Herkese merhaba, Operations Manager ile alakalı makale serimize devam ediyoruz. Daha önceki bölümlerde server rollerine, komponentlerine bakıp kurulumunu yaptığımız System Center Operations Manager’ın, bu bölümde Agent yönetimine bakacağız. Agent kavramı nedir? Nasıl kurabiliriz? ve Nereden kurmalıyız gibisinden belli başlı soruların cevaplarını vereceğiz. Bir önceki makalede Manuel olarak yaptığımız kurulumu, bu makalede uzaktan yapıcağız.
SCOM vasıtasıyla ortamdaki bilgisayarları izlemek iki’ye ayrılmaktadır. Agent(ajanlı) ile izleme, Agentless Exception Monitoring(AEM-Ajansız) olarak izleme. İlk olarak işimize Agent(ajan) kavramını açıklayarak başlıyalım. Sonrasında ise Agentless Exception Monitoring(AEM-ajansız) kavramını açıklarız.
Agent(Ajanlı)
Agent, SCOM aracılığıyla sağlık durumunu izleyeceğimiz bütün bilgisayarlara kurmuş olduğumuz bir servistir.(OpsmgrHealtService)Agent servisi aracılığıyla bilgisayarların konfigürasyon ve envantersel bilgileri SCOM makinasına gönderilmektedir. Aynı zamanda bilgisayarların sağlık durumu bu ajanlar vasıtasıyla izlenmektedir. Her bir agent bağlı bulunduğu management grup’a hizmet etmektedir. Agentlar, hangi Bilgisayarlardan hangi bilgileri nasıl toplayacağı ve nereye raporlayacağını management grup’dan öğrenmektedir. Yine Agentlar hangi kriterlere göre izleme yapacağını bizim SCOM üzerindeki Management grubumuzda yaptığımız ayarlardan bilmektedir. Örneğin, Exchange Server makinasının Telnet servisini izlemek için, SCOM üzerindeki Management grubumuza bağlı olarak Unit Monitor oluşturduk. Eğer agent’ın topladığı bilgiler ile bizim SCOM üzerinde yapmış olduğumuz konfigürasyon arasında bir eşleşme olursa, Agent alert üretip SCOM’a iletir, SCOM ise o makinenin health(sağlık) derecelendirmesini değiştirerek bir problem olduğuna dair bize bildirim yapar.
Agentless Exception Monitoring(AEM-Ajansız)
Agent kurmadan da ortamımızdaki bilgisayarları izlememizi sağlayan bir yeniliktir. SCOM 2007 ile gelen bu özellik sayesinde agent kurulamayan örneğin, NT 4.0,Win 98,ME gibi makinalarında sağlık durumunu takip edebiliriz. Aklımıza hemen agent kurmadan da bu işi nasıl yapabileceğiz ki gibi bir soru takılıyor. Ancak mantık basit. Bütün herşey Group Policy Object(GPO) ile yapılıyor. Tabi ki bir Agent ile birlikte izleme kadar kapsamlı olmasada temel görevlerin yerine getirilmesini sağlayan bir yöntemdir. Hangi bilgisayarda aktifleştiricekseniz AgentLess Exception Monitoring wizardını başlatıyorsunuz. Kısa bir kaç soruya cevap verdikten sonra bize çıktı olarak. ADM uzantılı bir administrative template oluşturuyor. Bu template’i GPO aracılığyla istediğiniz bilgisayarlara yükleyerek o makinelerinde izlenmesini sağlayabiliriz. Aynı zamanda oluşan errorlar Microsoft tarafında hizmet veren Customer Experience Improvement Program(CEIP) veritabanına gönderilmektedir. Bu diğer müşterilerin de errorlarının ve problemlerinin toplandığı bir database’dir. Aynen Error Reporting’de olduğu gibi. Son bir bilgi olarak, SCOM server üzerinde en fazla 10 tane AgentLess Exception Monitoring yapılmaktadır. AEM kurulumunu ve konfigürasyonunu başka bir makalede ele alacağım. AEM için SCOM üzerindeki farklı ayarlar gerektirmektedir.
