Exchange 2003 Server Uzerinde Ntbackup ile Backup ve Restore Islemi

Bu makalemde Exchange 2003 Server ‘da yedekleme ve almış olduğumuz yedekten geri dönme işlemini anlatacağım. Yedekleme işleminde ise Microsoft’un ürünü olan Ntbackup yazılımını kullanacağım.

Exchange Server ‘a ait veriler iki yerde bulunuyor ;

1.)  Active Directory Veritabanı

2.)   Exchange Veritabanı

Exchange 2003 Server veritabanının  yedeklenmesi ;

  1. Ntbackup proğramımızı çalıştırıyoruz . Ntbackup arayüzü geldikten sonra “ Back up files and settings “  işaretleyerek “ bir sonraki arayüze geliyoruz.

image001

2.)  Bu bölümde ise “Let me choose what to back up “ seçeneğini işaretleyerek sonraki aşamaya geçiyoruz.

image002

3.)  Bu bölümde ise Exchange 2003 Server da bulunan  “Microsoft İnformation Store “ altında yer alan “Store” ları seçerek bir sonraki aşamaya geçiyoruz.

image003

4.) Burada  yedek dosyasını hangi isimde ve nereye oluşturacağımızı belirliyoruz.

image004

5.)  Yedek alma işlemimiz başarılı bir şekilde sonuçlanıyor.

image005

6.)  Sıra geldi daha önce almış olduğumuz Exchange Server 2003 ‘e ait yedek den geri dönme işlemine. Ntbackup yazılımını çalıştırmadan önce   Exchange System Manager  ‘ı çalıştırarak  “Servers” altında  “First Storage Group “ altında “ Mailbox  Store”  ve “Public Store “ üzerinde  mouse sağ butonuna tıklayarak “Dismount Store “ işlemini yaparak  kullanım dışı bırakıyoruz.

image006

image007

7.) Yukarıdaki resimde görüldüğü gibi bu bölümde ise “Mailbox Store “ ve “Public Folder Store “  özelliğine gelerek “Database “ sekmesinde yer alan “ This Database can be overwritten by a restore “ seçeneğini aktif hale getirerek bu bölümden çıkıyoruz.

8.) Artık daha once almış olduğumuz yedekten geri dönebiliriz.  Yine “Ntbackup “ programını çalıştırıyoruz.  “Restore files and settings “  seçeneğini aktif hale getirerek bir sonraki aşamaya geçiyoruz.

image008

9.)  Burada ise almış olduğumuz Exchange Server 2003 ‘ e ait yedeğin nelerden ibaret olduğunu görüyoruz. İstersek  sadece birini aktif hale getirebiliriz ya da tamamını aktif hale getirerek  bir sonraki aşamaya geçiyoruz.

image009

10.)  Restore Database Server  bölümünde ise “Restore to “  bölümünde Exchange Server ‘ın  adını belirtiyoruz, “Temporary  location  for log and  patch files “ kısmına  geçici olarak bir patch yazıyoruz. “Last restore set “ ve “Mount database after restore” seçeneğini işaretliyoruz , “Mount database after restore” seçeneği işaretlersek daha once yedekten geri dönmek için “Dismount “ edilmiş store ‘ları  system otomatik olarak mount edecektir.

image010

11. ) Burada ise “Finish”  butonu ile yedekten geri dönme işleminini başlatıyoruz.

image011

Bir başka makalede görüşmek üzere.

Haydar Yener ARICI