Microsoft’un yeni sürümlerinde tabiî ki ilk göze çarpan özelliklerden biri makyajlanmasıdır. Bu konuda Windows 7 Windows Vista kadar etkili görüntülere sahip ve bir o kadar da geniş bir yelpazeyi elinde bulunduruyor.
Ekran – 01
Yeni özelliklerin başında her zaman olduğu gibi Windows 7 den önce beta testlere sunulan İnternet Explorer 8 ve Media Player 12 artık Windows 7 ile birlikte hayatımıza girecek.
Ekran – 02
İnternet Explorer 8 ‘in yeni özelliklerin başında geliştirilmiş yeni RSS(Real Simple Syndication), yazıcı çıktılarında yaşanan taşmaların ve resim görüntülerin yazıcıdan çıktı olarak sorunsuz alınması da kullanıcıları epey memnun edeceğe benziyor. İnternet Explorer 7 ile gelen Pop-up Blocker ve Phishing Filter ile artık oltalama saldırılarından da korunmamızı sağlıyor. Buna ek olarak çok yeni ve güzel bir özellik olan inPravite gezinme modu ile sanal dünyada iz bırakmadan dolaşabilirsiniz.
Ekran – 03
İnternet Explorer 8 ile birlikte Developer Tools kullanılabilir fonksiyonları da görücüye çıktı.
Ekran – 04
Her yeni sürümle birlikte Microsoft eski sürümlerde yer alan oyun, hesap makinesi ve başlat çubuğu özelliklerini geliştirip biz kullanıcılara sunmaktadır.
Ekran – 05
Başlat çubuğunda Masa üstünü göster butonu artık en sonda ve sabitlenmiş durumda. Bildirim alanları da kendi içlerinde kategori yapma yeteneği kazanmış ve tabiî ki son olarak Windows Explorer taskbar üzerinde yerini almış.
Ekran – 06
Microsoft sistemlerinde güvenliğin yanı sıra sistemlerin daha istikrarlı çalışması adına her platformunda bazı özellikleri eklemektedir. Windows 7 de System and Security altında bize bu konuda yeterince önem verdiğini görebiliriz.
Ekran – 07
Windows Vista ile birlikte User Account Control(UAC) bizi kötü yazılımlardan korumak için kullanılmaya başlanmıştı. Ancak bu UAC sürekli soru sorması can sıkıcı hale gelmeye başlayınca Microsoft bunun önüne geçmek ister gibi Windows 7 ile birlikte bu soruların can sıkıcı halinden kurtulmak için UAC özelleştirme veya kapatma seçeneği eklemiş.
Ekran – 08
Windows 7 ile gelen yeni özelliklerden bahsederken Windows Explorer 7’nin yeni sürümle birlikte geleceğini ve daha önceki Explorer sürümlerinde yakalayamadığı iyi bir imajı bu sürümde yakalamayı planladığı görülmekte. Öyle ki herhangi bir dosyayı okumak veya görüntülemek için artık açmak yerine ön izleme oluşturabilirsiniz.
Ekran – 09
Tüm bunların yanın Virtual Drive özelliği ile artık sistem üzerinde sanal diskler oluşturabileceğimiz gibi hali hazırdaki sanal sistemlerinizi test etme imkânına sahip olabileceğiz.
Ekran – 10
Windows 7 sadece bunlarla kalmamış ve bize yenilediği ara yüzü ile Microsoft Paint, notlarımızı alıp ekranın ortasına yapıştırmak için Sticky Notes ve Snipping Tool kullanarak daha kolay ekran görüntüleri yakalamamızı sağlıyor.
Ekran – 11
Yeni ara yüzü ile Microsoft Paint.
Ekran – 12
Notlarımızı ekrana yapıştırmak için Sticky Notes ve görünümü.
Ekran – 13
Birçoklarımız için vazgeçilmez olacak Snipping Tool görünümü.
Windows 7 ile gelen bir başka özellikte daha önceden tanımladığımız kullanıcı grubuna internet üzerinden güvenle yayın yapabileceğiniz HomeGroup’dur.
