Microsoft Desktop Optimization Pack for Software Assurance kısaca MDOP, adından da anlaşılacağı gibi Software Assurance yani Yazılım Güvencesi anlaşması olan firmaların masaüstü optimizasyonunu daha iyi sağlayabilmesi için dinamik bir masaüstü çözüm paketidir.
Şimdilik MDOP beş adet yazılımı içerisinde barındırmaktadır. Bunlar;
1. Microsoft SoftGrid Application Virtualization v4.2
2. Microsoft Diagnostics and Recovery Toolset v5.0 & 6.0
3. Microsoft Asset Inventory Service
4. Microsoft Advenced Group Policy Management v2.5
5. Microsoft System Center Desktop Error Monitoring v3.0 Sp1’dır.
Biraz önce “Şimdilik” dedim çünkü paketin içine her geçen gün yeni eklentiler ve güncellemeler yapılmaktadır. 2009 Yılında paketin en gözdesi olacağına inandığım MED-V yani Microsoft Enterprise Desktop Virtualization’da paketin dâhil edilecek. Burada belirtmeden geçemeyeceğim bir konuda; eğer sizin SA anlaşmanız varsa ve istemci başına MDOP lisansıda aldırsanız pakete eklenen veya güncellenen yazılımlar için ek bir lisans almanıza gerek olmadığıdır. İlerleyen zamanlarda MED-V veya başka bir yazılım pakete eklendiğinde SA anlaşmanız devam ediyorsa indirip şirketinizde ek bir lisans ödemeden kullanmaya başlayabilirsiniz. Aynı şekilde güncelleme veya sürüm değişikliğinde de ek bir lisans maliyetiniz olmayacaktır. MDOP istemci lisans ücreti 7 ila 10 dolar arasında değişmektedir.
Şimdi MDOP içerisindeki yazılımların ne işe yaradığını kısaca bir gözden geçirelim.
-
Microsoft SoftGrid Application Virtualization: Şu anda paketin en gözde üyesi olan SoftGrid, uygulamalarımızı sanallaştırmamıza ve istediğimiz kullanıcıların bilgisayardan bağımsız olarak uygulamaları kullanabilmelerine olanak sağlamaktadır. Yani elimizdeki mevcut yazılımı sanallaştırıp etki alanımızdaki kullanıcılarımızın hangilerinin erişebileceğini belirtmemiz halinde, kullanıcılar hangi bilgisayara otururlarsa otursunlar uygulama o bilgisayara yüklüymüş gibi çalışabilmektedir. İlerleyen makalelerde detayları ile birlikte kurulumları ve uygulama sanallaştırmayı göreceğiz.
-
Microsoft Diagnostics and Recovery Toolset: ERD Commander Bootable Media oluşturup masaüstü bilgisayarlarımızda çıkabilecek herhangi bir sorunda çeşitli araçlar ile soruna müdahale edebilmemizi sağlayan bir yazılım.
-
Microsoft Asset Inventory Service: Şirketimizdeki yazılımların envanterini çıkartmamıza olanak sağlayan bir araçtır.
-
Microsoft Advanced Group Policy Management: Group policy’ler üzerinde ileri düzeyde yetkilendirme yapmamıza olanak tanıyan bir araç olarak karşımıza çıkıyor ancak burada karıştırılmaması gereken şey kime uygulandığıdır. IT çalışanları arasında kimlerin group policy uygulayabileceğini, kimlerin uyguladığı group policy’nin kimlerin onayından sonra geçerli olacağını ayarlamamızda bize yardımcı olan güzel bir yazılım. Sizden habersiz group policyler üzerinde yapılan değişikliklerin aktif olmasını istemiyorsanız tam size göre denemenizde fayda var.
-
Microsoft System Center Desktop Error Monitoring: İstemcilerimizde oluşan hataları incelememizde ve sorunu daha hızlı gidermemizde bize yardımcı olabilecek bir yazılım.
