Windows 10 artık aramızda. 30 Eylül 2014 günü lansmanı ve sunumu yapıldı. Windows10 ile birçok güzellik ve görsellik artık geldi. Yine her cihaza uygunluk ile de göz doldurdu.
· Genişletilmiş Başlat Menüsü: Bildiğiniz Başlat menüsü, yeni sürümde en sık kullanılan dosya ve fonksiyonları öne çıkaran ve kullanıcıya çok daha fazla özelleştirme olanağı sunan yeni haliyle geri dönecek.
· Pencereli Uygulamalar: Windows Mağazası üzerinden edindiğiniz uygulamalar artık masaüstü uygulamalarına benzer bir pencere içinde açılacak. Bu pencereleri yeniden boyutlandırabilecek, taşıyabilecek, üzerinde yer alan uygulama çubuğu üzerinden tek tıkla minimize edebilecek veya kapatabileceksiniz.
· Geliştirilmiş Uygulama Tutturma: Uygulama tutturma (snap) özelliğindeki yenilikler sayesinde aynı ekranda birden fazla uygulamayla çok daha kolay çalışabileceksiniz. Yeni dörtlü snap konfigürasyonu sayesinde aynı anda ekrana dört uygulama yerleştirmeniz mümkün. Windows 10, ayrıca çalışan diğer uygulamaların ekranda kalan boşluklara nasıl yerleştirilebileceği konusunda tavsiyelerde bulunacak.
· Yeni Görev Görüntüleme Fonksiyonu: Bu buton sayesinde çalışan tüm uygulamalarınızı bir arada görebilecek, tek tıkla dilediğinizi ön plana alabilecek ve farklı masaüstü görüntüleri arasında geçiş yapabileceksiniz.
· Sanal Masaüstü: Birçok uygulamayı ve dosyayı tek bir masaüstü üzerinde kalabalık bir şekilde görüntülemek yerine, iş veya eğlence odaklı farklı amaçlar ve projeler için özelleştirilmiş farklı masaüstü görünümleri tasarlayabileceksiniz.
(Bu kısım Microsoft blogtan alıntıdır.)
Windows 10 için ilgili anlatıma aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
https://www.youtube.com/watch?v=84NI5fjTfpQ
Şimdi ürünü kurup inceleme kısmına gelelim.
Download için https://windows.microsoft.com/tr-tr/windows/preview-download?ocid=tp_site_downloadpage bu linki kullanabilirsiniz.
Kurulum işlemine başladık. Bu kısımda kurulum dilini ve klavye ayarını seçiyoruz. Şuan için bazı diller destekleniyor. Malum daha yeni .
Kurulum için install now kısmına tıklayalım.
Lisans sözleşmesini onaylayalım.
Disk ve partiton ayarını yapıyoruz.
Dosya kopyalama ve kurulum işlemi devam ediyor.
Kurulum tamamlandı, driver ve yapılandırma işlemleri yapılıyor.
Kurulum sonrası ayarları yapacağımız kısım gelmekte.
Yeni bir account oluşturmamız için gerekli olan kısım geliyor. Local hesapla girebileceğiniz gibi outlook adresiniz ile cloud taraflı girişlerde hala devam ediyor.
Local account oluşturduk.
Ve nihayet masaüstüne ulaşabildik. Microsoft başlat menüsünden vazgeçmemiş. J İlk başta görsel bir güzellik ve başlat menüsü bizi karşılıyor.
Başlat menüsünde herhangi bir uygulamaya sağ tuşla tıkladığınızda, onu oradan kaldırmak için unpin from start’a tıklamanız yeterli. Yine uygulamayı kaldırmak için ise uninstall tıklamanız gerek. Görev Yöneticisi (Task Manager) kısmına yerleştirmek için ise pin to taskbar seçeneğini kullanmalısınız.
Defaultta gelen masaüstü simgelerini masaüstünde sağ tuşa tıklayarak desktop icons kısmından ekleyip kaldırmanız mümkün.
Yüklü olan uygulamalara ulaşmak için start menüden All Aps kısmına tıklamalısınız. Yine bir uygulama arıyorsanız bu işletim sistemi içerisinde search kısmını kullanabilirsiniz. Arama kısmı başlat menüsünün hemen üstüne koyulmuş.
Bilgisayarı kapatma, yeniden başlatma gibi işlemler için ilgili buton, kullanıcı hesabımızın isminin hemen yanında geliyor.
Command promttan vazgeçilmiş değil. Yalnız burada artık Ctrl+V yani yapıştır işlemini yapabiliyoruz. Ve yine bu ekran full ekran şekline gelebiliyor.
Task managerda bulunan Task view butonuna tıklayarak, açık olan pencerelerin tüm hepsini görebilecek şekilde sıralayabiliyoruz. Yine bir güzel özellik olan çoklu desktop var. Add a desktop seçeneğine tıklayarak yeni bir desktop açabiliyor ve burada çalışabiliyorsunuz. Üstelik diğer uygulamalarınız kapatmadığınız sürece açık kalıyor.
Microsoft bununla kalmayıp, Windows Server Technical Prewiev’ide yayınladı. 2015 yılında gelecek olan server işletim sistemi için ilk testler artık başladı. Ancak bu işletim sisteminin adı ne olur onunla ilgili bir açıklama henüz yok.
Bunu https://www.microsoft.com/en-us/evalcenter/evaluate-windows-server-vnext-technical-preview linkten indirebilirsiniz.
Eğer bir Azure hesabınız varsa orada da deploy işlemini yapıp, inceleyebilirsiniz.
Windows Server Technical Prewiev tarafında gelen yenilikler ise,
· Start Menu
· Multiple Desktop
· Storage Replica
· Powershell 5.0
· Web application proxy
· Remote Fx yanına OpenGL ve OpenCL desteği
· VM’ler için canlı ağ adaptörü (vNIC) ekleme/çıkartma
· VM’ler için canlı bellek (vRAM) ekleme/çıkartma
· Linux secure boot
Server tarafındaki tüm yenilikleri okumak için aşağıdaki linki inceleyebilirsiniz.
https://technet.microsoft.com/en-us/library/dn765472.aspx
Yine Microsoft tarafından yayınlanan announce blog yazısı için; burayı okumanızı öneririm.
Faydalı olması dileğiyle.