Microsoft mesajlaşma sistemleri alanındaki Exchange Server 2007’nin ardından Exchange Server 2010 ilk Beta sürümünü yayınladı.
Biz bu makalemizde Exchange Server 2010 kurulumu ile ilgili işlemlerimizi gerçekleştireceğiz. Kurulum için gereksinimler nelerdir onları inceleyeceğiz ve kurulumun tamamlanmasından sonra da ilk testlerimizi gerçekleştireceğiz. Exchange Server 2010 makalelerimizi bir seri şeklinde sizlerle paylaşacağız. Bütün yeniliklerini ve getirdiklerini tek tek inceleyeceğiz.
Exchange Server 2010 pek çok yenilikle birlikte gelmektedir.
– Kullanıcıların mesaj kutularını daha kolay yönetebilmelerini ve üretkenliklerini, işlevselliklerini daha da etkin hale getirmelerine olanak sunuyor.
– Orgaizasyonları operasyonel ve kurulum açısından biraz daha esneklik sunuyor ki bunu önümüzdeki diğer makalelerde detaylı inceleyeceğiz.
– Bilginin korunmasını öne çıkarıyor ve arşivleme seçeneklerini sunuyor.
– Yüksek erişebilirlik seçenekleri geliştirilmiş.
– Her yerden erişim imkanı.
Exchange 2010 pek çok yenilik barındırmaktadır. Bunları daha sonra inceleyeceğiz.
Şimdi Exchange Server 2010 için sistem gereksinimlerini kısaca inceleyelim;
Sistem Gereksinimleri
· Desteklenen İşletim Sistemleri: Windows Server 2008; Windows Vista 64-bit Editions Service Pack 1
· Yönetim Araçları için desteklenen işletim sistemleri: The 64-bit editions of Microsoft® Windows Vista® SP1 or later, or Windows Server® 2008.
· Sunucu – x64 architecture-based computer with Intel processor that supports Intel 64 architecture (formerly known as Intel EM64T) or AMD processor that supports the AMD64 platform
Exchange Server 2010 Beta için Ek bileşenler;
· Memory – Minimum of 4 gigabytes (GB) of RAM per server plus 5 megabytes (MB) of RAM recommended for each mailbox
· Disk space
o At least 1.2 GB on the drive used for installation
o An additional 500 MB of available disk space for each Unified Messaging (UM) language pack that you plan to install
o 200 MB of available disk space on the system drive
· Drive – DVD-ROM drive, local or network accessible
· File format – Disk partitions formatted as NTFS file systems
· Monitor – Screen resolution 800 x 600 pixels or higher
Diğer gereksinimlere gelince;
– Microsoft. Net Framework 3.5 (.Net Framework 1.1 de gerekiyor ExBPA için)
– Windows PoweShel v2
– Windows Remote Management (WinRM) (KB950099)
– ExBPA
– KB950888 yüklenmeli
– KB951725
– FilterPack x64
Evet, yukarıdaki bileşenlerin kurulumunu yaptıktan sonra Exchange Server 2010 Beta’yı kurabiliriz. Zaten eksik bir durum olursa Exchange Server bizi uyaracak ve yapılması gereken işlem için link verecektir.
Ben kurulum işlemlerimi Windows Server 2008 Enterprise 64-bit üzerinde gerçekleştireceğim. Windows Server 2008 R2 üzerinde kurulum yaparsak eğer yukarıda saymış olduğumuz bazı gereksinimlere gerek kalmayacaktır. Bazıları Windows Server 2008 R2 ile gelmektedir.
Active Directory yapımızın Exchange Server 2010 için hazırlanması gerekir ancak bu şart değildir. Çünkü bizim tek bir forest yapımız vardır o yüzden komutları tek tek çalıştırmamıza gerek yoktur. Ancak yine yapılmasında yarar vardır. Konu ile ilgili aşağıdaki makaleden yararlanabiliriz.
https://technet.microsoft.com/tr-tr/library/bb125224(en-us,EXCHG.140).aspx
Ben bu işlemleri şimdilik yapmıyorum. Daha sonraki Exchange Server 2010 incelemelerimizde ele alacağız.
Görüldüğü gibi Exchange Server 2010 setup.exe’yi çalıştırdığımızda karşımıza bir karşılama ekranı gelmektedir.
Ben daha sistem gereksinimlerini kurmadan önce çalıştırdım ve Exchange Server 2010 Beta için gerekli olan bileşenleri görebiliyorum.
Sistem gereksinimlerimin kurulumlarını gerçekleştirdim ve setup.exe’yi tekrar çalıştırıyorum. Görüldüğü gibi Exchange Server 2010 Beta kuruluma hazır. Tabi devamında eksiklikler varsa onları da bize bildirecektir. Install Microsoft Exchange tıklıyorum ve kurulumu başlatıyorum.
