Windows Virtual Desktop

Windows Virtual Desktop, masa üstü veya uygulama sanallaştırma servislerinin bulut üzerinde çalışan halidir. Şirketinizin ihtiyacı olan sanal masa üstü iş gücünü bulut üzerinden kullanarak ilk yatırım maliyetlerinizi azaltabilirsiniz. Özellikle uygun lisanslama modellerine sahipseniz Azure üzerinde sadece sanal makine ve depolama maliyetlerine sanal masa üstü kullanmanız mümkün.

Windows Virtual Desktop senaryosunda multi-session Windows 10 ve Office 365 için optimize edilmiş bir işletim sistemi kullanabiliyorsunuz. Eğer Windows 7 işletim sistemi kullanma ihtiyacınız var ise ücretsiz olarak 2023 yılına kadar uzatılmış güvenlik güncellemelerinden yararlanabilirsiniz.

Sistemin çalışma yapısı da çok basit aslında. Masa üstü sanallaştırma yani VDI olarak isterseniz uygulama sanallaştırma yani Application Virtualization olarak kullanabilirsiniz. Yani Azure üzerinde çalışan Office gibi uygulamaları herhangi bir windows istemci üzerinden aynı yerel bilgisayarda çalışıyormuş gibi açabilirsiniz. Aslında gerek masa üstü sanallaştırma gerekse uygulama sanallaştırma yeni bir teknoloji değil. Burada Microsoft bu son derece zahmetli alt yapıları size hazır ve ekonomik olarak sunuyor. Bu gün VDI ortamları için gerekli olan alt yapı giderlerini ortalama hepimiz biliyoruz. Veya uygulama sanallaştırma için benzer şekilde RDS Farm kurulumları ve bunların gereksinimleri ortada. Özellikle belirli iş yükleri veya belirli ekipler için dinamik iş ihtiyaçları için çok başarılı bir çözüm. Bu aslında bulut için yeni bir şey değil. Örneğin bir müşterim aktif olarak reklam işlerini dışarıya veriyordu. Bunun en temel sebebi video render için kullanılan yazılım ve donanım maliyetlerinin yatırımlarının yüksek olması. Bunun yerine iş oldukça bir firmaya bunu yaptırıp faturasını alırdı. Ama tabiki kendi imkanlarınız ile yapabileceğiniz kadar esnek bir çalışma olmuyordu. Özellikle ilgili firmanın yoğun takvimine denk gelmesi durumunda bazen zaman sorunları yaşanabiliyordu. Bu programı ve kaynağı Azure üzerinden kiralayabileceklerini ilettim, yani hem lisans hem de Workstation gibi GPU kullanabilen güçlü makineler ama Azure üzerinde çalışıyor. Öncelikle tabiki denediler ve çok memnun kaldılar. Artık benzer işleri kendileri yapıyorlar. İhtiyaç duyduklarında Azure kaynağını açıyor, bağlanıp çalışıp sonra kapatıyorlar. Bu sayede hem dışa bağımlılık kalmadığı gibi hem de toplamda ödedikleri para çok daha uygun rakamlara düştü.

Özetle buna benzer bir senaryo olan Windows Virtual Desktop sayesinde de pek çok şirketin istediği VDI ortamlarına ulaşmak çok daha ekonomik bir hal alıyor.

Peki ekonomi demişken işin biraz lisans kısmından bahsedelim;

Kullanacağınız işletim sistemine göre sahip olmanız gereken lisansları görüyoruz. Eğer Sunucu OS istiyorsak tabiki RDS CAL ihtiyacımız olacaktır.

Windows Sanal Masaüstü ’nün esnekliği sayesinde, sanal makine (VM) ve depolama alanı ücretleri hesaplanırken yalnızca kullanıcılarınızın hizmeti kullandığı zamanlar dikkate alınır. Kullanım örneklerinize uygun olarak dilediğiniz VM ve depolama seçeneğini tercih edebilirsiniz. Aşağıdaki örneklerde, dikkate alınması gerekenleri ana hatlarıyla açıklamak için, sıkça karşılaşılan birkaç senaryonun ayrıntıları verilmiştir. Ortamınıza uygun dağıtımları seçerken bunlardan faydalanabilirsiniz.

Doğu ABD bölgesinde çoklu oturum özellikli ve 100 kullanıcılı bir dağıtım için senaryo örnekleri:

Yukarıdaki örnek için 8 saatlik kullanım yaparsak bir ayda 240 saat kullanırız, bu da ayda sadece 8,9 yaklaşık 9$ tutar. Buna bir de 20$ disk eklersek toplam 30$’ a bir kullanıcı için sanal makineye sahip olabilirsiniz.

Fiyatlama hakkında daha fazla bilgi için

https://azure.microsoft.com/tr-tr/pricing/details/virtual-desktop

Kaynak

https://docs.microsoft.com/en-us/azure/virtual-desktop/overview