Zoom Toplantılarında Ses ve Görüntü Sorunlarını Nasıl Tespit Ederiz?

Evet zoom pandemi döneminin yıldız ürünü diyebiliriz. Tabi ki yıllardır kullandığımız Cisco gibi, Microsoft Skype, Teams gibi ürünler, gotowebinar ve daha pek çok anlık mesajlaşma, video konferans ürünleri bu dönem ciddi rağbet gördü, ancak yaptığı işi sadece ve hızlı yapan, özellikle de kolay bir kullanım sunması nedeni ile zoom bu dönemde çok tercih edildi. Tabi ki saydığım ürünlerin hepsinin farklı avantajları veya dezavantajları var ancak biz Çözümpark olarak her ne kadar Teams gibi üretkenlik ürünlerini ekip içerisinde kullanırken veya kendi şirketimizde ekip ya da müşterilerimiz ile iletişimde kullanırken düzenlediğimiz online etkinliklerde zoom’ u tercih ettik. Bunun en temel sebebi aslında webinar yani herhangi birisinin lisansa sahip olmadan zoom’ un bize sağladığı kayıt platformu üzerinden kayıt olması ve hatırlatma mailleri dahil sürecin otomatik ilerlemesi oldu.

Ancak eskiden bu tür ürünler daha çok biz sistem yöneticileri ve tecrübeli personeller ya da kişiler kullanıyorken artık çocuklarımıza kadar kullanımının genişlediğini görüyoruz. Bu da ister istemez pek çok sorunu beraberinde getiriyor. Tabi sorun deyince malum sesi açmayı unutan ve ses gelmiyor diyen, efendim interneti yokken bağlanamayan pek çok case gördüm. Neden? Çünkü 2010 yılında bir bankda benzer bir online konferans sistemini 7000 personele genişleten bir proje yönettiğim için orada son kullanıcı profilinin bazen gerçekten çok acayip konularda sorun yaşayabileceğini biliyorum.

Ama benim bu yazımdaki hedefim o kişiler değil. En azından o kişilere destek veren bizim gibi bilişim personelinin işini kolaylaştıracak basit ipuçları.

Peki hızlıca başlayalım.

Kullanacağımız bölüm aslında zoom client’ ın istatistik bölümü, en kolay ulaşma yöntemi ise zomo toplantısı sırasında sol üst köşedeki sizde normalde yeşil olan ama bende stream yaptığım için sarı veya turuncu görünen kalkan işaretine tıklıyoruz.

Açılan menüden sağ üst köşedeki çark işaretine tıklıyoruz.

Ve karşımıza istatistik bölümü açılıyor.

Burası neden önemli? Çünkü özellikle genel olarak zoom client yüksek cpu kullanıyor noktasında bir algı oluşmuş, gerçekten kullanıyor mu görebilirsiniz. Örnek toplam 13GB ram içerisinde (Laptop’ ın ram’ i 32GB ama o anda kullandığım rakam 13GB) zoom sadece 332mb kullanıyor, benzer şekilde CPU kullanımı da %1. Ben tabi ki workstation bir laptop kullandığım için bu durumu kendi sistemlerinizde kontrol etmenizde fayda var.

Hemen altında ise zoom istemcisinin o anda kullandığı network bant genişliğini görebiliyoruz. Eğer bir proxy server kullanıyorsanız ki şirketler genelde kullanır muhtemel ses ve video sorunları bundan kaynaklı olabilir. Malum şirketlerde ortak bir internet olması ve özellikle ses gibi, video gibi trafiklerin çok fazla bant genişliği istemesi nedeni ile sınırlamalar uygulanabilir.

Zoom için gerekli olan bant genişlikleri aşağıdaki gibidir;

1:1 video aramaları:
600kbps (up/down) for high-quality video
1.2Mbps (up/down) for 720p HD video
Receiving 1080p HD video requires 1.8Mbps (up/down)
Sending 1080p HD video requires 1.8Mbps (up/down)

group video aramaları:
800kbps/1.0 Mbps (up/down) for high-quality video
For gallery view and/or 720p HD video: 1.5Mbps/1.5Mbps (up/down)
Receiving 1080p HD video requires 2.5Mbps (up/down)
Sending 1080p HD video requires 3.0Mbps (up/down)


For screen sharing only (no video thumbnail): 50-75kbps
For screen sharing with video thumbnail: 50-150kbps
For audio VoiP: 60-80kbps
For Zoom Phone: 60-100kbps

İkinci sekmede ses ile ilgili eğer bir sorun yaşıyorsanız Packet loss bölümünü kontrol edin. Bu değerin yüksek olması sesinizde kayıpların çok olduğunu gösterir. Genel kabul edilen rakam %2 ve altıdır.

İlk bölüm yani Frequency ise kullandığınız ekipmana göre değişse bile 16 ila 48kHz olmalıdır.

Latency bölümü ise sesinizin karşı tarafa geç gittiğini gösterir. 150ms e kadar sorun yaşamazsınız. Üstünde ise ciddi gecikmeler yaşanır.

Jitter içinde 40ms üstü karşı tarafı rahatsız edebilir.

Bu bölümde ise video ile ilgili bilgileri bulabilirisiniz.

İlk bölümde video gecikme süresini görüyoruz, yine benzer şekildeJitter yani karşı tarafa görüntünüz kesik kesik gidecektir bu değer 40ms üstü olur ise, paket kayıpları ki bu da %2 üstü olmamalı. Çözünürlük, yani video çözünürlüğünüz ve en sonda FPS (Frame Per Second yani FPS saniyede görüntülen görüntü sayısı demektir. Kısaca bir örnekle açıklamak gerekirse, bazı filmleri izlerken alt yazı uyumsuzluğu yaşarız, bu saniyede gösterilen görüntü sayısının uyumsuzluğundan kaynaklanmaktadır.) değerini bulabilirsiniz.

Son sekme de ekran paylaşımı için aynı değerleri size sunmaktadır.

Özetle bilgisayarınızın kapasitesi yani cpu, ram vb ya da network hattınızın kapasitesinin yeterli olmadığı durumlarda zoom ne yazık ki hem size hem de karşı tarafa çok iyi bir kullanıcı deneyimi sunmaz.

Umarım faydalı bir yazı olmuştur.