Virtual Machine Manager 2008 VMM Server Kurulumu

 

System Center ürün ailesinin bir üyesi olan, sunucu sanallaştırma ortamlarını (Hyper-V, Virtual Server 2005 ve ESX 3.x ) yönetirken kullanacağımız Virtual Machine Manager 2008 (VMM 2008)’in ne olduğu, bileşenleri, yetenekleri ve kurulum gereksinimleri hakkında daha önce bir makale yayınlamıştık. Aşağıdaki linkten inceleyebilirsiniz.

 

https://www.cozumpark.com/blogs/microsoft_system_center/archive/2009/01/11/system-center-virtual-machine-manager-2008-bolum-1-nedir-neler-saglar.aspx

 

Bu makalemizde ise Virtual Machine Manager 2008’in merkezi olan Virtual Machine Manager Server (VMM Server) kurulumu gerçekleştiriyoruz.

 

İlk makalemizde yazılım ve donanım gereksinimlerinden bahsetmiştik. Tekrar hatırlamak gerekirse;

 

Yazılım:

— Windows Server 2008 with Hyper-V 64bit (İşletim sistemi)

— Windows PowerShell 1.0 (Features bölümünden kuruyoruz)

— Windows Remote Management Services (Windows 2008 ile defaultta gelen bir servis, start durumda olmalı)

— Windows Automated Installation Kit 1.1 (VMM kurulumunda otomatik olarak yüklenir)

— IIS 7.0 (Self-Service Portal uygulaması kullanılacaksa gerekli)

— SQL Server 2005 (VMM kurulumunda Express sürümü geliyor, yâda remote bir SQL gösterebiliriz)

 

Donanım: (5-10 host için tavsiye edilen/minimum)

— Dual-Core Pentium4 2.0Ghz x64 CPU

— 2GB Ram

— 40GB Disk

 

Eğer elimizde System Center Virtual Machine Manager 2008 yoksa 180 günlük trial versiyonunu aşağıdaki linki kullanarak indirebilirsiniz.

 

https://technet.microsoft.com/tr-tr/evalcenter/cc793138(en-us).aspx

 

Yeterli donanımı sağladıktan ve VMM2008 kurulum medyasını hazırladıktan sonra Windows Server 2008 with Hyper-V x64 kurulumunu yapıyoruz ve windows update üzerinden tüm güncellemeleri yüklüyoruz.

 

Hemen ardından bu sunucuyu domain’e join etmemiz gerekli. Yani VMM 2008’in çalışması için Active Directory ortamı şart!

 

VMM Server’ı DC rolü üzerine kurabilirsiniz ancak tavsiye etmiyorum. Server’ın domain’e member şekilde çalışması yeterli.

 

Yetkili bir domain hesabı ile oturum açtıktan sonra Server Manager yönetim konsolunda Features bölümünden Windows PowerShell’i yüklüyoruz.

 

image001

 

 

Virtual Machine Manager 2008’in kurulum medyasını çalıştırıyoruz ve bizi aşağıdaki ekran karşılıyor.

 

image002

 

 

Setup bölümünde görüldüğü gibi farklı componetler var. Bu componentlerin neler olduğundan bir önceki makalemizde bahsetmiştik. Kısaca hatırlamak gerekirse;

 

VMM Server: Tüm yapının merkezindeki rol. Sanallaştırma sunucularını yani host’ları ve onların üzerindeki VM’leri tutan, yöneten componenet.

 

VMM Administrator Console: VMM Server üzerindeki host’ları ve VM’leri yönetirken kullanacağımız konsol.

 

VMM Self-Service Portal: Host ve VM’ler için bazı yönetimsel işlemleri web tabanlı bir ara yüz ile yapabilmemizi sağlayan, aynı zamanda bu işlemleri ağımızdaki diğer kullanıcılarında web ara yüzü üzerinden (bizim belirlediğimiz izinler ve politikalar çerçevesinde) yapabilmesini sağlayan component.

 

Configure Operations Manager: System Center Operations Manager ile entegre çalışarak Intelligent Placement gibi özellikleri sağlayan component.

 

Biz yukarıdaki resimde işaretli olan VMM Server ile devam ediyoruz.

 

Gelen lisans anlaşmasını kabul ediyoruz.

 

image003

 

 

Kurulumdan sonra ürün için yayınlanmış/yayınlanacak update’lerin otomatik olarak kontrol edilmesi önemli. Use Microsoft Update when I check for updates ile devam ediyoruz.

 

image004

 

 

Customer Experiance (CEIP) yani bu ürünün gelişimi ile ilgili bir programa katılıp katılmayacağınızı soran pencerede tercih size ait. Uygun seçenek ile devam ediyoruz.

 

image005

 

 

İsim ve Orginasyon bilgisini giriyoruz.

 

image006

 

 

Hardware ve Software gereksinimleri kontrol ediliyor. Eğer bir sorun varsa uyarı alırsınız. Eğer her şey uygun ise aşağıdaki gibi yeşil check işaretleri görürsünüz.

 

image007

 

 

VMM Server kurulum dizinini belirliyoruz. Default location Program Files dizinidir. Değiştirebilirsiniz. Ayrıca pencerenin altında gerekli olan ve sizin sahip olduğunuz kullanılabilir alanı görebilirsiniz.

 

image008

 

 

Aşağıdaki SQL Server Settings penceresinde, VMM Server’ın kullanacağı veritabanı sunucusunu seçiyoruz.

 

İlk seçenek yani Install SQL Server 2005 Express Edition SP2 ile devam ederseniz, kurulum otomatik olarak ücretsiz olan SQL sürümünü yükler ve devam eder.

 

Eğer zaten bir SQL Server’ınız var ve onu kullanmak istiyorsanız ikinci seçenek ile devam etmelisiniz. Aynı zamanda remote bir SQL Server da kullanabilirsiniz. Gerekli olan Server adı ve Credentials bilgisini girdikten sonra devam edebilirsiniz.

 

Ben ilk seçenek ile devam ediyorum. Yani SQL Server 2005 Express Edition.

 

image009

 

 

Library Share Settings penceresinde default olarak kurulan Library paylaşımının konumunu ve paylaşım ismini belirliyoruz. Library Server’ın ne olduğundan ilk makalemizde bahsetmiştik.

 

Var sayılan olarak ilk kurulan VMM Server aynı zamanda Library Server görevindedir.

 

İlk seçenek ile devam ediyoruz.

 

image010

 

 

Aşağıda Administrator Console, Agents ve Dosya paylaşımı için kullanılacak portların belirlendiği pencereyi görüyorsunuz. Default portları şimdilik değiştirmiyoruz ve VMM Service Account olarak Local System’i bırakıyoruz.

 

image011

 

 

Summary penceresinde yaptığımız ayarlar raporlanıyor. Problem görünmüyor ise Install ile kurulumu başlatıyoruz.

 

image012

 

 

Kurulum sürüyor.

 

image013

 

 

Aşağıda görüldüğü gibi kurulum tamamlandı. Check fort he latest virtual machine manager updates kutucuğunun işaretli olmasına özen gösterin ve bu aşamada server internete erişebiliyor olsun. Çünkü yayınlanmış bir update var ve bunu yüklemenizi öneririm.

 

image014

 

 

Aşağıda yüklenen update görülüyor.

 

image015

 

 

Evet, VMM Server kurulumunu tamamladık.

 

Tabi bu yeterli değil çünkü yönetim için kullanacağımız Administrator Console’u da yüklememiz gerekli.

 

Administrator Console kurulumunu bir sonraki makalemizde inceleyeceğiz.

 

Serhat AKINCI – IT Professional