Hakan Uzuner

Menü
  • ÇözümPark
  • Eğitimlerim
  • Hakkında
  • İletişim
  • ÇözümPark
  • Eğitimlerim
  • Hakkında
  • İletişim

Anasayfa
Small Business Server
Windows Essential Business Server 2008 License Reprovision

Windows Essential Business Server 2008 License Reprovision

Small Business Server 28 Aralık 2008 0 Hakan Uzuner
Administration Console, Disable edilmiş hesabın CAL lisansına ne oldu, Essential Business Server Administration Console, kullanıcı hesabı disable edilmiş, kullanıcıya atanmış olan lisansı, License Reprovision, lisans yüklemesi, Manage User CAL, Release the CAL from this user account, Small Business Server, Unlicensed, User Management Tasks, Users and Groups, Windows Essential Business Server 2008, Windows Essential Business Server 2008 License Reprovision, Your account is configured to prevent you from using this computer. Please use another computer

Windows Essential Business Server 2008 üzerinde lisans yönetimi son derece kolay hale getirilmiştir. Gerek lisans yüklemesi gerek ise lisansların tekrardan kullanılması gibi birçok yapıyı Administration Console üzerinden rahatlıkla birkaç mouse hareketi ile çok hızlı bir şekilde yapabiliriz.

Lisansların yüklenmesi makalemizde toplu bir şekilde lisansların yüklenmesini gerçekleştirmiştik. Ayrıca kullanıcı hesabı yaratma makalemizde görmüştük ki biz kullanıcı hesabımıza daha hesabı yaratmadan önce daha doğrusu hesabı yaratma sihirbazı ile lisans ekleme işlemini yapabiliyorduk. Peki bu yaratmış olduğumuz kullanıcı hesabı silinirse veya o şahıs işten ayrılırsa veya başka bir sebepten dolayı bu hesap kullanılamaz hale gelirse ona atanmış olan lisansa ne olacaktır? İşte bu makalemizde bu soruya cevap arayacağız ve birkaç ufak uygulama ile atanmış olan lisansların tekrardan nasıl lisans havuzuna alındığını inceleyeceğiz.

Bu işlemi gerçekleştirmek için öncelikle Essential Business Server Administration Console açıyoruz ve License sekmesine geçiyoruz.

 

image001

 

Yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi Licenses sekmesinde lisanslarımızın durumu ile ilgili bilgiler vardır. Bir herhangi  bir kullanıcı hesabındaki bağlı olan CAL lisansını lisans havuzumuza geri çekeceğiz.

NOT: Eğer network ortamında herhangi bir cihaza veya kullanıcıya CAL lisansı ataması yapılmaz ise veya lisanssız olarak herhangi bir durumda oturum açmaya çalışılırsa aşağıdaki hata mesajı ile karşılaşılır;

“Your account is configured to prevent you from using this computer. Please use another computer.”  

Görüldüğü gibi mesajda lisanssız bir şekilde logon olunamayacağı ve lisans atamasının kullanıcı veya bilgisayara yapılması gerektiğini bizlere bildirmektedir.

Yukarıdaki şekilde biz bir kullanıcın hesabına bağlanmış yada atanmış olan CAL lisansını havuzumuza çekeceğiz. Bu işlemi gerçekleştirmek için öncelikle hangi kullanıcıdan lisansı geri alacaksak eğer o kullanıcı hesabını seçiyoruz ve hemen sağ taraftaki alandan Manage User CAL tıklıyoruz.

 

image002

 

İlk aşamada kullanıcıya verilen lisans tipi standart CAL’dır. Ve yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi kullanıcıdan bu lisansı geri almak için None seçiyoruz yani bu kullanıcımızı lisanssız hale getiriyoruz ve OK diyerek devam ediyoruz.

 

image003

 

Evet işlemimizin tamamlanmasından sonra kullanıcıya verilmiş olan CAL lisansı geri alınarak lisans havuzumuza konulmuştur. Artık bu lisansı başka bir cihazda veya kullanıcıda kullanabiliriz.

Bu yapı daha çok şirkette geçici olarak çalışan kişiler için kullanılabilir. Örneğin stajerler için yada dönemsel çalışan personel için kullanılabilir.

Şu durumda lisansını geri aldığımız kullanıcı artık şirket bünyesinde hiçbir cihazda oturum açamaz. Açmaya çalışırsa eğer yukarıda vermiş olduğum hata mesajı karşısına çıkacaktır. Böyle bir lisanslama yapısı sizce daha güvenli değilmidir?

 

image004

 

Eğer lisansını geri almış olduğumuz kullanıcı hesabının network ortamında kullanılmasını istemiyorsak bu hesabı devre dışı bırakmamız gerekir yani disable etmemiz gerekir. Zaten önerilen durum da böyle değilmidir. Örneğin şirketimizde çalışan stajerler için açılmış olan hesapları stajerlerin staj süreleri dolduktan sonra yenileri gelene kadar disable etmezmiyiz? Evet ederiz edilmesi gerekir. Yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi Users and Groups sekmesinden kullanıcı hesabını disable ediyoruz.

Bir kullanıcıya atanmış olan lisansı ille de kaldırmak zorunda değilsiniz. Kaldırma yerine kullanıcı hesabı disable edilmiş bile olsa lisansı serbest bırakmasını sağlayabilirsiniz.

 

image005

 

Yukarıdaki şekilde de görüldüğü  gibi Essential Business Server Administration Console üzerinde Users and Groups sekmesine geçiyoruz ve sağ taraftaki User Management Tasks kısmından Disable User Account seçtiğimizde karşımıza yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi bir uyarı mesajı gelmektedir. Burada Release the CAL from this user account kısmını işaretliyoruz ve CAL lisansını hesap disable edilmiş olduğunda serbest bırakarak lisans havuzumuza geri dönüşünü sağlamış oluruz.

