Lisanslama ile ilgili bir makaleyi buradan okuyabilirsiniz. Belki bazı bilgiler güncelliğini kaybetmiş olabilir, ama birçok bilgi hala geçerli durumda.
Ek olarak; Microsoft Türkiye tarafından yayınlanan aşağıdaki bilgiler de işinize yarayacaktır.
OEM Lisans:
Bilgisayar üreten firmalara, imal ettikleri yeni bilgisayarlarla birlikte, önceden yüklenmesi için sunulmaktadır.
OEM Lisansı sadece yüklü olduğu bilgisayara ait bir lisanstır, bu nedenle her yeni bilgisayar ile birlikte ayrı OEM lisansı alınmalı; yanda örneği bulunan Orjinallik Sertifikası etiketi makinenin üzerine yapıştırılmış olmalıdır.
Kişiye ya da kuruluşa ait olmayan OEM lisansı, üzerinde bulunduğu makineden, bir başka makineye aktarılamaz; lisans ömrünü ait olduğu bilgisayar üzerinde doldurur.
Örneğin, kullandığınız bilgisayar üzerinde Windows 98 yüklü ise, güncelleme lisanslama yöntemi olarak Kutu ya da Open lisansını tercih etmeniz gerekir.
OEM lisansı yeni bir bilgisayar ile satın alındığında görülecektir ki, diğer tüm yazılım ürünleri içinde en uygun fiyata sahip lisanstır.
Bilgisayar satın alınırken üzerinde OEM lisansı olmasına özellikle dikkat edilmelidir.
OEM lisansına sahip bilgisayarlara toplu kurulum değil, tek tek CD ile kurulum yapılır.
Kutu Lisans:
Perakende olarak, teknoloji marketlerinde satılan ve kutu ürünler içinden çıkan lisanstır. Aynı lisans birden fazla bilgisayar için kullanılamaz. Ürün, kurulumu yapabileceğiniz bir CD ile beraber gelir.
Bu ürünün lisanslı olduğunu kanıtlamak için aşağıdakilerin saklanması gerekir:
· Son Kullanıcı Lisans Sözleşmesi (EULA),
· Orjinal CD,
· Ürün faturasının bir kopyası,
· Ürün kutusu.
Ürün kutusu ya da CD’si tek başına lisans olarak geçerli değildir.
OPEN Lisans:
Lisanslanacak bilgisayar sayısı iki veya daha fazla olan firmalar için en uygun lisanslama modeldir.
En az 5 adet lisansla OPEN lisanslama yapılabilir (Örneğin 3 Windows CAL+ 2 Office olabilir).
OPEN Lisanslama sayesinde, birden fazla bilgisayara aynı CD’den yükleme yapılabilir; böylelikle hem maliyet düşürülürken, hem de lisans yönetimine harcanan zamandan tasarruf edilir.
OPEN Lisans, firmaya özel (sadece alımı yapan firmaya ait olan) bir belgedir; istenirse, uygulamanın firmaya ait bir makineden kaldırılıp başka bir makineye yüklenmesine olanak tanır.
Open Lisansla alım yapıldığında, firma isterse alt sürüm kullanmaya devam edebilir. Aktif olan otorizasyon numarası ile ek alım yapabilir. Open lisanslama firmaların ihtiyaçlarına göre farklı program seçenekleri sunabilmektedir (Taksitle satın alma, Kiralama).
Open Lisansı alan müşterilerin, aktivasyon doğrulaması için https://eopen.microsoft.com web sitesini ziyaret etmeleri gerekir.
Windows bilgisayar işletim sistemi lisansına özel olmak üzere, Open Lisansı ile sadece Yükseltme Sürümü edinilebilir. Eğer bilgisayarda lisanslı bir Windows yazılımı yok ise, bilgisayarı lisanslamak için GGK lisansı satın alınmalıdır.
GGK (Get Genuine Kit) :
Üzerinde Orijinal Windows İşletim sistemi lisansı bulunmayan bilgisayarlar için kullanılan bu ürün sayesinde son kullanıcılar, mevcut kurulumlarını yeniden yüklemek zorunda kalmadan Windows’larını etkinleştirebilirler. Aynı şekilde toplu şekilde alım yapmak isteyen şirket kullanıcıları da GGA Anlaşması (Get Genuine Agreement) imzalayarak tek bir CD ile kurulum yapabilirler.
Yazılım Güvencesi:
Yazılım güvencesi, Open Lisans anlaşması süresince yeni versiyon yüklemeyi ve mevcut versiyonu güncel tutmayı olanaklı kılar. Alımı yapılan ürünlere bağlı olarak, teknik destek alma ve ek kullanım hakları edinme avantajlardan da yararlanılabilir. Ürün alımı yapılırken, ilgili müşteri temsilcinizden, Yazılım Güvencesi ve beraberinde ne gibi avantajları sağlayabileceğini mutlaka sorup öğreniniz.
Kutu ve OEM lisans yöntemi ile lisans alımı yaptığınız ürünler için de Yazılım Güvencesini 90 gün içinde alabilirsiniz, ancak Open Lisans’da ürünü alırken satın almış olmalısınız.