Şimdi paketin gözdesi Microsoft SoftGrid Application Virtualization yani Microsoft SoftGrid Virtual Application Server ile devam edeceğiz. Daha sonraki makalelerimizde MDOP’un içerisindeki diğer yazılımları ve ailenin yeni çocuğu MED-V’yi de detaylıca ele alacağım.
Microsoft System Center ailesi içerisinde yer alan SoftGrid bir uygulama sanallaştırma uygulamasıdır.
Microsoft, 2006 yılında Softricity firmasını satın alarak SoftGrid’i kendi sanallaştırma ailesinin bir ürünü haline getirdi. İlk alındığında v4.1 ile piyasaya sürülen SoftGrid daha sonra v4.2 ile devam etti. 2009 Yılında MED-V ile birlikte SoftGrid’in v4.5’inde çıkması bekleniyor.
Büyük networklerde istemcilere uygulamaları yüklemenin zorluğunu hepimiz biliyoruz. SoftGrid ile uygulamaları istemcilere dağıtmak sadece dakikalar ile sınırlı çünkü uygulama istemcilere kurulmuyor. Gpo ile msi paketiyle yüklemekten de farklı olarak sunucu üstündeki sanal uygulamalar istemcilerin lokalinde cache’lenmek suretiyle çalıştırılıyor. Kullanıcılarımız uygulamayı çalıştırdıklarında %20’lik First Message Block, Real Time Streaming Protocol (RTSP) ile kullanıcının bilgisayarındaki evrensel sürücü Q’da cache’leniyor. Kullanıcı uygulamayı localden çalıştırıyor ve uygulamanın diğer bölümlerine ihtiyaç duydukça SoftGird uygulamanın kullanılacak kısımlarını cache’leterek kullanıma sunuyor. Hemde çok hızlı bir şekilde. Buradaki uygulamalara kullanıcılar Read-Only ulaştıkları için herhangi bir uygulama bazlı sorun oranını azaltmakla birlikte sanal uygulamalar işletim sistemi ile karışmadığı içinde (sistem dosyaları, registry, fontlar, .ini, COM objeleri ve servisler) işletim sisteminde oluşacak hataları minimuma indirilmiş oluyoruz. İsteğe göre offline olarakta uygulamalarınızı çalıştırabilirsiniz.
SoftGrid bize neler kazandırıyor bir bakalım;
SoftGrid Uygulama Yönetim maliyetlerini %80 oranında düşürür, kaynakları optimize eder, işçilik ve yatırım maliyetlerini azaltır.
SoftGrid sayesinde kullanıcılarımız laptop veya masaüstü bilgisayarlarına bağımlı olmaktan uzaklaşır, bilgisayar kullanıcılara özel olmak yerine genel olurlar.
SoftGrid uygulamalar ve işletim sistemi uyumluluğu testlerini hızlandırarak işletim sistemi geçişlerini kolaylaştırır. Sanallaştırılmış uygulamalar uyum problemi olmadan işletim sisteminde çalışabilirler.
SoftGrid ile uygulamalar tıpkı data gibi yedeklenebilir ve iş sürekliliği sağlanabilir. Yükleme olmadan kullanıcılar; uygulamaların son sürümlerini veya farklı sürümlerini kullanabilirler.
SoftGrid yardım masası çağrılarını %30 oranında azaltarak, sorunları merkezi olarak çözmemizde yardımcı olur. Bilgisayar uygulamalardan arındırılmış olduğundan yanına gitmeye gerek kalmadan problemler merkezi olarak çözülür.
SoftGrid imaj setlerini standartlaştırarak, imaj sayısını ve karışıklığını azaltmamızda bize yardımcı olur.
SoftGird sayesinde terminal sunucular üzerinde uyumsuz programlar beraber çalışacağı için verimlilik artar ve terminal sunucu sayısı azalır. Birbirleri ile uygunsuz olan uygulamalar aynı terminal sunucuda çalışabilir.
Bir sonraki makalemizde Microsoft SoftGrid Application Virtualization Server kurulumundan devam edeceğiz.
Görüşmek üzere…
Murat CAN
Yararlı linkler:
https://www.microsoft.com/windows/products/windowsvista/enterprise/default.mspx