Ekran – 14
Windows 7 ile yeni eklenen bir özellikte Device Stage’dir. Bu özellik sayesinde tak ve kullan özelliğine sahip ActiveSync özelliğini taşıyan cihazları tek bir ortamdan yönetebilir veya Dosya transferi yapabilirsiniz.
Ekran – 15
Uzun süre bilgisayar başında yazı yazmak zorunda kalanlar için sevindirici bir haber olacağına emin olarak Windows 7 ile daha da geliştirilmiş Clear Type özelliği sayesinde text yazıların daha net okunabilmesi sağlanmış ve bu ayarları Control Panel üzerinden rahatlıkla yapabilirsiniz.
Ekran – 16
Windows 7 ile birlikte hayatımıza yeni girecek ilklerden biride Location and Other Sensors olarak adlandırılan işletim sistemi ile kullanıcıların etkileşimde kullanılan donanımlar burada kategorize edilerek kolaylık sağlanmıştır. Bunlara örnek olarak video game controller gösterilebilir.
Ekran – 17
Son olarak Microsoft Windows Seven (7) performansına değinmek istiyorum ki Windows Vista kullanıcıları hep bundan şikâyet etmişlerdir. Beta olmasına karşın Windows 7’yi 512 MB Ram, Pentium M 1.73 Mhz işlemci ve 16 GB hard disk ile kullanmama rağmen gayet tatmin edici bir performansa sahip olduğunu gözlemlememek imkânsız.
Ekran – 18
Makalemi bitirmeden önce birkaç eklenecek noktayı da sizlerle paylaşmak istiyorum.
– Microsoft Windows 7 ile birlikte Windows Vista’da yakalayamadığı başarıyı elde edeceğe benziyor.
– Windows Vista’da ile hayata geçirilmesi beklenen WinFS dosya sistemini Windows 7 beta içerisinde sunulmamasına karşın kullanılabilir sürümlerinde bekliyor olacağız.
– Windows Vista kullananlar Windows 7 piyasaya çıktığında daha önce Microsoft’un yaptığı bir uygulama olan ücretsiz geçiş işlemlerinden yararlandırılması veya çok az bir ücret ile bir üst sürüm olan Windows 7’e geçişine izin verip vermeyeceği henüz belirtilmedi. Ancak beklentilerimiz arasında.
– Windows Seven 2.000 geliştirici tarafından halen geliştirme aşamasında olmasına rağmen ilk beta sürümü ile göz doldurduğunu bir kez daha yinelemek gerekiyor. Tabi henüz bitmiş sürümü tahminlere göre 2010 ilk çeyreğinde piyasaya sürüleceği düşünülmekte. O zamana dek daha fazla performans özellikle açılış, kapanış ve bellek kullanımı ile daha fazla donanım tanıması aşikârdır.
– Windows Seven daha önceki sürümlerde de olduğu gibi 32 ve 64 bit olarak iki farklı sürüm olarak piyasaya sürüleceği biliniyor. Peki, neden 32 bit halen kullanılıyor derseniz bu tamamen geriye doğru uyumluluk düşünüldüğündendir. (dos tabanlı ve 16 bit uygulamaları çalıştırmak için)
– Bu yeni işletim sistemi için değinilecek bir noktada Multi-Touch teknolojisidir. Bu teknoloji halen daha fazla yetenek için geliştirilmeye devam ediyor. Dokunmanın gücü olarak adlandırabileceğimiz bu teknoloji sayesinde ellerinizi özgürce ekran üzerinde kullanarak birçok işlemi yapabileceksiniz.
Windows Seven (7) Beta sürümü ile ilgili bu makalemizde sizleri yeni işletim sistemi ile hem tanıştırmaya hem de sizleri bekleyen bir takım yeni özelliklere değinmeye çalıştım.
Bir başka tanıtım makalesinde görüşmek üzere esen kalın.
Rafet S. AYATA