Bildiğiniz üzere artan maliyet ve zaman tasarrufu sebebiyle şirketler artık toplantıları için ayrılan maliyeti kısma ve zamanı aza indirme yoluna gidiyorlar. Bu bağlamda birkaç unified system olduğunu gören Microsoft derhal rekabete girmek için OCS uygulamasını piyasaya sürdü. Daha önceki sürümüne göre OCS 07’nin gerçekten çok fazla özelliği mevcut.
Örneğin şirketinizin farklı şubelerinden eğitim amaçlı genel merkezinize her ay yüzlerce elemanın geldiğini düşünün… Bu durumda hem şirketiniz için çok yüksek bir maliyet ve çalışan için de zaman kaybı buna dayalı olarak iş gücü kaybı yaşanıyor. Bu ve benzeri senaryolarda OCS 07’nin getirdiği avantajlar yadsınamaz büyüklükte…
Office Communications Server 2007 çıkalı çok oldu fakat bazı eksiklikler vardı. Yeni çıkan R2 versiyonunda birçok özellik eklenmiş durumda. R1 ve R2 arasındaki farklardan bahsetmek yerine sıfırdan kurulumu nasıl yaparız ve minimum yapılandırmayı nasıl yaparız; bunun üzerine bir makale yazmak istedim. Çünkü detayına girersek OCS ile gelen sip desteği ve birçok yeni sisteme entegrasyonu ve benzeri özellikler bu makaleyi daha uzun ve anlaşılmaz hale getirecektir.
Kuruluma başlamadan önce kurmanız gereken windwows servisleri var.
Bunlar :
-IIS
-Certificate Services
-DNS
Bu servisleri kurduktan sonra artık OCS 2007 R2 dvd ile kuruluma başlıyoruz.
İlk ekran bu şekilde geliyor. Burada Standart ve Enterprise Edition şeklinde iki seçenek mevcut. Enterprise çözümü diğer Microsoft ürünlerinde olduğu daha büyük yapılarda kullanılmak için tasarlanmış. Birkaç ocs sunucu kurarak farklı sunuculara farklı görevler vererek daha fazla kişiye aynı zamanda destek vermeyi sağlayan büyük yapılar için Enterprise fakat daha küçük yapılar için ise Standart Edition seçiliyor.
Öncelikle Active Directory şeması üzerindeki değişiklikler sebebiyle Forest ve Domain bazlı şema editleme yapılacak. Bunun için schema master hakkıyla Prepare Enviroment kısmına giriyoruz.
Buradaki tüm prep. işlemlerini tamamlıyoruz. Not: domain forest level ile ilgili hata veriyorsa yükseltmeyi unutmayın. Ardından Back ile ana menuye dönüyoruz.
Prepare Active Directory işlemlerini bitirdiğimizde yanında Complete yazısını görüyoruz.
Not: Şemada en büyük değişiklik ise userlara eklenen communications tabı oluyor.
Daha sonra bir pool oluşturmak için Create Enterprise Pool diyoruz.
Oluşturacağımız poola bir isim koyuyoruz. Not: Burada pool ismi ile sunucu adı olmasın.
Pool için FQDN belirtiyoruz. Bu kısımlarda değişiklik yapmazsanız dns ayarlarını yaparken sizin için kolaylık olur.
Bu ekranda db ve transaction logları gibi dosyaların nerede tutulacağını belirtiyoruz.
Bu kısımda toplantılardaki content ve location bilgilerinin arşivleneceği yerleri belirtiyoruz. Belirtilen dosyaları oluşturup klasörlere paylaşım veriyoruz. Örneğin c: dizini altında content adında bir paylaşım açıp default şekilde paylaşıma açıyoruz. İlerleyen kısımlarda bu klasöre gereken paylaşım izinlerini kurulum kendisi atayacak.
Address book app. Data gibi bilgilerin tutulacağı yerleri belirtiyoruz. Bunda da bir üstteki yönergeler geçerlidir.
Her kurulum bitiminde bu şekilde bir ekran çıkıyor. Daha sonra istersek kurulumla ilgili log dosyasını görebiliyoruz.
Success işlemini görmüyorsanız soldaki “+” işaretinden hatanın nereden kaynaklandığını görebilirsiniz.
Artık oluşturduğumuz pool içine server ekleyebiliriz. Add Server to Pool diyoruz.
Bu kısımda gerekli dosyalar kopyalanıyor.
