Sanal Ortamlarımiz Icin DPM 2007 ile NAS Cozumu

 

DPM 2007 disk tabanlı ve tape backup tabanlı uygulamalarda, arşivleme ve yedekleme çözümü yapabilmektedir. Desteklemiş olduğu teknolojiler ;

Disk to disk (D2D)

Bu yöntem ile bir bilgisayar üzerinde yedeklenen datanın, diğer bilgisayarın diskine yedeklemesine denilmektedir.

Disk to tape (D2T)

Bu yöntem ile sahip olduğumuz verilerin bir tape backup çözümü ile yedeklenmesini desteklemektedir.

DPM 2007’ nin desteklemiş olduğu, testlerinden başarılı sonuçlar almış odluğu ve önerilen Tape Backup’ unitelerinin listesini https://www.microsoft.com/systemcenter/dataprotectionmanager/en/us/tape-libraries.aspx ilgili linkten temin edebilirsiniz.

Disk to disk to tape (D2D2T)

Bu yöntem Kombine bir çözüm olup, geliştirilmiş bir koruma yöntemidir. D2D2T çözümü , disk tabanlı depolama havuzlarından, hızlı geri dönüşler için geliştirilmiş bir uygulamadır. Kritik – önemli datalarımızın da Tape unitelerinde saklanmasıı ve şirket dışına çıkartılması amacı için geliştirilmiştir.

DPM 2007’ nin desteklemiş olduğu storage teknolojileri

  •  Direct Attached Storage (DAS)
  • Fibre Channel Storage area network (SAN)
  • SCSI ve ISCSI teknolojilerini desteklemektedir.

Yukarıda ki storage teknolojilerinin, IDE, SATA,SCSI ‘ teknolojilerini desteklemesi gerekmektedir.

DPM 2007 USB/1394 teknolojisini desteklememektedir.

DPM 2007 NAS (Network-attached storage) teknolojilerini desteklememektedir.

Yukarıda vermiş olduğumuz bilgiler ışığında, DPM 2007 Yazılımının Networkümüz içinde bulunan NAS Teknolojisine sahip bir depolama birimine yedek alamayacağını görebilmekteyiz.

Eğer sahip olduğumuz DPM 2007 Yazılımı, bir Sanal işletim sistemi içinde barınıyorsa, Sanallaştırma teknolojilerinin bizlere sağlamış olduğu avantajlardan yararlanarak DPM 2007 nin desteklemediği disk çözümünün ne şekilde aşacağımızı inceleyeceğiz.

 

image001

 

DPM 2007 yazılımımızın Protection bölümü içine girip, Disk bölümünü seçtiğimiz zaman hazır da herhangi bir yedek alabileceğimiz birimin olmadığını görebilmekteyiz.

Add bölümü ile yedekleme birimini eklemek istiyoruz.

 

image002

 

Fakat DPM 2007 Serverimiz üzerinde herhangi bir yedekleme birimi olmadığı için eklenecek disk bölümünde herhangi bir ürün görememekteyiz.

 

image003

 

Sebebi ise DPM 2007yedekleri saklayacak olduğu birimin, kendi üzerinde local olarak tanımlı olmasını istemektedir.

 

DAS, SAN,SCSI,ISCSI Teknolojileri bir server ve/veya client  üzerine direk bağlı bir disk olarak algılatılabilmektedir. Fakat NAS teknolojileri bu şekilde tanıtamayacağımız için NAS ürünlerini DPM 2007 için kullanamayacağız.

 

image004

 

Çözümümüz bu noktadan sonra başlamakta olup, sahip olduğumuz DPM 2007 serverimizi Hyper-V fiziksel server üzerinde kapatıyoruz.

DPM 2007 serverimizin ayarlar bölümüne girerek yeni bir disk ekleyeceğiz. Ekleyecek olduğumuz disk bir NAS ünitesi olup, Sanallaştırmanın bizlere sağlamış olduğu avantajlardan yararlanacağız ve sahip olduğunuz NAS diski içinde bir tane VHD (virtual hard disk) oluşturacağız.

