Bu makalemizde Microsoft Word 2007 de indeks tablosu oluşturmaya değineceğiz. İndeks tablolarına rastlamamız bir kitabın ya da derginin son sayfalarında olağandır. İndeks tablosu oluşturmaktaki amaç ise okuyucunun aradığı bir kelimenin geçtiği sayfa ya da sayfalara kolay bir şekilde ulaşmasını sağlamaktır. Tek bir sayfa için indeks tablosu el ile oluşturulabilir, kolaydır. Ancak yüzlerce sayfadan oluşan bir kitap için ise kelimelerin hepsini bulup tek tek bulup taramak ve bu şekilde indeks tablosu oluşturmak zaman kaybı ve neredeyse imkânsız gibi bir şeydir. Peki, bu işlemi biz nasıl yapacağız? Şimdi indeks tablosu oluşturmayı adım adım görelim.
Daha önceden yazmış olduğum Microsoft Office Enterprise 2007 isimli makalemde işlemleri sizlere anlatmaya çalışacağım. Öncelikle elimizde bulunan daha önceden yazmış olduğumuz belgemizi açıyoruz.
Resim – 1
Daha sonra Başvurular şeridinde ( Ribbon ) Dizin kısmında Girdiyi İşaretle seçeneğini tıklıyoruz.
Resim -2
Tıkladığımızda ise karşımıza Dizin Girdisi İşaretle penceresi gelmektedir.
Resim -3
Şimdi ise indeks tablosunda bulunmasını istediğimiz kelimeleri yazımızın içerisinden seçip, seçtikten sonra az önce karşımıza gelen pencerede Asıl girdi kısmındaki boş kutucuğa tıklıyoruz. Tıkladığımızda aynı kelimenin oraya geçtiğini görmekteyiz. Ben makale içerisinde geçen Microsoft Office kelimesini seçtim.
Resim -4
Belgemizde bulunan Microsoft Office kelimesinin geçtiği tüm sayfaları indekslemesi için Tümünü İşaretle butonuna tıklıyoruz. Eğer sadece işaretle dersek o anki seçmiş olduğumuz kelimeyi ve sayfasını indeksler. Bizim amacımız ise bu kelimenin tüm belge içersinde geçtiği sayfaları indekslemek.
Resim -5
Bu kelime dışında birde belge içerisinde geçen RAM kelimesi için aynı işlemi yapıyoruz.
Resim -6
İstediğimiz kadar kelimeyi seçip aynı işlemleri yapabilmekteyiz. Ben makale için iki kelime seçtim. Daha sonra Kapat butonuna basarak, dizin girdisi işaretle penceresini kapatıyoruz.
Resim – 7
Bu pencereyi kapattıktan sonra belgemiz üzerinde çıkan tuhaf şekilleri kapatmak için ise Giriş şeridinde, yukarıdaki şekilde kırmızı kutucukla belirtmiş olduğum Tümünü Göster düğmesine basıyoruz. Bu düğme belge içerinde tab, space ve enter tuşları nerelerde kullanılmış göstermektedir.
Daha sonra ise belgemizin en son sayfasına gidip İndeks Tablosu için bir başlık belirtiyoruz.
Resim – 8
Yukarıda kırmızı kutucukla belirttiğim gibi, Başvurular şeridinde Dizin kısmından Dizin Ekle yi tıklıyoruz.
Resim – 9
Karşımıza Dizin penceresi gelmekte, biraz buradan bahsetmek gerekirse;
· Sekme öncüsü: İndeks tablosunun sekme öncüsünü belirtebiliriz. ( nokta, düz çizgi ya da yok vb. )
· Biçimler: İndeks tablosunun biçimini kendi zevkimize göre seçebiliriz. ( süslü, modern, klasik vb. )
· Sütunlar: İndeks tablosunun sütun sayısını belirtebiliriz.
Buradan istenilen özellikler verilir ve Tamam butonuna tıklanıp indeks tablosu oluşturulur. Ben biçimler kısmından süslüyü seçiyorum ve Tamam butonuna tıklıyorum.
Resim -10
Artık indeks tablomuzu oluşturduk. Ben iki kelimeyi seçip yaptığım için sadece ilgili kelimeleri ve geçen sayfaları gösterdi. Siz isterseniz daha fazla kelime ile kitabınıza ya da belgenize uzun bir indeks tablosu oluşturabilirsiniz.
Bir başka makalede görüşmek dileğiyle
Uğur DEMİR