Birçok IT yöneticisinin problemlerinden olan RDP ve HelpDesk alanlarında beklenen çözümü 2005 yılından bugüne kadar piyasada olan ve RDP hizmeti veren DeskGate Enterprise versiyonu ile çözerek 4 ana başlık altında topladı ve ISO 27001 gereksinimlerine uygun hale getirdi. Ana başlıkları Kullanıcı Loglama, IT Management, Bilgi Güvenliği ve Verimlilik olarak sıralayabiliriz.
Agent’lar ile TCP protokolleri üzerinden real time datayı MSSQL’e transfer eden ve gelişmiş özellikleri ile esnek biçimde IT yöneticisine raporlayan DeskGate, birçok özelliği ile sektörü oldukça rahatlattı. Şuan için sadece windows üzerinde çalışan ancak AR-GE çalışmaları süren yazılım, bilindik rdp programlarının aksine oldukça az kaynak kullanımı ve hızı ile ön plana çıkıyor. Agent’ın offline çalışabilme özelliği ile PC de olan aktiviteleri, internete çıkıldığı anda server’a transfer etme yeteğine sahip. Piyasada genelde remote desktop olarak bilinen DeskGate’in öne çıkan özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz.
Gelişmiş Management Consol ile IT yöneticisine LAN yada WAN ortamlarında tek tıkla user access, remote command promt, video recording gibi imkanları sağlamanın yanında anlık monitoring hizmetinide real time olarak TCP üzerinden SERVER tarafında tutmaktadır. Gelişmiş video codec ile kendi içinde datayı crypto eden ve alternatif hiçbir program ile açılamayan kayıtlar yine sadece Managemet Consol ile izlenebildiğinden kötü niyetli kullanımın da önüne geçilmiştir.
HelpDesk yapısı ile user agent üzerinden tciket açarken önem derecesi belirtebilmekte ve screenshot alarak ticket eki halinde IT departmanına gönderebilmekte. Yönetim tarafında ise esnek bildirim ve raporlama ekranları ile detaylı olarak görülebilmektedir.
Özellikle sektörde birçok yöneticinin ve çalışanın problemlerinden olan Envanter sorunlarını ise DeskGate yine gelişmiş agent yetenekleri ile esnek biçimde raporlayabilmekte. Hardware ve Software olarak tüm client detayları son update tarihleri dahil olmak üzere raporlanmaktadır.
DeskGate, client tarafında oturum açan user’ın performans raporunu hazırlama yeteneğine sahiptir. Hangi program ne kadar süre açık kalmış ve ne kadar kullanılmış tarih,saat ve dakika olarak raporlayabilmekte.
Yazılım USB takibi yapabilmekte. Her device için bir ID belirleyen kayıtları buna göre tutan DeskGate, create, rename, delete, insert ve remove olaylarını real time olarak agent üzerinden server tarafına gönderebilmekte.
DeskGate, agent yapısı ile birçok firewall’un yapmakta zorlandığı web block’lamayı oldukça başarılı bir şekilde yapabiliyor. DNS Check mantığı ile karşı adresi kontrol edip tüm protokollerden çıkışı yasaklayabilmekte.
Program, network trafik detayını oldukça detaylı olarak IT yöneticisine raporluyor. Programınların kullandığı portları ayrı ayrı listeleyerek bu portlar üzerindeki gelen ve giden data trafiğini genel olarak, grup olarak ve user olarak listeleyebilmekte.
Kopyalanan tüm data, klasör ve dosya bilgisi detayı ile yine tarih, saat ve dakika olarak IT birimine aktarılabilmekte aynı zamanda tüm yazışmaların takibi sağlanabilmekte.
DeskGate, birçok programda olmayan ve ISO 27001 gereği loglanması gereken, Admin bağlantı ve işlem loglarını tutabilmekte. Adminin yaptığı gizli ekran izlemeleri, screenshotlar, file transferleri gibi birçok eylemi size raporlayabilmekte.
Birçok RDP programının yaşadığı, user logoff olduğunda bağlantısnın kopma problemi DeskGate ile aşılmış durumda. DeskGate Windows Login ekranına bağlanabilme yeteneğine sahip.
DeskGate’in öne çıkan bazı özelliklerinden kısa kısa bahsetmeye çalıştığımız bu yazımızın devamı olacak yazılarımızda tüm modüllerin detayları ve teknik açıklamaları yer alacak. Detaylı bilgilere DeskGate teknik ekibinden ve www.deskgate.com adresinden ulaşabilirsiniz.
Yazar: Cihan ÖZ