 

image005

 

Sanal makinemiz içinde IDE Controller bolumune girip, yeni bir disk eklemek için Add butonuna tıklıyoruz.

 

image006

 

Ekleyecek olduğumuz disk, Sanal işletim sistemimizin barınmış olduğu, Fiziksel yani Hyper-V serverimiza MAP edilmiş olan NAS diskimizdir.

NAS diskimiz fiziksel sunucumuza Network Drive olarak tanımlı durumdadır.

 

image007

 

Diskimizi ekledikten sonra Hard Drive bölümünde NEW butonuna basarak VHD dosyamızı oluşturuyoruz.

 

image008

 

Oluşturacak olduğumuz diski Fixed Size olarak seçiyorum. Bunun nedeni ise Fixed Size diskler, diğer Dynamically Expanding disk ve Differencing disk yapılarına göre daha hızlı bir şekilde çalışmasından kaynaklanmaktadır.

Fixed Size disk tiplerinin Avantajı, disk boyutu ilk yapılandırma için ayarlanmakta olup, Dynamically expanding disklere göre daha hızlı çalışmasıdır. Dynamically Expanding disk tiplerinde, sanal vhd diskimiz ilk yapılandırmada sıfır kb boyutunda olup, her bir veri sanal diskimiz üzerine yazıldıkça büyümektedir. Bu işlem yapılırken, Fixed Size disk yapılarına göre performans kaybı yaşanılmaktadır. NAS ünitemizi sadece yedekleme amaçlı kullanacağım için NAS disk kapasitemi sadece DPM 2007 backup sanal diski için ayırmış olmaktayım.

Dezavantajımız ise artık NAS ünitemiz üzerinde, VHD dosyamızın içi boş olsa bile, vhd dosyamızın kaplamış olduğu alanın kullanılmayacak olmasıdır.

 

image009

 

Yedeklermizin depolanacak olduğu ve oluşturacak olduğumuz diskin lokasyonunu (NAS depolama birimimizi) ve nas depolama birimimizin içinde oluşturacak olduğumuz Sanal diskimize (DPM2007BACKUP.vhd) isim veriyoruz.

 

image010

 

VHD’ mizin hangi boyutda olması gerektiğini belirtiyoruz.

 

image011

 

Hyper-V Serverimiz, NAS depolama birimimizin içinde Sanal olarak VHD uzantısına sahip disk oluşturacaktır.

Bu işlem oluşturulacak olan diskin boyutuna bağlı olarak uzun sürecektir. Bizler 750 GB lık bir alan istedik. Fixed Size seçimini yaptığımız için artık NAS ünitemiz üzerinde 750 GB sabit olarak ayrılmış durumdadır.

 

image012

 

Sanal disk oluşturma işlemi tamamlandıktan sonra , oluşturmuş olduğumuz sanal diski, DPM 2007 sanal serverimiz üzerine bağlıyoruz.

 

image013

 

Oluşturmuş olduğumuz VHD dosyamızın bilgilerini görebilmekteyiz. Bu Sanal disk NAS ünitemiz üzerinde barınmaktadır.

 

image014

 

DPM 2007 serverimizi açtıktan sonra, Disk bölümü içine girdiğimiz zaman yeni diskimizi algıladığını görebilmekteyiz.

 

image015

 

Yeni yuklemiş olduğumuz diskimiz Sanal DPM 2007 serverimiz üzerinde tanımlı durumdadır.

 

image016

 

DPM 2007 yazılımımızı açıp, Protection, disk bölümü içine girdiğimiz zaman, ADD disk dediğimizde artık NAS unitemizi aslında NAS ünitemiz içinde bulunan Sanal VHD dosyamızı algılayabildiğimizi görebilmekteyiz.

 

image017

 

DPM 2007 normal şartlar altında NAS unitelerine yedek almazken, sanallaştırma teknolojisini kullanarak, Sanal Hyper-V server içinde barınan DPM 2007 Serverimizda ne şekilde kullanıldığını görmüş olduk.

 

DPM 2007 serverimizim alacak olduğu yedekler, NAS unitemizi içinde bulunan VHD dosyasının içinde korunacaktır.

Fatih KARAALİOĞLU