OCS birkaç servisten oluşuyor. Bunlardan biri olan RTCService için gerekli kullancıyı istersek var olan bir kullanıcı olarak atıyoruz. Ya da Create new account diyerek gerekli kullanıcının oluşturulmasını sağlayabiliriz.
Bir üstteki yönergeler geçerlidir.
Bir üstteki yönergeler geçerlidir.
Kurulum tamamlanarak active işlemi yapılıyor.
Serverımızı poola ekleme işlemi bittikten sonra sertifika ile ilgili işlemleri tamamlıyoruz.
Create a new certificate seçiyoruz. Sertifikamızı pool ismi vererek oluşturmasını istiyoruz. İşlemleri takip ettikten sonra bizim için oluşturulan sertifikayı Assign ediyoruz.
Assign kısmında var olan sertifikalarımız geliyor. Burada pool ismi ile aynı sertifikayı seçiyoruz. Ardından servisleri başlatma kısmına geçiyoruz.
Servis başlatma ekranında başlatılacak servisleri bildiriyor. Tüm bunları yaptıktan sonra OCS miz kullanıma kısmen hazır hale gelmiş oluyor. DNS ayarlarına giriyoruz. Not: Ocs 2007 r2 sadece 64 bit işletim sistemlerinde çalıştığını söylemiştik. Windows 2003 64 bit işletim sisteminde dns management konsoluna giremezsiniz. Bu yüzden uzaktan bir sunucudan dns yönetim ekranına gireceksiniz.
Dns yönetim ekranında ilk olarak Host (A) kaydı ekliyoruz. Burada dikkat etmemiz gereken kısım ise hem pool için hem de sunucumuzun adında iki adet Host kaydı oluşturuyoruz.
SIP ile ilgili dns konfigurasyonları için sağ tıklıyarak Other New Records seçeneğini seçiyoruz.
Service location (SRV) kaydını seçiyoruz.
5061 için portu için oluşturduğumuz poola yönlendirme yapıyoruz. Not: protokol ve service kısmında _sip ve _tls olarak seçim gelmezse elle girmeniz gerekiyor.
Tcp kaydını ise _sip , _sipinternal ve _sipinternaltls için tekrar ediyoruz. Bittiğinde şu şekilde bir görüntü oluyor.
Eğer kullanıcılara web üzerinden OCS kullandırmak istiyorsanız, bunun için Office Communicator Web Access kurulumu yapmanız gerekiyor. Bunun için ana menüye dönerek Other Server Roles seçeneğini seçiyoruz.
Deploy Communicator Web Access seçerek devam ediyoruz.
Isntall kısmından kuruluma başlıyoruz.
CWA için bir kullanıcı atıyoruz.
Bir sertifika oluşturarak CWA kısmına atıyoruz.
Sertifika işlemi sonrası devam ediyoruz.
Burada belirtilen port Explorer üzerinde yazacağınız yani ulaşacağınız porttur.
Açıklama kısmı…
Office Communicatorun listen portudur. Bu web Access için erişim yapacağınız port değildir. Bu port web Access üzerindeki Office communicatorun dinleme yapacağı portu belirtir.
Son olarak hangi pool u kullanacağını belirtip kurlumu bitiriyoruz. Artık kullanıcılarımız explorerdan 10.100.107.207:808 yazarak Office communicator web Access e ulaşabilirler.
Tüm bu ayarlardan sonra ocs konfigurasyon kısmı bitti. Fakat Son olarak Active Directory users ile ocs 2007 entegrasyonunu yapacağız ve ocs 2007 ile ilgili birkaç ayardan bahsedeceğim.
Active Directory Users and Computers yönetim ekranında bir kullancıya sağ tıkladığımızda farklı birkaç seçeneğin eklendiğini görebiliyoruz.
Biz burada Enable users for comm.. Seçeneği ile bir kullanıcıyı ocs kullanabilmesi için aktif hale getireceğiz.
İlk ekranda pool seçiyoruz.
Sip urisini belirliyoruz. Bu kısmı siz şirket politikanıza göre belirleyin. Ben sam account name olarak geçiyorum. Daha sonraki ekranlara next diyerek finish ile bitiriyoruz. OCS kullanacak tüm kullanıcılar için bu işlemin yapılması gerekiyor. Enable edilmeyen kullanıcılar OCs yönetim panelinde görünmeyecektir.
