IBM DS 4800 Disk Storage System Bölüm-1

IBM DS 4800 Storage ürünü IBM’in mid-range olarak adlandırılan orta sınıfın en üstündeki ürünüdür. Bu ürün aynı zamanda IBM’in Enterprise storage sistemlerinin başlangıcıdır. SAN katagorisinde yer almaktadır. Bu makalede sizlere DS 4800’ün teknik özelliklerini, bir sistem tasarımı, konfigrasyonu, IBM Storage Manager Client yazılımı ile yönetimi ve ayarları gibi temel konuları bölümler halinde işleyeceğiz. Birçok noktada kullanılan teknik terimler makalenin sonunda açıklanmaktadır.

DS 4800 Özellikleri: 4 Gbps Fiber Kanal arabirime sahip olan DS 4800 yüksek data transferinin olduğu yerlerde 1724 MBps bandwidth’e kadar çıkabilen birbirine yedekli 2 kontrol ünitesine sahip SATA ve FC Disk destekleyen disk sistemidir.

Bu disk depolama sistemi kendisine yine fiber kanaldan bağlı Expansion Unit’leri yöneterek çalışmaktadır. Expansion unit’lere 16 adet disk takılabilmektedir, bu diskler SATA yada Fiber Disk olabilir, hatta aynı Expansion Unitte istenirse hem SATA hemde FC Diskler birlikte çalıştırılabilir. 14 expansion Unit kullanılarak 224 disk takılarak max. Kapasitesi olan 168 TB raw kapasiteye ulaşılabilir.

image001


                                   Genel Teknik Özellikleri

RAID controller

Dual, redundant ve hot-swap, write cache mirroring destekli 

Hız

4 Gbps

Bellek

4, 8, 16 GB cache  bellek modelleri vardır.

Raid Seçenekleri

0, 1, 3, 5, 10

Host Bağlantı Sayısı ( Server)

8 SAN bağlantısı direk yapılabilir. Üstü için FC Switch gereklidir.

Disk Desteği

SATA, FC Disk

Max. Disk Sayısı

224

Kontroller Özellikleri

Intel Xeon 2.4 Ghz, 512MB RAM,

Partition Sayısı

8,16,32,64 partition(lisans satın alınması gereklidir)

Rastgele Disk Okuma IO değerleri

62.000 / 85.000 IOPS

Rastgele Disk Yazma IO değerleri

16.000 / 22.000 IOPS

Kopyalama Özellikleri

FlashCopy®, Enhanced Remote Mirroring, VolumeCopy

İşletim Sistemi Desteği

Windows Server 2000 / 2003 / 2008
Novell Netware 6.5w/SP5
Red Hat Enterprise Linux 3.0 U7, 4.0 U3
Suse Linux Enterprise
VMWare ESX 2.5.2 ve 2.5.3
AIX 5.1, 5.2, 5.3
HP-UX 11.0, 11i, 11.23
Solaris 8, 9, 10

image002

EXP810 Disk çekmecesi ( Expansion Unit )

İşletmelerin büyüyen yapıları beraberinde veri depolama alanında yeni ihtiyaçlara gereksinim doğurmuştur.  BT altyapılarında değişik ihtiyaçlara farklı senaryolarda cevap verecek nitelikteki bu storage sistemi çok basit olarak bir server’a fiber kanaldan bağlantı yapılarak SAN olarak konumlandırılarak kullanılabilir. Storage üzerindeki disklerden bir raid level’i seçilerek oluşturulan partition host’a ( server’a) map edilerek server’da local disk olarak görülebilir ve format atılarak kullanılabilir. Bu şekilde birden fazla server’a FC bağlantıları yapılarak, oluşturulan partitionlar(lun’lar) map edilerek kullanılabilir.

Tipik kullanımın dışında bu SAN Storage Disk sistemi Blade sunuculara bağlı olarak çalışabilir, Sanallaştırma ortamlarında konumlandırılabilir. Blade Sunuculara 4 GB hızında bir FC bağlantı yapılarak blade içerisindeki tüm sunuculara hizmet verilebilir. Sanallaştırma ortamlarında sanal makinelerin image dosyalarını buradaki lun’lardan boot ederek kullanabilirsiniz. İmage’larınız server’dan bağımsız bir storage üzerinden boot edildiğinden, server parkurunuzda oluşabilecek bir arıza durumunda hizmetlerin aksamadan devam etmesini sağlayabilirsiniz. Bir server’inizin fiziksel arızalanması ve kullanılamaz durumda olması durumunda sanal sunucularınızı farklı server’lar üzerine yönlendirerek boot ettirebilirsiniz, veri kaybına uğramadan kaldığınız yerden çalışmaya devam edebilirsiniz.

