Virtual Machine Manager 2008: Windows Host Ekleme Islemleri – Bolum1

 

System Center Virtual Machine Manager 2008 ile ilgili olarak daha önce yayınlamış olduğumuz makalelerde temel özellikler, VMM Server ve Administrator Console kurulumlarını ele almıştık. Yani yapımızı yönetmek için gerekli alt yapıyı hazırlamıştık.

 

Bu makalemizde ise yönetimini gerçekleştireceğimiz fiziksel host’ları Administrator Console içerisine eklemeyi öğreneceğiz.

 

Host ve Virtual Machine kavramlarından daha önce birçok kez bahsetmiştik. Hatırlamak gerekirse;

 

Virtual Machine: Sanal makinelerdir. İçlerinde sanal işletim sistemleri çalışır. Sanal makineler Host sistemlerin üzerinde çalışırlar ve bir host sistem üzerinde birden fazla sanal makine çalışıyor olabilir.

 

Host: Üzerinde sanal makinelerin (Virtual Machine) çalıştığı fiziksel birimlerdir. Yani bir noktada VM’lerin altında çalışan fiziksel sunucularımızdır. VMM2008 için 3 farklı host vardır. Hyper-V Host’lar, Virtual Server 2005 Host’lar ve Vmware ESX Host’lar.

 

Virtual Machine ve Host tanımlarını hatırladıktan sonra, Administrator Console kurulumu ile bizi karşılayan yönetim ekranını hatırlayalım (Aşağıda görüldüğü gibi)

 

image001

 

 

Üzerinde çalışacağımız bölüm, konsolun sol alt tarafında kırmızı çerçeve içine alınmış Hosts bölümüdür. Bu bölüm fiziksel host’lar için işlem yapılan bölümdür.

 

Yeni bir Host eklemeden önce Host Groups bölümünde yeni gruplar açmak faydalı olacaktır. Teknik açıdan bir etkileri yoktur ama yönetim açısından kolaylık sağlarlar. Uygun hostları uygun gruplar altında toplayarak daha derli toplu kalmalarını, daha kolay erişilebilir olmalarını sağlayabilirsiniz. Host Group yapısını Active Directory içerisindeki OU yapısı gibi düşünebilirsiniz.

 

All Hosts üzerinde sağ tıklayıp New host group diyerek yeni bir group oluşturun.

 

image002

 

 

Eğer ihtiyacınız varsa başka group’lar da oluşturabilirsiniz ve bu group’lar birbirlerinin içerisinde de yer alıyor olabilir. Tamamen sizin hiyerarşik yapınıza ve tasarımınıza kalmış bir durum.

 

Ben Production ve Test olmak üzere iki farklı group oluşturdum.

 

image003

 

 

Şimdi bu group’lar içine fiziksel host’ları ekleyelim.

 

Host işlemlerini gerçekleştirdiğimiz sol alttaki Host bölümü seçiliyken Add host komutunu tıklıyoruz.

 

image004

 

 

Karşımıza aşağıdaki wizard geliyor.

 

image005

 

 

Bu noktada üç farklı host ekleme senaryosu olduğu açıkça görülüyor. Her senaryo farklı durumlar için kullanılmakta. Kısaca bahsetmek gerekirse;

 

Windows Server-based host on an Active Directory domain: Bu seçenek ile VMM2008 ile aynı domain ortamında yada trusted bir domain üzerinde çalışan Hyper-V veya Virtual Server 2005 host’larını Administrator Console içerisine ekleyebiliyoruz.

 

Bu seçeneğin en temel avantajı ise Host’lar üzerine Agent kurulumunu manuel olarak yapmak zorunda olmayışımızdır. Çünkü Hyper-V ve Virtual Server 2005 Host’lar domain ortamında çalışmakta ve bu seçenek ile host ekleme işlemi sırasında yönetim Agent’ı otomatik olarak uzaktan yüklenebilmektedir. (Agent’ın ne olduğundan önceki makalelerimizde bahsetmiştik)

 

Windows Server-based host on a Perimeter Network: İkinci seçeneği ise perimeter network üzerinde çalışan Hyper-V ve Virtual Server 2005 host’ları eklemek için kullanıyoruz. Yani VMM2008 ile aynı domain’in üyesi olmayan, trusted domain üzerinde çalışmayan, yada workgroup olarak çalışan host’lar olarak düşünebilirsiniz.

 

Bu seçenekte yapılması gereken bir takım işlemler vardır. Öncelikli olarak yönetim için gerekli olan Agent’ın manuel olarak host üzerine kurulması gerekir. Ayrıca paylaşılması gereken bir key ve taşınması gereken bir security file söz konusudur. Ayrıntıları İlerleyen bölümlerde göreceğiz.

 

Vmware ESX Server host (any location): Üçüncü seçenek ise ESX Host’ları eklemek için kullandığımız bölümdür.