Bu ayarlamayı da yaptıktan sonra artık OCS yönetim panelimize geçebiliriz.
İlk olarak yönetim panelinden enable ettiğimiz kullanıcıların görüntülendiğinden emin oluyoruz.
Burada users kısmında egitim isimli kullanıcımız gelmiş fakat bununla ilgili ayarların da yapılması gerekiyor.
Bunun için user üzerinde sağ tıklayarak configure users… diyoruz.
Bu kısımda user ile ilgili ayarları yapabiliyoruz.
Bu ayar şuanda global settingsten geldiği için pasiftir. Global settingsten daha sonra bahsedeceğim bu kısımdaki ayar ise anonym kullanıcıların toplantılara katılmasıyla ilgili ayar buradan yapılıyor.
Bu kısımda da global settingsten aldığı için pasif geliyor.
Enterprise Voice özelliği ile sadece geçerli bir uri ye sahip olan kullanıcılar uzaktan arama yapabilirler. Bu ayarı disable deyip geçebiliriz.
Enterprise Voice ile ilgili daha ayrıntı ayarları buradan yapıyoruz. Daha sonraki ekranlara next ve finish ile bitiriyoruz. Böylece kullanıcımız bir toplantı hazır oluyor fakat çok önemli bir nokta daha var. Bu kullanıcımız için az önce default policy uygulandı (pasif gelen kısımda). Bu yüzden ocs de default policyde meeting düzenleme gibi özellikler kapalı olarak geliyor. Bunu da global settingsten değiştireceğiz.
Forest kısmında sağ tıklayarak properties ardından global properties diyoruz.
Açılan pencerede meetings tabına geliyoruz. Kullanıcıların anonym kullanıcı katılımı ve diğer policy ayarları buradan yapılıyor. İstersek buradan birkaç policy hazırlayıp kullanıcıları enable ederken bu şablonları kullanırız. Ya da default policy seçili olan kısımdan User poer user policy diyerek user enable edilen ekranda pasif çıkan yerin aktif çıkmasını sağlarız. Böylece her user için ayrı ayrı policy yapmamız mümkün olacaktır.
Fakat biz şimdilik default policy editleyeceğiz.
Default policy üzerinde edit dediğimiz zaman bu ekran geliyor. Buradan web conferencing özelliği toplantıların kayıt edilip edilemeyeceği veya toplantıya kaç kişinin katılabileceği gibi kuralları belirliyoruz. Tek tek ayarları saymayacağım biraz İngilizcesi olan herkes buradaki ayarları yapabilir diye tahmin ediyorum.
Bu ayarı da yaptıktan sonra live meeting bağlantı kurarak makaleme son vereceğim.
Live meeting ayarlarını yapmadan önce live meeting ile bağlantı yapacağımız makineden bir sertifika isteği yapmamız gerekiyor.
Bunun için explorerda https://10.100.107.207/certsrv yazıyoruz. (buradaki ip adresi yerine sizin sunucunuzun olduğu ip adresini yazacaksınız.)
Request a certificate ile sertifika isteğini yapıyoruz.
User Certificate seçiyoruz. Ve sonraki ekrandan isteğimizi Submit ediyoruz.
Böylece sertifikamız oluşturuldu ve kurulmaya hazır hale geldi. Install this certificate diyerek bu işlemi de tamamlıyoruz. Bu işlemden sonra Office Live Meeting i açmaya hazırız.
Open User Accounts kısmına giriyoruz.
Bu ekranda Advanced kısmına giriyoruz.
Advanced ayarlarını yapıp ok ile geçiyoruz.
Test Connection.. diyerek bağlantımızı doğruluyoruz.
Bu ekranı gördükten sonra artık toplantı düzenlemeye hazırız.
Kısmından Meet Now butonuyla bir toplantı oluşturuyoruz. Diğer kullanıcılar bizim oluşturduğumuz toplantıya girebilmesi için toplantı oluştuktan sonra bir link çıkacak bunu kullanacaklar.
Location kısmındaki yolu live meeting kurulu ve ayarları yapılmış birine mail olarak atarsanız linke tıklayarak hazırladığınız toplantıya katılabilir. Live meeting ve Office communicator ile yapabileceklerinizi bir sonraki makalemde anlatmayı düşünüyorum.
Okuyup zaman ayırdığınız için teşekkürler… Bir sonraki makalemde görüşmek dileğiyle…
Talha DEMİREZEN