 

image006

 

Şekilde görüldüğü gibi kullanıcı hesabımız disable edilmiş durumdadır. Disable edilmiş hesabın CAL lisansına ne oldu derseniz eğer bunu da Licenses sekmesinden takip ediyoruz. Şimdi de oraya bir göz atalım bakalım lisansımızın durumu nedir?

 

image007

 

Şekilde de görüldüğü gibi hesabını disable etmiş olduğumuz kullanıcının Edition sütunundaki durumuna baktığımızda ise Unlicensed yani lisanssız olduğunu görüyoruz.

Evet bu makalemizde de Essential Business Server Administration Console kullanarak lisanslarımızın yönetimi ile ilgili License Reprovision konusunu incelemeye çalıştık. Görüyoruz ki Windows Essential Business Server 2008 ile yönetim çok daha kolay ve basit hale gelmiş durumdadır.

 

Kaynak:  https://technet.microsoft.com/en-us/library/cc463454.aspx

                 https://technet.microsoft.com/en-us/library/cc463359.aspx

                https://www.microsoft.com/ebs/en/us/product-documentation.aspx

Mümin ÇİÇEK

Tweet Pin It

Önerilen

  • Windows Essential Business Server 2008 Update Yonetimi
    Windows Essential Business Server 2008 Update Yonetimi
    28 Aralık 2008 0
  • Windows Essential Business Server 2008 Uzaktan Kullanıcı Desteği
    Windows Essential Business Server 2008 Uzaktan Kullanıcı Desteği
    28 Aralık 2008 0
  • Windows Essential Business Server 2008 Lisans Yukleme
    Windows Essential Business Server 2008 Lisans Yukleme
    28 Aralık 2008 0
  • Windows Essential Business Server 2008 Sistem Durum Kontrolu
    Windows Essential Business Server 2008 Sistem Durum Kontrolu
    28 Aralık 2008 0

Yazar Hakkında

Hakan Uzuner Yazara E-posta

Arama

Bağlantılar

  • ÇözümPark Bilişim Portalı
  • ÇözümPark Kurumsal Mail Grubu
  • ÇözümPark Sözlük
  • ÇözümPark TV
  • Eğitimlerim

Kategoriler

  • 1Soru1Cevap
  • 3. Party
  • Active Directory
  • Android
  • Azure Backup
  • Azure Security
  • Bilişim
  • CA
  • Cisco
  • Cloud Computing
  • DHCP
  • DNS
  • Donanım
  • Exchange 2010
  • Exchange 2013
  • Exchange Server
  • Exchange Server 2016
  • Exchange Server 2019
  • Fortinet
  • Genel
  • Green IT
  • Güvenlik
  • Haber
  • Haberler
  • Hakkımda
  • Hyper-v
  • IBM
  • Identity
  • IIS
  • Intune
  • IpUcu
  • Kategorilenmemiş
  • Linux
  • Lisans
  • Mail Sorunları
  • Microsoft 365
  • Microsoft ATA
  • Microsoft Azure
  • Microsoft Cluster
  • Microsoft Sistemleri
  • Microsoft System Center
  • Microsoft Ürün Ailesi
  • Network
  • Office
  • Office 2016
  • Office 365
  • PowerShell
  • RDH
  • Small Business Server
  • Sonicwall
  • SQL Azure
  • SQL Server
  • Teknoloji
  • Terminal Server
  • Virtualization
  • Windows
  • Windows 10
  • Windows 11
  • windows 7
  • Windows Azure
  • Windows intune
  • Windows Server
  • windows server 2008
  • Windows Server 2008 R2
  • Windows Server 2012
  • Windows Server 2012 R2
  • Windows Server 2016
  • Windows Server 2019
  • Windows Server 2022

Etiketler

cisco 877 adsl (5) cisco access list (5) cisco asa 5510 (5) cisco ayarlar (5) cisco basit router (5) cisco konfigürasyon (5) cisco router (5) cisco yapılandırma (5) exchange server 2007 (12) Hayattan (9) Hyper-v (5) intervlan routing (5) Juniper (7) sccm (7) sccm (system center configuration manager) nedir (8) Sonicwall (12) SonicWALL ile neler yapılır (7) Sonicwall Inbound (7) SonicWALL ne demek? (7) SonicWALL nedir? (6) Sonicwall nedir? Sonicwall remote deskop erişimi (6) system center configuration manager 2007 (9) System Center Configuration Manager 2007 SP1 (6) Virtual Machine Drivers (6) Virtual Machine Manager (7) Virtual Machine Manager 2008 (6) VPN (5) windows 7 (21) Windows 7 de ne var (14) Windows 7 ile Hayatimiza Girecek Yeni özellikler (12) windows 7 user account (12) Windows 7 Vista farkı (14) Windows 7 ye Genel Bakış (7) Windows 7 yenilikleri (13) windows 7 şifre hatırlatma (12) Windows 7.0 (13) Windows Essential Business Server 2008 (8) Windows PowerShell (18) windows se7en (13) Windows Se7en New Menü System (8) windows server 2003 (9) Windows Seven (15) Windows Seven (7) Kullanıcı Hesapları Yonetimi (12) windows seven admin şifresi değiştirme (12) windows seven Credential Manager özelliği (7)
Hakan Uzuner Copyright © 2022.
Design by Bilgi Teknolojileri Danışmanı