Windows Server 2019 çıktıktan sonra ilk akla gelen sorular ürünün mevcut kullandığımız yazılımlar ile ne zaman tam uyumlu olacağı ve bunun sonucunda aslında hem daha yeni nesil bir işletim sistemi kullanmak, hem de daha güvenli bir alt yapı üzerinde çalışmak için yükseltme senaryolarını konuşmaya başlarız. Bu sadece windows server için geçerli olmamak ile birlikte en büyük sorun OS geçişleridir. Günün sonunda örneğin 100 tane sanal sunucusu olan bir şirketin yeni sürüme geçireceği 1 veya 5 tane exchange server, 1 veya daha fazla SCCM, 1 veya 5 veya 10 tane Hyper-V veya SCOM, Skype ve benzeri ürünleri varken 100 tane OS içermektedir. Bu nedenle en zor geçişler aslında OS geçişleri oluyor. Fakat gerçek hayatta bunların tamamını geçirmek yerine belirli bir olgunluk sonrasında yeni kurulan sunucu işletim sistemlerinin artık yeni nesil kurulması yolu ile uzun vadeye yayılan bir geçiş en zahmetsiz geçiş yöntemi olacaktır.
Peki Server 2019 çıktı ve biz mevcut işletim sistemleri için in-place dediğimiz yani mevcut os üzerine yüklenerek yükseltme işlemi için hangi sürümleri kullanabiliriz?
Öncelikle server 2019 in-place yükseltme için sadece 2012 R2 ve Server 2016 destekler. Bu yazımda ise elinde 2008 R2 olan ve in-place upgrade yapmak isteyenler için bir yol haritası paylaşıyor olacağım.
Eğer elinizde bir server 2016 var ve bunu yazılımsal veya lisans kaynaklı yeni bir OS üzerine kuramıyor ancak OS sürümünü yükseltmek istiyorsanız aşağıdaki makaleyi takip ederek yükseltebilirsiniz;
https://www.microsoft.com/upgradecenter/scenario/WS2016-on-prem-to-WS2019