Storage sistemlerindeki en zor konulardan birisi de yedeklenmeleridir. Ciddi yatırımlar yaparak bir storage konumlandırması yapıldıktan, tüm yapı kurulduktan sonra, storage üzerinde yapılacak bir hatada yedeklerinizin olması gerekmektedir. Storage üzerinde yedekleme için FlashCopy, VolumeCopy ve Remote Mirroring kullanılabilir.


image003

Farklı bir makalede yer aldığı için fazla üzerinde durmadan kısaca işlevlerini anlatacak olursak;
FlashCopy:
Storage ortamında belli zaman aralıkları ile checkpoint’ler oluşturarak, geri dönüş yapmak için kullanılır.
VolumeCopy:
Fiziksel klone’lar yaratmak için kullanılır.
Remote Mirroring:
Disaster Recovery projelerinde farklı bir lokasyonda storage üzerindeki partition’u anlık olarak ve sürekli güncel olarak kopyalamak için kullanılır.

Tasarım: Bir storage projesi planlanırken gereksinimlerin iyi tespit edilmesi gerekmektedir. Tüm ihtiyaçlar çıkartıldıktan sonra en uygun tasarım ve planlama yapılabilir. En önemli unsur ihtiyaç duyulan kapasite olmakla birlikte cevaplanması gereken sorular; İhtiyaç duyulan kapasite miktarı, disk tipleri,  bağlantı kurulacak server sayısı, tanımlanacak olan partition sayısı, raid level’i, flashcopy vb. yazılım lisanslarına ihtiyaç duyulup duyulmadığıdır. Konuyu daha da açacak olursak;

· İhtiyaç duyulan veri depolama kapasitesini brüt ve net olarak çıkartılmadır.

· Raid Level’ları seçimi yapılırken dikkat edilmeli en uygun raid seviyesi seçilmelidir.

· Eğer bir MsSql, MySql, Oracle vb. bir veritabanı barındırılacaksa, yüksek performans için FC diskler seçilmelidir. Bir File Server olarak konumlandırılacaksa yada her türlü backup amaçları için SATA diskler seçilmelidir. SATA ve FC diskleri birlikte kullanılabilmesi bu storage’in büyük bir avantajıdır.

· Raid seviyelerinizi belirlerken hot spare disk tanımları yaparak fiziksel disk arızalanmalarına karşı önlem alınabilir. Hot Spare disk tanımlarındaki bir avantajda Global host spare tanımı yaparak bir diski birden fazla raid array’i için hot spare olarak bekletebilir ve gerektiğinde kullanabilirsiniz.

· İhtiyaç duyulan Partition sayısının tespiti ( lisans gerektirdiği için)

· Bağlantı yapılacak sunucu sayısının tespit edilmesi ( sunucu sayısı 8 in üzerinde ise FC Switch’e ihtiyaç duyulacaktır.)

· FlashCopy,VolumeCopy,Remote Mirroring gibi storage yazılımlarına ihtiyacın tespit edilmesidir.

· Sunuculara takılacak olan FC HBA’ların Single mı Dual mi olacakları ve sunucuya kaç adet FC HBA takılacağıdır.

Tasarım için gereksinimleri çıkarttıktan sonra storage projesi netleştirilerek fiyatlandırılabilir. Fiyat çalışmasında projenin büyüklüğüne göre belli oranlarda indirimler sizleri bekliyor olacak.  Gereksinimler doğru tespit edilirse, eksik ya da fazla projelendirmeye kurban gidilmez.

İhtiyaçlar doğrultusunda kaç disk, expansion unit ihtiyacınız çıktığında aşağıdaki gibi bir bağlantıyı tasarlayabilirsiniz. Bu tasarım; server’lardan bağımsız storage’in kendi içerisinde birbirine yedekli iki disk denetleyici ünitesinin expansion unit’lere olan bağlantı içindir.

image004

DS4800 Expansion Module Cabling – Full bir DS 4800 için birbirine yedekli iki denetliyicinin(en üstteki), Expansion’lara kesintisiz bağlantısı. Bu bağlantı Fiber kablolama ile yapılmaktadır.

Bölüm 2’de Server bağlantısı, HBA’lar, Manager yazılımının tanıtımı ve kurulum bilgileri ile devam edeceğiz.

Kaynak: Resimler ve Teknik Değerler IBM’den Temin Edilmiştir

Yılmaz BARÇIN