Sunucularınızı Lisanslarken Dikkat Edilmesi Gerekenleri Biliyor musunuz?
Sunucu yazılımınızı lisanslamak için iki model bulunmaktadır:
1. Sunucu/CAL Lisanslaması: Her sunucu örneğinin bir lisansa ihtiyacı vardır ve tüm istemcilerin İstemci Erişim Lisanslarıyla (Client Access Licences – CAL) lisanslanmış olması gerekir.
2. İşlemci Başına Lisanslama: Yazılımı çalıştıran herhangi bir sunucudaki her işlemcinin, işlemci başına lisansının olması gerekir, sonrasında ise sınırsız sayıda istemci aygıtı veya kullanıcı bu sunucu yazılımına erişebilir.
CAL’lar, Kullanıcılar ve Aygıtlar:
• Kullanıcı başına CAL: Bireysel kullanıcıların sınırsız sayıda aygıttan sunucu yazılımına erişmesine veya kullanmalarına hak tanır.
• Aygıt başına CAL: Tek bir aygıt üzerinden sınırsız sayıda kullanıcının sunucu yazılımına erişmelerine veya bu yazılımı kullanmalarına hak tanır.
Ayrıca:
SQL Server’ınız varsa: SQL’in üzerinde çalıştığı her Windows Server sunucusu için, bir Windows Server lisansına ihtiyacınız vardır. Sadece SQL Server’ı lisansınız olması yeterli olmaz.
Sharepoint kullanıyorsanız: Sharepoint Windows Server üzerinde çalışmaktadır ve doğru bir lisanslama için, hem Sharepoint’in, hem de Windows Server’ın lisansı olması gerekmektedir.
Exchange kullanıyorsanız: Exchange Server, Windows Server üzerinde çalışmaktadır ve diğer Server ürünlerinde olduğu gibi, hem Exchange Server’ın, hem de üzerinde çalıştığı Windows Server’ın lisanslanmış olması gerekmektedir.
Lisanssız Ürün Kullanımının Riskleri :
1. Güvenlik
• Yasal olmayan yollardan yüklenen korsan yazılımlar veya alınan kopya CD’lerin her iki tanesinden birinde, Trojan, virüs veya casus yazılımları içeren ekstra kod bulunuyor.
Bu kodlar;
• BT sisteminizi çökertebilir.
• Korsan yazılımda güvenlik açığı vardır ve olası sorunlarda teknik destek hakkından yararlanamazsınız.
• Gizli şirket bilgilerinizi dış kaynaklara açabilir.
2. Yüksek Sahip Olma Maliyeti (TCO)
• Korsan yazılımın üretici garantisi olmadığından işler ters gittiğinde destek maliyetleri çok artar.
• Korsan yazılım kullanımıyla yapılan sözde tasarruf bir güvenlik ihlalinde uçup gitmektedir.
3. Yasal Cezalar
• 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca bilgisayar yazılımlarının hukuka aykırı yollarla çoğaltılması, kullanılması ve dağıtılması gibi eylemler telif hakkı ihlali suçlarını oluşturmaktadır. Lisanssız yazılım Türk Ticaret Kanunu kapsamında da haksız rekabet suçu teşkil ediyor. Yasalarımızda telif hakkı ihlali suçları için ağır hukuki ve cezai yaptırımlar öngörülmektedir: