Bu makalede sizlere berqNET UTM cihazları ile nasıl hotspot yönetimi yapılacağını anlatacağım. Hotspot yönetimi misafirlerinize ve müşterilerinize kontrollü bir şekilde internet erişimi sunmanıza olanak sağlar, tüm bağlantıların logları 5651 yasasına uygun olarak tutulabilir.
Bir misafir veya müşteriniz hotspot yönetiminin devrede olduğu bir ağa bağlandığında öncelikle internet erişimi için yetkilendirilmiş olup olmadığı kontol edilir. Yetkilendirilmiş ise yetkileri çerçevesinde internet erişimine izin verilir. Yetkilendirilmemiş ise, kullanıcının tarayıcı ekranında belirlenen yetkilendirme yöntemine göre tasarlanmış bir kullanıcı ekranı açılır ve gereken bilgileri (örneğin kullanıcı adı ve şifre) girmesi istenir. Bu bilgiler doğru şekilde girilirse erişime izin verilir.
berqNET üzerinde 4 çeşit hotspot yetkilendirme yöntemi kullanılabilir.
- Manuel yetkilendirme
- SMS ile yetkilendirme
- TC kimlik no ile yetkilendirme
- Otel veritabanı ile yetkilendirme
Hotspot özelliğini kullanmak için öncelikle berqNET yönetim ekranındaki Ayarlar bölümünde Servis Ayarları -> Hotspot ekranından özellik aktif edilir.
Hotspotun açılacağı cihaz arayüzü bu bölümden seçilir.
Gelen sayfada hangi yetkilendirme yöntemi kullanılacak ise seçilir. Birden fazla yetkilendirme yönetimi seçilebilir.
Yetkilendirme seçilerek ileri butonuna basıldığı zaman açılan Yönetici ayarları bölümünden hotspot yönetici panelinin giriş bilgileri tanımlanabilir.
Oturum ayarları sayfasından ekrandaki gibi hotspot oturum işlemleri ile ilgili seçimler yapılabilir.
Eş zamanlı oturum sayısı belirlenebilir.
Manuel olarak tanımlanmamış kullanıcı tipleri için oturum süresi tanımlanabilir veya varsayılan oturum süresi olan 120 dakika kullanılabilir.
Başarılı oturum açmış kullanıcının oturum süresi içerisinde kendi istediği zaman oturumunu sonlandırmasına izin vermek istenirse “Kullanıcı manuel çıkış yapabilsin” seçeneğine onay verilebilir.
Oturum açıldıktan sonra kullanıcı belli bir adrese yönlendirilmek istenirse bu adres Yönlendirilen Sayfa alanına girilebilir.
Kullanıcı ayarları sayfasında hotspot kullanıcılarının göreceği arayüze ilişkin özelleştirme işlemleri yapılabilir. Arka Plan sekmesinde kullanıcı arayüzünün arka planına ilişkin değişiklikler aşağıdaki şekilde yapılabilir. Sayfa , başlık , panel rengi değiştirilebilir. Arka plana bir resim yerleştirilebilir.
Müşteri Logosu ekranında bir logo dosyası yüklenebilir, gösterileceği boyut (küçük-orta-büyük) ve ekrandaki bölgesi seçilebilir. Logoya tıklandığında gidilecek link de belirtilebilir.
Yazı Stili ekranında yazı tipi, boyutu ve rengi seçilebilir.
Arayüz Metinleri ekranında, kullanıcı arayüzünde yer alan metinler değiştirilebilir. Öncelikle dil seçimi yapılmalıdır. Arayüzdeki metinler kullanıcının tarayıcısının diline göre kullanıcıya sunulmaktadır. Sistem üzerinde Türkçe, İngilizce, Almanca ve Rusça metinler otomatik yer almaktadır. Bu dillerdeki metinler değiştirilebileceği gibi farklı diller için de metinler bu ekrandan girilerek o dilde gelen tarayıcılara yönelik özelleştirme yapılabilir.
Manuel Yetkilendirme
Manuel yetkilendirme seçeneği ile hotspot kullanıcıları manuel olarak tanımlanıp internet çıkışı sağlanabilir. Kullanıcılar hotspot yönetici paneli üzerinden oluşturulur.
Hotspot yönetici paneline https://arayüzgirişIPsi/hotspot şekilde bağlanılabilir.
Örnek: https://192.168.12.1/hotspot
Hotspot yönetici panelinde sol alt kısımdaki ekleme butonu tıklanarak kullanıcı ekleme işlemi yapılabilir. Oluşturulan kullanıcıları silmek veya düzenlemek için yine sol alt köşedeki butonlar kullanılabilir.
Aşağıdaki ekranda görüldüğü gibi kullanıcı Süre Tanımlı ya da Tarih Tanımlı olarak oluşturulabilir. Şifre manuel olarak oluşturulabilir veya “şifre üret” seçeneği tıklanarak sadece şifre uzunluğu belirlenir ve şifre otomatik olarak üretilir.
SMS ile Yetkilendirme
SMS ile yetkilendirme seçeneği kullanıcıların internet erişimi için cep telefonuna SMS ile gelen şifreleri ile internet erişim hizmetini alma modelidir.
Bu özellik için öncelikle berqNET UTM’in desteklediği sağlayıcılardan SMS satın alınması gerekmektedir.
Örnek bir SMS yetkilendirme için gerekli ayarlama seçenekleri aşağıda yer almaktadır. Aşağıda istenilen kullanıcı adı ve şifre bilgileri SMS satın alınan hizmet sağlayıcı tarafından iletilmiş olmalıdır. Bir diğer bilgi kutusunda ise SMS şifre uzunluğu seçeneğinde gönderilecek şifrenin karakter uzunluğu belirtilebilir. Şifre geçerlilik süresinde ise SMS ile gönderilen internet hizmetinin kullanım süresidir.
SMS ile yetkilendirme işleminin kullanıcı giriş arayüzü aşağıda görülmektedir. ‘SMS ile kullanıcı bilgisi almak istiyorum‘ seçeneği işaretlenerek telefon numarası girilir. Kullanıcı adı kısmına isim şifre kısmına ise telefona gelen SMS içindeki şifre girilerek internet çıkışı yapılabilir.
Otel Veritabanı ile Yetkilendirme
Bu yetkilendirme modelinde şu an için EuroProtel ve Basit Otel entegrasyonları desteklenmektedir. Bu entegrasyon modelleri sayesinde kullanıcılar oda numaraları ve soyad bilgilerileri ile internet hizmetini alabilmektedirler.
Otelde kullanılan EuroProtel veya Basit Otel bilgilerinin aşağıdaki alanlara tanımlanması gerekir.
Kullanıcı giriş sayfası örneği:
TC Kimlik No ile Yetkilendirme
TC kimlik no ile yetkilendirme seçildiği zaman giriş ekranında istenilen ‘ad, soyad, TC kimlik no ve doğum yılı’ bilgileri Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü kimlik doğrulama sisteminden doğrulanırsa internete çıkış sağlanmaktadır.
Birden fazla yetkilendirme yöntemi seçildiğinde seçilen yöntemlere göre aşağıdakine benzer bir karşılama ekranı oluşacaktır, kullanıcı hangi yöntemi isterse o şekilde bağlanmayı deneyebilir.
Umarım faydalı bir Makale olmuştur, bir sonraki makalemizde görüşmek üzere.
Samet Ozgen <Samet.Ozgen@logosgt.com.tr>