Acronis True Image Echo ile Sanallastırma

Bildiğiniz gibi günümüzün en önemli bilişim konularından biri sanallaştırma ve bir çok firma sanallaştırma üzerine çalışmalar yapıyor. Yedeklemeye getirdiği farklı bakış açıları ve sunduğu Felaket Çözümleri ile karşımıza çıkan Acronis firması da sanallaştırmada geri kalmadı. Son sürümü olan Acronis True Image Echo ile aldığımız yedeklerimizi sanallaştırmamıza olanak sağlıyor. Hem de çok geniş bir yelpazeyle; Vwmare, Vmware (Esx Server), Microsoft Virtual Pc, XenServer veya Paralels sanallaştırma teknolojilerinden hangisini kullanırsanız kullanın fark etmez. Serverlarınızın yedeklerini sanal disklere dönüştürebilirsiniz. Listedeki seçeneklere bakarak Acronis’in ayrım yapmadığını ve sanallaştırmadaki rekabete karışmayarak eşit davrandığını söylememiz mümkün. Burada belirtmek istediğim yedeğinizi Microsoft Virtual Pc’ye dönüştürdüğünüzde Hyper – V’de de kullanabiliyor olmanızdır. Eğer serverlarınızın yedeklerini Acronis True Image Echo ile alıyorsanız sanallaştırmaya hazırsınız demektir.

Sistemcinin kaderi bu ya yine şirketinizin gece vardiyasından kullanıcılar sizi aradılar ve birkaçının oturum kapattıklarını açmaya çalıştıklarındaysa bilgisayarlarına giriş yapamadıklarını haber verdiler. Her zaman ki gibi sizde apar topar hazırlanıp firmanıza gittiniz ve etki alanı sunucunuzun bir sorundan dolayı kapandığını anladınız. Şuanda server açılmıyor..! Diğer kullanıcılar gelmeden acil bir çözüm üretmeniz gerekiyor! Aklınıza hemen dün gece aldığınız Acronis yedeğiniz geldi. Etki alanı sunucunuzu sanallaştırıp hali hazırdaki sanal sunucunuzdan hizmet vermeyi düşündünüz. Peki hangi adımları izlemeniz gerekiyor?

Acronis True Image Echo Enterprise Server’ı açıyoruz. Bizi Backup and Recovery ekranı ile karşılıyor.

 

image001

Resim – 1

Sol üsteki Backup Archives’e tıklıyoruz.

 

image002

Resim – 2

Convert Backup To Virtual Disk’i seçerek ilerliyoruz. Alternatif olarak Tools menüsünden Convert Backup To Virtual Disk seçeneğiyle de ulaşabilirsiniz.

 

image003

Resim – 3

Welcome to the Conversion to Virtual Disk Wizard ekranı geliyor. Next diyip geçiyoruz.

 

image004

Resim – 4

Archive Selection kısmında aldığımız yedeğin yerini gösteriyoruz ve bir sonraki pencereye ilerliyoruz.

 

image005

Resim – 5

Virtual Disk Type Selection kısmında, hangi sanallaştırma teknolojisini kullanacağımızı bize soruyor. Benim hali hazırda kullandığım Windows Server 2008 with Hyper –V olduğu için Microsoft Virtual Pc ile devam ediyorum.

 

image006

Resim – 6

Virtual Disk File Selection’da dönüştürülen diskin nereye kaydedileceğini gösteriyoruz ve bir isim verdikten sonra next ile devam ediyoruz.

 

image007

Resim – 7

En son bize yapılacak işlerin özet bilgilerini gösteriyor ve Proceed ile işlemimizi bitiriyoruz.

 

image008

Resim – 8

İşlemin başarı ile bitirildiğini gördükten sonra Acronis ile işimiz bitiyor. Bundan sonra örnek olması adına ben Hyper – V ile devam edeceğim. Siz başka bir sanallaştırma teknolojisi kullanıyorsanız onun üzerinden devam edebilirsiniz.

 

image009

Resim – 9

Artık portalımızdan Serhat AKINCI’nın makalelerinden yakından tanıdığımız Hyper – V Manager’ı açıyoruz. New’den Virtual Machine seçip sanal makinemizi oluşturmaya başlıyoruz.

 

image010

Resim – 10

New Virtual Machine Wizard karşımızı çıkıyor ve Next diyip ilerliyoruz.

 

image011

Resim – 11

Sanal Makinemize bir isim ve dosyalarının nerede duracağını seçip ilerliyoruz.

 

image012

Resim – 12

Assing Memory ekranında sanal makinemizin ne kadar ram kullanacağını belirliyoruz. Next diyoruz.

 

image013

Resim – 13

Configure Networking’de daha önceden hazırladığımız bağlantıyı belirliyoruz. Ben external bir bağlantı ayarlamıştım onunla devam ediyorum.

 

image014

Resim – 14

Connect Virtual Hard Disk’e geliyoruz. Burada yeni bir disk oluşturmayacağımızı, var olan bir diski kullanacağımızı belirtmek için Use Existing virtual hard disk’i işaretleyip dönüştürdüğümüz diski gösteriyoruz. Sonra Next ile devam ediyoruz.

 

image015

Resim – 15

En son Completing the New Virtual Machine Wizard’da bize özet bilgileri veriyor. Finish tıklayıp işlemi bitiyoruz. Sanal makinemiz oluşturulduktan sonra açılmaya başlıyor.

Artık kullanıcılarınız siz Etki alanı sunucunuzu ayağa kaldırıncaya kadar Sanal sunucunuzdan hizmet alabilirler. Belli mi olur belki nasıl olsa sanala taşıdık burada kalsın diyebilirsiniz.

Peki, P2V yapabiliyoruz, V2P veya P2P yapamıyor muyuz? Evet, yapabiliyoruz o diğer makalemizin konusu.

Görüşmek üzere…

Murat CAN