Microsoft Office Communications Server ( OCS ) ve Genel Özellikleri

 

İletişim, günümüzde teknolojinin vazgeçilmezleri arasındaki yerini her daim korumakta ve bu nedenle en büyük yatırımlar iletişim alanında yapılmaktadır. Kobi’ lerden kurumsal firmalara kadar uzanan yelpazede mesajlaşma ve sesli iletişim üzerinde yoğunlaşılan ve aksamaması gereken en önemli faaliyetlerden birisi olarak kabul edilmiştir. Makalemizde bu noktadan yola çıkarak Office Communications Server ürününün iletişim platformunun merkezi yönetiminde ve geliştirilmesinde bizlere neleri nasıl sağlayacağından bahsedeceğiz.

Bu makalede aşağıdaki bilgileri bulacaksınız:

Office Communications Server nedir?
Office Communications Server nasıl çalışır?
Neden Office Communications Server?

Özellikleri Nelerdir?

 Office Communications Server nedir?

Makalemizde Office Communications Server yerine OCS kısaltmasını kullanacağız. OCS, kullanıcılarımıza yeni ve karmaşık bir istemci programı kullanmalarına gerek kalmadan, varolan yapılarında kullandıkları iletişim programları ile web servisleri üzerinden ses, video konferansı yapmalarını, voice ip hizmetini kullanmalalarını ve şirket içinde anlık mesajlaşmalarını sağlayan bir üründür.

OCS entegrasyonu sayesinde hangi cihazları

Office Communications Server nasıl çalışır?

Internet’teki anlık mesajlaşma, uzak kullanıcıların ve partnerların bağlantıları proxy adını verdiğimiz yönlendirme sunucularına erişir (Bu yapıyı şekilde görüldüğü gibi DMZ üzerinde barındıracağımız bir erişim sunucusuyla daha merkezi ve güvenli bir yapıda tutabiliriz.)

Yönlendirme sunucuları içeriğe göre (Ses, konferans isteği gibi) veriyi ilgili sunucuya gönderir, içeriden dışarıya istek gönderilirken de istemciler öncelikle tanımlı sunuculara veriyi gönderir ve yönlendirme sunucuları bu sefer verileri erişim sunucusu vasıtasıyla dış dünyaya gönderir.

 

clip_image003

Neden Office Communications Server?

OCS sayesinde ses, video, konferans, anlık mesajlaşma gibi tüm trafiği merkezi olarak yönetebilir, güvenli hale getirebiliriz ve kullanıcılarımız için daha esnek bir çalışma ortamı sağlayabiliriz.

Birçok servis sağlayıcısından hizmet alıp yapıyı karmaşıklaştırmak ve maliyeti arttırmak yerine daha verimli ve daha az maliyetli bir yapı oluşturabiliriz.

Sesli iletişimi, e-posta, ajanda, anlık mesajlaşma gibi hizmetlerle birleştirerek kullanıcılara birleşik mesajlaşma saclip_image005

 Özellikleri Nelerdir?

Yönetimsel Özellikler

Tek bir MMC de tüm yönetimsel pencereleri toplayabilme özelliği ile onlarca açık pencereden kurtulabiliriz

Esnek kural politikası ve SQL entegrasyonu sayesinde tüm içeriği SQL veritabanına istenen kondisyon ve aksiyonları içererek saklayabiliriz

Yine Exchange Server yöneticilerinin vazgeçilmezlerinden içerik filtreleme özelliği OCS de bulunmakta, istenen anahtar kelime, dosya uzantısı gibi terimlerle yasaklayabilme

ve kısıtlayabilme

Arama kısıtlaması sayesinde şirket gereksinimlerine göre kısıtlamalar yapabiliriz (Örnek: sadece şirket içi aramalara izin vererek)

clip_image006

Yönetimsel alandaki en iyi özelliklerinden birisi de CDR, Call Detail Record, arama detay kayıtları, bu sayede kim ne zaman kimi aramış, konferans ne kadar sürmüş, kimler

katılmış gibi raporları hızlı ve verimli bir şekilde alabileceğiz.

