Bu makalemizde DPM 2007 yazılımının arayüzünü kısaca sizlere aktarmaya çalışacağım. Yazılımda neler var neler yapılabiliyor onları kısa ve öz bir şekilde aktaracağım.
Şekilde görüldüğü gibi DPM 2007 yönetim konsolunu açıyoruz.
Protection : Bu sekmemizde koruma altına alacağımız sunucularımızla ilgili gruplarımızı ekleyeceğiz. Hemen sağ taraftaki Actions menüsünden Create protection group seçerek grubumuzu oluşturabiliriz. Bu gruplarda koruma altına alınmış olan verilerin kaynak sunucuları yer alacaktır.
Recovery : Bu sekmemizde ise Recovery yani herhangi bir sorundan dolayı kaybolan verilerimizin geri yükleme işlemlerini yapacağımız ve şekilde de görüldüğü gibi geri dönüş noktalarına dönebilmemiz için bir takvim içeriyor ve biz buradan seçimimiz yaparak isteğimizi noktaya geri dönebiliriz.
Reporting : Bu sekmede ise raporlama işlemlerimizi yapabileceğimiz yapılar mevcuttur. Bu yapılar sayesinde DPM 2007’nin durumu hakkında net ve detaylı bilgiler alabiliyoruz. Şekilde de görüldüğü gibi Dik kullanımı, koruma durumu, geri dönüş, durum, kartuş yönetimi ve kartuş kullanımı gibi raporlama araçları mevcut.
Management : Bu sekmemizde ise disk yönetimi, kartuş yönetimi ve agent yönetimi ile ilgili işlemlerimizi yapabiliyoruz.
Agents : Agent’lar koruma altına alınacak olan sunucularla DPM 2007 arasındaki iletişimi sağlayan yazılım parçalarıdır. Kısacası DPM ile korunacak sunucuları birbirlerine sıkı sıkıya bağlayan çok güçlü bir bağdır.
Disks : Bir önceki makalemizde disk yönetiminden ve disklerin DPM 2007 içindeki rolünden bahsetmiştik. Bu kısımda DPM üzerindeki disklerle ilgili işlemlerimizi yapabiliyoruz.
Libraries : Bu kısımda DPM 2007’ye bağlı olan kartuş kütüphanelerini (tape library) ve tape sürücüleri ile ilişkili rutin işlemleri yapabiliriz.
Monitoring : Bu kısımda Data Protection Manager 2007 ile ilgili genel takip işlemlerimizi yapabiliriz. Örneğin bir replikasyon başladı ise onu Monitoring sekmesinden takip edebiliriz. Zaten replikasyon olayı başladığında ve replika penceresinde size ufak bir not ile bu pencereyi kapatıp Monitoring penceresinden takip edebilirisiniz diyecektir.
Yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi Monitoring sekmesinde Alerts ve Jobs karşımıza çıkıyor. Alerts kısmından işlemlerin takibini ve sonucunu görebiliriz. Jobs kısmında ise görevler hakkında bilgiler görülebilir.
Evet, Data Protection Manager 2007 ürünü ile ilgili kısa bir tanıtım makalemizi tamamladık. DPM 2007 gerçekten güzel ve kullanışlı bir yazılım olarak karşımıza çıkıyor.
Kaynak :
https://technet.microsoft.com/en-us/library/bb795566.aspx
https://technet.microsoft.com/tr-tr/library/bb808948(en-us).aspx
https://technet.microsoft.com/en-us/library/bb795783.aspx
Mümin ÇİÇEK