Boot Ng – Disk Yapilandirma ve Yonetim

Önceki makalemizde Boot Ng kurulum ilk ayarlar ve birden fazla işletim sistemini aynı anda kullanmayı öğrenmiştik.

Makalemizin II. Bölümünde ise daha çok birden fazla bilgisayar yöneticilerine yönelik özelliklerden bahsedeceğim.

Bir imajı diğer bilgisayarlara kopyalamak / Partition Kopyalamak.

Kısaca özetlemek gerekirse aynı konfigürasyonlardaki bilgisayarlara tek tek OS kurmak artık bizim için pek mantıklı gelmiyor yani hem zaman hemde yorucu bir iş.

Os kurulumundan sonra Tek tek programları kur vs vs gibi bir sürü ayarları yapmak gerekiyor ilk kurulumdan sonra bunları yapmamak için Boot ng de neler yapmamız gerekiyor ve böyle bir şey yapabilir miyiz? Nasıl yaparız şimdi bunlara biraz göz atalım.

Tavsiyem öncelik olarak tüm OS kopyalacağınız tüm Hard disklere veya bilgisayarlara Boot ng yi kurmanız.

Daha sonra diskleri alıp İşletim sistemini kopyalamak istediğiniz pc ye taktıktan sonra aşağıdaki işlemleri yapalım.

Not: Kopyalacağınız işletim sistemlerine açıldıktan sonra mutlaka New Sid programı veya benzer bir tool ile SID lerini sıfırlayalım.

Şimdi bir diskten diğer diske işletim sistemi veya diskin üzerindeki herhangi bir diski kopyalayalım. Ben burada Server 2003’ü kopyaladım diğer diske yapıştıracağım.

image001

Kopyalacağınız diski sol menüden [Hard Drivers] kısmından seçip kopyalacağınız bölüm üzerinde sağ tuş Copy yapın.

image002

Yapıştırmak istediğim diski seçip ve diskin üzerindeki kopyaladığım alan kadar boş yer yani (Free space) olması gerekiyor.
Ben herhangi bir yerde sağtuş Paste diyorum ve bölüme vereceğim ismi yazma için aşağıda pencere geliyor.

image003

Disk 1 üzerine paste dedim ve pencereye Kopyaladığım bölümü anlamanız için Kopya Server yazdım.
Bu bölümde dikkat edilmesi gereken bir şey var. Allocate High seçeneği bu ne işe yarar derseniz; herhangi bir bölümü kopyaladıktan sonra veya bir bölüm oluştururken default olarak en üste oluşturur bölümü Boot It EMBRM nin altına gelecek normalde Kopya Server ama bu seçeneği kullanırsam ikisi arasında boşluk olacak ve En alta atmış olacak Kopya Server bölümünü.

image004

Paste dedikten sonra kopyalamaya başladı normalde hızlı kopyalıyor tabi diskin içindeki verilerin çok olmasına göre bu zaman artar veya azalır.

image005

Kopyalama işlemi bitti. Completed uyarısını görünce ESC veya Close diyerek uyarıyı kapatabilirsiniz.

image006

Close dediğimde yukarıda gördüğünüz gibi kopyalama işlemini yapmış olduk yani şimdi bu diski çıkartıp başka bir pc ye takarsam Server 2003 açılıyor olacak.

Yukarıda bahsettiğim özellik. Allocate High seçeneğini kullanmış olsaydık aşağıdaki gibi boşluk ortada olacaktı ve kopyaladığımız bölüm en alta olacaktı.

image007

Kopyalama işlemini bu şekilde şimdi Bir diski var olan işletim sistemine ikinci disk olarak eklemeye bakalım.

II. Disk Ekleme

image008

Boot Ng nin ana menüsünde Boot Edit var. Biliyorsunuz burası bilgisayarı açarken kullanıcının diskin içini değil sadece görmesini istediğimiz yani boot menüyü ayarlamak için kullandığımız bölümdü.

Boot menüde Server 2003 olduğunu düşünürsek Server 2003 ‘e ikinci disk eklerken aşağıdaki işlemleri yapalım.

image009

Hdd 1 bölümü demek; Harici olarak taktığım yani işletim sisteminin kurulu olduğu disk değil ek bir disk takmıyor aynı diskin üzerindeki farklı bir bölümü ikinci disk olarak eklemek istiyorsanız HDD 0 bölümünde çalışmalısınız.

HDD 1 bölümüne 0 olan yere çift tıklıyorum. Gelen menüde disk olarak eklemek istediğim bölümü seçmemizi istiyor. Seçtikten sonra Ok yapıyorum bilgisayarı açtığımda diski direk bilgisayarıma bakarak görebileceğiz.

Resize İşlemi / Disk & Bölüm Boyutlandırma

Bölümlendirmek istediğim bölümün üzerinde sağ tuş Resize yapıyorum.

image010

Resize yaptıktan sonra uyarı geliyor disk üzerinde bir hata varmı denetlemek istiyor musunuz vs gibi bir uyarı evet diyerek devam ediyoruz.

image011

1.5 GB yapalım Server 2003 ‘ü

Resize işlemi bitti. Diskimizin son hali aşağıdaki gibidir.

image012

İmage Alma

Şimdi image alma bölümü var fakat alternatif olarak kopyalamayıda kullanabilirsiniz arasındaki fark nedir diye sorarsanız. İmage alırken sıkıştırma işlemi yapmasıdır. Örneğin 4 gb bölümün image’ını alırsak 1 gb ‘a kadar düşebilir.

Yedek Xp nin image’ını alalım.
Bölümün üzerinde sağ tuş Image seçeneğini kullanıyoruz. Image’a bastığımızda hemen aşağıdaki pencere geliyor karşımıza.

image013

Create Image : İmage oluştur demek gerekiyor bu seçenekte.

Daha sonra image’ı bir bölüme açmak istediğimizde Kopayala yapıştır yapmak yerine İmage yapıp Boş bir alana Paste yapmak gerekiyor. Kopyala yapıştır yaparsanız imajı kopyalamış olursunuz yani boot edemezsiniz bölümün imaj halini.

Programın Kaldırılması!

Utilities menüsünden Uninstall Seçeneği ni seçip gelen menüden tüm seçenekleri işaretlememiz ve Ok demeniz yeterli olacaktır.

Makaleye burada son veriyorum fakat kısa kısa püf noktalarını anlatayım özet olarak.

Herhangi bir işletim sistemi kurduktan sonra Boot ng pasif duruma gelir bu durumda Boot ng cd sini takıp gelecek olan menüden Reaktif Boot ng seçeneği seçip cd yi çıkarıp restart ettikten sonra Boot menünün gelmesini sağlayabilirsiniz.

Boot ng kullanırken makalenin ilk bölümünde de bahsettiğim gibi Direct Boot seçeneğini kaldırmayı mutlaka uygulayın. Yoksa diskteki tüm bölümlerden şifresiz bir şekilde açıp kullanabilirler yedeklerinizi ve diğer bölümlere istediği gibi erişebilirler.

İşletim sistemini aynı Pc de kopyalarken SID sıfırlamanıza gerek yok ama başka pc lere kopyaladığınızda yapmanız gerekiyor.

Herhangi bir sorunda forumda uygun bölüme konu açarak sorunuzu sorabilirsiniz.

Zaman ayırdığınız için Teşekkürler.

Mustafa KAŞIKCI