Agent kurulumunu birden fazla method ile yapabilmekteyiz. İster Manuel, İstersek de otomatik olarak bu servisin kurulumunu gerçekleştirebiliriz. Bu makalede Agent kurulumunu otomatik olarak uzaktan gerçekleştireceğiz. Bundan sonraki makalede ise Manuel olarak agent kurulumunu nasıl yapacağımıza bakacağız. Agent kurulumu için mutlaka MSXML 6.0’ın daha önceden kurulmuş olması gerekmektedir.
System Center Operations Manager Computer Discovery(Uzaktan)
1)SCOM makinasına yetkili kullanıcı adı ve şifremizi kullanarak logon oluyoruz. Ve operation konsolumuzu açıyoruz. Otomatik agent yükleme işini basit ve kolay bir wizard aracılığıyla gerçekleştirebilmekteyiz. Administration altındaki Device Management bölümüne sağ klik yapıp Discovery Wizard’ı çalıştırıyoruz.
2)Karşımıza gelen Welcome ekranında bu wizard aracılığıyla neler yapabileceğimiz görülmektedir. Yani sadece computer değil, network aygıtlarınıda agent kurulabilmektedir. Next diyerek devam ediyoruz.
3)Bu bölümde bu discover işlemini nasıl yapacağımız sorulmaktadır. İsterseniz Advanced Discovery diyerek spesifik olarak sadece Server veya Client veya Network aygıtı gibi seçenekleri kullanabilirsiniz. Eğer ortamda birden fazla Root Management Server, hangisi aracılığıyla discover yapacağınızı belirtebilirsiniz. Ben otomatik yapıcağımdan dolayı varsayılan seçenek ile devam ediyorum.(Automatic Computer Discovery)
4)Bu işlemi yetkili bir hesap ile yapabilirsiniz. Kurulum aşamasında Domain Admin yetkisine sahip olan bir hesap(SCOMAction) belirttiğimden dolayı varsayılan seçenek ile devam ediyorum. Eğer isterseniz başka bir kullanıcı adı ve şifre belirtebilirsiniz. Discover diyerek işlemi başlatabilirsiniz.
5)Wizard,şu anda Domain ortamında bulunan bütün makinelere ulaşmaya çalışmaktadır.
6)Evet 2 adet makine bulundu.Bunlardan birisi Domain Controller,bir diğeri ise Domain’e üye olarak çalışan bir server.Bulduğu bilgisayarları seçiyoruz.Aşağıdaki Management Mode bölümünde ise Agent,Agentless seçimlerini yapabilmekteyiz.Agentless konfigürasyonu yapmadığımızdan dolayı ve başka bir makalede ele alacağımızdan dolayı agent seçip devam ediyoruz.
7)Servis yüklemesinin nereye yapılacağını burada belirlemekteyiz. Finish diyerek kurulumu başlatabiliriz.
8)Kurulum sırasında agent yüklemesi yaptığımız bilgisayarlar tarafında MomAgentInstaller.exe isimli bir uygulama çalışmaktadır.
9)Evet başarılı bir şekilde kurulum tamamlanmıştır.
10)Agent kurulumunun başarılı olup olmadığını anlayabilmek için, gerekli yüklemenin yapıldığı bilgisayarlar tarafında HealthService.exe uygulamasının çalışıp çalışmadığı kontrol edilebilir.Aynı kontrolü servisler altından da yapabilirsiniz.
11)Agent yüklemesini yaptığımız bilgisayarlarımız Operations Manager konsoluna gelmiştir. Şu durumda Not Monitoring olarak listelenmektedir.1–2 dk içerisinde sağlık durumlarını yine bu konsoldan görebileceğiz.
Evet, arkadaşlar bir makalenin daha sonuna geldik. Operations manager ile alakalı bu bölümde, Agent ve Agentless kavramlarını açıklayarak otomatik olarak uzaktan agent kurulumunu gerçekleştirdik. Tekrar görüşmek üzere.
Hoşçakalın