

Domain adım “hakanuzuner.local” olduğu için standart olarak açılan her kullanıcının aldığı mail adresleri de local uzantılı olmaktadır . POP3 Connector ile internet üzerinden gelen maillere karşılıkta bir SMTP adresi açmamız gerekmektedir . New diyerek yeni bir SMTP domain adı tanımlıyoruz.

clip_image004

clip_image005

İnternet üzerinde tanımlı domain adımı yazıyorum .

clip_image006

Tanımladıktan sonra ise “Apply” diyebilirim . Burada hala varsayılan Primary SMTP adresi “hakanuzuner.local” dir . Yani bir kullanıcı dışarıya mail atmak isterse bu adresi kullanır . Sizin yapınıza göre bu önceliği diğer SMTP adresine verebilirsiniz.

clip_image007

AD üzerindeki kullanıcıların mail adreslerinin güncelleneceği hakkında bilgi veren bu ekranı “Yes” diyerek geçiyoruz.

Bu işlemin sonucunda AD üzerindeki kullanıcıları kontrol ettiğimizde aşağıdaki gibi iki adet mail adreslerinin olduğunu göreceğiz.

clip_image008

Yukarıda Serkan isimli kullanıcının bu policy den etkilendiğini görebiliyoruz. Bu policy nin etkili olması için yine yukarıdaki şekilde görülen , “Automatically update e-mail address based on recipient policy” kutucuğu işaretli olmalıdır . Veya bu policy den etkilenmesini istemediğiniz bir user da bu kutucuğu temizleyebilirsiniz .

SBS üzerindeki kullanıcılara yeni adreslerini de ekledikten sonra POP3 Connector un konfigürasyonuna bakalım .

clip_image009

Bunun için öncelikle ESM üzerinden POP3 Connector un özelliklerine ulaşalım .

clip_image010

“Add” düğmesi sayesinde yeni bir POP3 hesabı ekleyelim.

clip_image011

SBS üzerindeki domain ismi “hakanuzuner.local” iken internet üzerindeki domain ismi ; “hakanuzuner.com” dur . Bu durumda benim ISP üzerindeki mail domain ismim “hakanuzuner.com” olarak tanımlı . Tabi ki bu çalıştığınız ISP veya hosting firmasına göre farklılık gösterebilir . Örnek vermek gerekir ise herkesin kullandığı mail sunucuları genellikle “mail.domainismi.com” şeklindedir ve gerek “POP3” gerekse “SMTP” için bu isimler aynıdır . Ancak Gmail den pop3 kurulumu yapmak isterseniz size pop3 ve SMTP için iki ayrı sunucu adı verir ; “pop.gmail.com ile smtp.gmail.com dur . Bu nedenle “E-mail server” kısmında yazacağınız pop3 mail sucunuzu bilmiyorsanız hosting veya ISP den bu konuda yardım alın . Ayrıca Hosting ( veya ISP çalışma mantıkları aynı ) firması üzerinde satın aldığınız bu alan adı için yine size verilen kontrol panel üzerinde mailleri tanımlamayı unutmayın . Yani sizin sahip olduğunuz bir mail adresi ; Serkan@hakanuzuner.com için gelen bir mail öncelikle Hosting firmasının mail sunucusu üzerine düşecektir , bunun sebebi ise “hakanuzuner.com” domain i için açılan MX kaydındaki ip adresi Hosting firmasına ait olan ip adresidir . O nedenle öncelikle size ait olan mail adreslerini Hosting firması üzerinde tanımlayın . Bu işlem bittikten sonra ise ISP veya Hosting firması tarafından size verilen bir adet yetkili kullanıcı adını buraya yazmanız gerekmektedir . POP3 Connector un temelde iki çalışma mantığı vardır .