 

Biz bu makalede Windows-Based Host’ların eklenmesini incelediğimiz için yukarıdaki pencerede ilk seçeneği yani Windows Server-based host on an Active Directory domain ‘i seçiyoruz ve uygun credentials bilgisini girmeyi unutmuyoruz. Next ile devam ediyoruz.

 

Aşağıdaki pencerede ekleyeceğimiz host seçimini yapıyoruz. Search butonunu kullanarak domain ortamındaki tüm computer’ları listeleyebileceğiniz gibi, filtre uygulayarak sadece Hyper-V yada Virtual Server 2005 çalıştıran host’ları da listeleyebilirsiniz.

 

Ekleyeceğimiz Host’u seçtikten sonra Add diyoruz.

 

image006

 

 

Seçtiğimiz host Sellected Servers bölümünde listelenecek ve üzerinde çalışan işletim sistemi (parent os) ve sanallaştırma yazılımını (hyper-v, virtual server 2005 yada hiç biri) görebiliyor olacağız.

 

Bu pencerede aynı andan birden fazla host ekleme işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

 

Next ile ilerliyoruz.

 

image007

 

 

Karşımıza aşağıdaki uyarı geliyor. Bunun anlamı; eğer seçmiş olduğumuz host üzerinde Hyper-V rolü enable değilse, VMM2008 bunu bizim için otomatik olarak enable edeceğini söylüyor.

 

Yani Windows Server 2008 üzerinde Hyper-V role’ünü uzaktan da etkinleştirme şansımız var.

 

Yes ile devam ediyoruz.

 

image008

 

 

Eğer Host üzerinde hyper-v çalışmıyor olsaydı, yukarıdaki Select Host Servers penceresinde görüntü aşağıdaki gibi olacaktı ve Hyper-V rolü otomatik olarak etkinleştirilecekti.

 

Not: Hyper-V rolünü VMM2008 etkinleştiriyorsa, ilgili Job’ın tamamlanması biraz zaman alır (5-10dk kadar). Çünkü uzak sunucu üzerinde Hyper-V yüklenmesi ve sunucunun restart edilmesi gibi işlemler gerçekleşir.

 

image009

 

 

Aşağıdaki pencerede seçtiğimiz Host’un hangi Host Group altında yer alacağını belirliyoruz. Hatırlarlarsanız yazımızın başında Host Group’lar yaratmıştık.

 

Uygun seçimi yaptıktan sonra Next ile devam ediyoruz.

 

image010

 

 

Bildiğiniz gibi VMM2008 üzerinde yeni sanal makineler yaratıp bunları host’lar üzerine gönderebiliyoruz. Aşağıdaki pencerede, eklediğimiz bu host üzerinde yeni bir sanal makine yarattığımızda, bu sanal makinelerin host üzerindeki hangi path altında duracağını belirleyebiliyoruz (VMM2008 ile yaratılan sanal makineler için).

 

Boş bırakarak devam ediyorum. Bu şekilde olursa sanal makineler Hyper-V Server üzerinde tanımlı olan default location’da saklanır.

 

image011

 

 

Summary penceresinde yaptığımız ayarlar konusunda bilgiyi gördükten sonra Add Host komutu ile ekleme işlemini başlatabiliriz.

 

image012

 

 

Ve ekleme işlemi aşağıdaki gibi başlar.

 

image013

 

 

Bu noktada Host ile iletişim kurulamıyor gibilerinde hata alabilirsiniz. Bu durum genelde Hyper-V host üzerinde güvenlik duvarının açık ve gerekli izinlerin tanımlanmamış olmasından kaynaklanır.

 

İşlemin sağlıklı olarak tamamlanabilmesi için güvenlik duvarı üzerinde 80, 443 portları ile, WMI iletişimi için gerekli izinler verilmiş olmalıdır. Diğer kurallar kurulum sırasında otomatik olarak tanımlanır.

 

İşlem bittikten sonra eklemiş olduğumuz host’u Host bölümünde ilgili Host Group altında görebiliriz.

 

image014

 

 

Host üzerindeki küçük ünlem işareti hemen dikkatinizi çekmiş olmalı (virtualization service version: upgrade available)

 

Bu uyarıdan kurtulmak ve yönetimin tüm özelliklerinden faydalanabilmek için eklemiş olduğumuz host üzerine yüklenmesi gereken iki update paketi bulunuyor. Aşağıdaki linkten indirdiğimiz paketleri host üzerine kuruyoruz.

 

Hyper-V Update for Windows Server 2008 x64 Edition (KB956589)

https://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyId=FD44B4E3-2DCC-4299-B345-BC09A9A37B60&displaylang=en

 

Update for Windows Server 2008 x64 Edition (KB956774)

https://www.microsoft.com/DOWNLOADS/details.aspx?familyid=9EC9DBB9-82AD-4D34-9267-76A0126A8F18&displaylang=en

 

Ve host üzerindeki uyarının kalktığını görüyoruz.

 

image015

 

 

Serhat AKINCI – IT Professional