Bilgilendirme kısmımız. Burada kuruluma hoş geldiniz ve Exchange Server 2010 ile ilgili kısa bilgilendirme mesajları mevcut. Next ile devam ediyoruz.
Bu kısımdan kullanmak istediğiniz dil paketlerinin kurulumunun yapılıp yapılmayacağını seçebiliyoruz. Default olarak Exchange Server 2010 İngilizce olarak kurulacaktır.
Görüldüğü gibi Dil Paketi ile ilgili doğrulama işlemimizi onaylıyoruz ve devam ediyoruz.
Bu dil paketi bölümü hatırlarsanız Exchange Server 2007 üzerinde yoktu ve Exchange Server 2010 ile birlikte gelen yeniliklerden birisidir. ilk yeniliğimize böylece şahit olmuş olduk.
Lisans sözleşmesinin kabulu.
Evet bir sonraki aşamada ise daha önceden de aşina olduğumuz Error Reporting kısmımız. Bu kısımda oluşan hataların Microsoft’a bildirilmesi ile ilgili seçenekler var. Evet veya Hayır diyerek devam edebiliriz.
Evet bu aşamada ise nasıl bir kurulum yapacağımızı belirliyoruz. İki seçenek vardır;
– Typical Exchange Server Installation
– Custom Exchange Server Installation
Aralarındaki fark ise ; Typical seçersek yukarıda da görüldüğü gibi roller kurulacak ve servis çalışır duruma gelecektir. Eğer Custom seçersek biz kurulumumuzu özelleştirebiliriz. Bütün rolleri tek bir sunucu üzerine kurmuyorsak bu seçenek ile devam edebiliriz. Ancak biz şuan tek bir sunucu üzerinde işlemlerimizi yapıyoruz ve Typical ile devam ediyoruz.
Organizasyon ismimizi giriyoruz ve devam ediyoruz.
İstemci ayarlarımız ile ilgili seçimimizi yapıyoruz. Burda No seçeneğini seçersek eğer Public Folders ile ilgili bileşenler gerçekleştirilmeyecektir. Ben Yes ile devam ediyorum.
Bu aşamada ise Customer Experience programı ile ilgili seçenekler vardır. Görüldüğü gibi yine kurulum aşamasında yapılan yeniliklerden birisini daha görüyoruz. Burada çalıştığımız alanı seçebiliyoruz.
Evet artık sıra geldi kontrollere. Exchange Server 2010 kurulum sihirbazı bizim sistemimizi gözden geçirecek ve eksiklikler varsa bize bildirecek. Görüldüğü gibi kontrol işlemleri yapılıyor.
Kontrol işlemlerimizin sonucu yukarıdaki gibidir. Eksik bir durum söz konusu değil. Eğer olsaydı bu kısımda bize gerekli bilgiler ve linkler verilerek eksiklikleri gidermemiz istenecekti. Install ile devam ediyoruz.
Kurulum başarılı bir şekilde tamamlandı. Finish ile sihirbazımızı tamamlıyoruz.
Exchange 2010 Beta1 Management Console yukarıdaki görüldüğü gibidir.
Exchange Server 2007 Management Console’dan aynı kare. Görüldüğü gibi birkaç fark göze çarpmaktadır.
Evet kurulum tamamlandı ve Management Console da gördük. Şimdi isterseniz Exchange Server 2010’u bir test edelim.
Test işlemimizi Outlook Web Access (OWA) ile gerçekleştireceğiz. Bunun için ;
https://192.168.2.35/owa yazıyoruz ve görüldüğü gibi karşımıza geliyor. Sertifika işlemlerini yapmadığım için onunla ilgili uyarı veriyor ve biz Continue to this website ile devam ediyoruz.
Kullanıcı adımızı ve şifremizi giriyoruz ve Log On diyoruz.
Evet işte OWA ve kullanıcıya ait olan Mailbox.
Bir test maili atalım.
Evet gönderdiğimiz mail görüldüğü gibi yerine ulaştı. Şuan Exchange Server 2010 üzerinde hiçbir ekstra konfigürasyon yapılmadı. Sadece kurulum yapıldı ve görüldüğü gibi kullanıma hazır.
Gelen mesaja yanıt gönderelim ve görelim. Evet cevabımız da geldi. Dikkat ederseniz OWA üzerinde de değişiklikler var.
Evet Exchange Server 2010 Beta1 sürümünü kurduk ve kısaca inceledik. Görüldüğü gibi birçok yenilikle birlikte gelmektedir Exchange Server 2010.
Bu daha Beta1 ve daha pek çok özelikler eklenecektir.
Kaynaklar:
https://www.microsoft.com/exchange/2010/en/us/default.aspx
Mümin ÇİÇEK