· Roting Rule

· Global Mailbox

Routing Rule yapısında , POP3 Connector e yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi tek tek kullanıcı tanımlarız ve yine o kullanıcının Exchange üzerindeki Mailbox ını seçeriz . Bu tanımladığımız bir yönlendirme kuralıdır . Bu kuralda ISP üzerindeki her mail adresi için tek tek kullanıcı tanımlanır ve yine bu kullanıcı içinde ona ait olan veya o mailleri Exchange üzerinde tutmak istediğiniz bir başka Mailbox a teslim edilmesini sağlayabilirsiniz . Bu zahmetli bir uygulamadır ancak bir kullanıcıya ait olan bir mail in istenilen başka bir Mailbox a iletilmesi için kullanılabilir .

İkinci uygulama ise POP3 Connector ün çıkış amacını yansıtmaktadır . Global Mailbox mantığında , maillerin tamamı ISP tarafından bize verilen yetkili bir adet kullanıcı ile çekilir ve tek tek mailboxlara dağıtılır . Bu işlem yapılırken öncelikle gelen maillerdeki “to” ve “cc” kısımları okunur ve tutan mail adreslerini ilgili mailboxlara yerleştirmektedir . Örnekle açıklamak gerekir ise ; internet mail adresi Serkan@hakanuzuner.com , lokal mail adresi Serkan@hakanuzuner.local . böyle bir yapıda Serkan kullanıcısına ikinci bir mail adresi tanımlıyorum ki bunun nasıl yapıldığını makalemin başında belirtmiştim . Bu tanımlamadan sonra AD üzerinde tanımlı Serkan kullanıcısına ait iki mail adresi bulunmaktadır ve yine bu kullanıcıya bağlı olan bir Exchange posta kutusu da bulunmaktadır . ISP üzerinde de yine Serkan ın ; Serkan@hakanuzuner.com adresi tanımlıdır . Bu adres gelen mailler pop3 connector yardımı ile download edilirken “to” ve “cc” kısmında ; Serkan@hakanuzuner.com adresi görülen her mail Serkan kullanıcısının posta kutusuna iletilir. POP3 Connector un çalışma mantığı da budur . Bu şekilde bir kullanım için ise aşağıdaki gibi bir tanımlama yapılmalıdır .

clip_image012

Görüldüğü gibi , iki adet kullanıcı dışında Domain i temsil eden “Global Mailbox” bulunmaktadır . Bunu seçmeniz halinde dağıtım yukarıdaki anlatıma göre işlemektedir . Ancak burada unutulmaması gereken birkaç husus vardır . Eğer gelen mailde “bcc” bölümü var ise Exchange bunu dikkate almayacaktır , yine AD üzerinde tanımlı olmayan bir mail adresi varsa da onu da iletmeyecektir .

clip_image013

Routing Rule veya Global Mailbox yapısından birine veya her ikisini yan yana kullanabilirsiniz . Bu kararı aldıktan sonra hangi aralıklar ile maillerin kontrolünün yapılacağını belirliyoruz.

clip_image014

ISP üzerindeki maillerin kontrolü için geçmesi gereken minimum süre 15dk.dır . İstenmesi halinde gün bazlı veya tamamen kişisel bir zamanlama imkânına sahipsiniz.

clip_image015

Hatalı maillerin ve servisin durumunu “Services status” bölümünden takip edebiliriz. Yine servise ait ne kadar detayın loglanacağını da “Loging Level” dan ayarlayabiliyoruz. En son olarak ise iletilemeyen maillerin bir posta kutusunda toplanmasını istiyorsak bunun için bir posta kutusu belirleyebiliriz. Bu ayarları tamamladıktan sonra “Apply” ile tanımlamalarımızı bitiriyoruz.

clip_image016

POP3 Connector servisinin başlaması için “OK” diyoruz . Artık POP3 Connector tanımını yapmış olduk .

Bunun sonucunda sahip olduğunuz SBS üzerinde POP3 connector yardımı ile bir ISP veya hosting firması üzerindeki maillerinizi şirket içerisine rahatlıkla dağıtabilirsiniz .