clip_image007

2         Ses

Ortak Özellikler

OCS, Voice IP özelliği sayesinde şirket içi ve şirket dışı çağrıları yönetir ve yönlendirir

 

Her yerden Erişim

Gerçek zamanlı erişim protokolü sayesinde (SRTP) VPN bağlantısına gerek kalmadan şirket dışından erişim sağlar, TLS desteği sayesinde iletişimi güvenli kılar.

clip_image008

Tim Araması

Hangi iş için kim sorumlu? Bulmakla uğraşmanıza gerek yok, şirket içi grup arama sayesinde herhangi bir grubu arayabilirsiniz (Örnek: Bilgi işlem J ), böylece bu çağrıyı tüm grup üyeleri alır

Delegasyon

Belkide yöneticilerin en çok hoşuna gidecekleri özelliklerden birisi, o anda cevaplayamayacağınız telefon çağrılarını delege ettiğiniz başka kişilere yönlendirebilirsiniz (Örneğin asistanlar), aynı zamanda çağrıyı cevaplayan delege edilmiş kişiyide görebilmemiz mümkün.

 Sorumlu Gruplar

Bu özellik sayesinde call center, resepsiyon gibi birimlere otomatik olarak yönlendirilmesini sağlayabilecek, bu gruplarda yöneticiler tanımlayıp, bekleme müziği, çağrı sırası gibi özellikleri yönetmelerini sağlayabileceğiz.

 

3         Grup Mesajlaşması

 

Iletişim ve mesajlaşmada gruplar arası mesajlaşma

Kullanıcılar gruplar arasında mesajlaşabilir, tartışma grupları oluşturabilir ve geriye dönük içerik taraması yapabilirler

Kişisel grup seçenekleri

Kişisel grup içi mesajlaşma seçenekleri sayesinde kullanıcılar, öbnemli buldukları konuların altında mesajlarda yoğunlaşabilir, uyarıcı ayarlarını düzenleyerek ilgili konulardaki mesajları alarmlarla daha yakından takip edebilirler

Kullanıcı tanımlı filtreler

Bu özellik sayesinde kullanıcılar, içerikte bulunan kelimelere göre kondisyon tanımlayabilecek ve filtreleme yapabilecekler

Sohbet Odaları

Erişim izinleriyle sınırlandırabileceğimiz sohbet odaları sayesinde farklı kullanıcı gruplarının izole edilmiş bir şekilde mesajlaşmalarını sağlayabileceğiz.

 

 

4         Ses, Video ve Web Konferansı

 

Geniş ses konferansı

Kullanıcılar, Internet, PBX, PSTN, Office Communicator (Mobil destekli Office Communicator Mobile) gibi araçlarla sesli konferanslara katılabilirler.

Video Konferansı

Daha iyi bir iletişim için HQ desteği sağlar, aynı zamanda kullanıcıların tek bir tuşla masaüstü uygulamalarını paylaşabilirler. Outlook üzerinden video toplantı konferansı isteklerini yönetebilirler.

5         Mobilite

Her yerde tek liste

Ister Outlook ile ister mobil aygıttan bağlanalım her zaman genel adres listesine ve aynı detaylara erişebileceğiz ve bu sayede uygulama değiştirmekle vakit kaybetmeyeceğiz.

GAL desteği

Exchange uzmanları çok iyi bilirlerki Global Adres Listesi mesajlaşmanın olmazsa olmazıdır, GAL sayesinde kullanıcılar her yerde adres listesini senkronize edebilecek ve ilgili kişilere hızlı bir şekilde ulaşabilecekler.

6         Anlık Mesajlaşma

Anlık mesajlaşma sayesinde diğer kullanıcılarla beklemeden iletişime geçebilecek, döküman paylaşımı ve link paylaşımı yapabileceğiz.

Makalemizde OCS Ürününü genel hatlarıyla anlattık, makale serimizde özelliklerin detaylı konfigürasyonları ile devam edeceğiz, bir sonraki makalemizde görüşmek üzere.

Serkan UZUNER