RDS Farm İçerisindeki Session Host Sunucularını Bakım Moduna Alma – Maintenance mode for RDS Session Host Servers

Birden çok Session Host sunucusu olan bir ortamda genelde iş ihtiyaçları nedeni ile connection broker veya NLB gibi cihazlar olabilir. Eğer ortamınızda yük dengeleme ve benzeri iş ihtiyaçları için bir NLB kullanıyorsanız aynı bir web server, Exchange Server, SMTP server veya aklınıza gelebilecek diğer iş yüklerinde olduğu gibi NLB üzerinden ilgili sunucuyu bakım moduna alabilirsiniz. Pek çok farklı NLB üreticisi olsa da benzer şekilde kolayca bu ayarları yapabilirsiniz.
Ancak Microsoft RDS Farm yapılarında genelde yük dengelemek için Connection Broker sunucuları kullanılır. Hatta yapı büyük ve kesintisizlik esas ise bu durumda birden çok CB sunucu HA olarak ortak bir SQL ile cluster çalışacak şekilde kurulabilir. İster CB tek olsun ister HA mutlaka arkasında çalışan session host olarak isimlendirdiğimiz ve aslında oturum veya uygulama sanallaştırdığımız sunucuların bakım moduna alınması gerekebilir. Yama yükleme, bakım işlemleri, yedekleme, sorun çözümü veya pek çok farklı iş ihtiyacı olabilir. Hatta mevcut bir ortama yeni aldığınız sunucuda sorun tespit ettiğiniz anda dahi artık bu sunucuya yeni bir bağlantı gelmeyecek şekilde ayarlamak temel bir iş ihtiyacıdır.


Sebebi her ne olur ise olsun böyle bir iş ihtiyacınız var ise yöntem aşağıdaki gibidir;
Öncelikle server manager üzerinden Remote Desktop Services bölümüne geliyoruz;

Daha sonra bakım moduna alacağımız sunucu hangi collection’ da ise onu seçiyoruz.

Daha sonra Host Servers bölümünden bakım moduna almak istediğimiz sunucuyu seçip sağ tıklıyoruz ve “Do not allow new connections” bölümüne tıklıyoruz.

Kısa bir süre sonra artık bu RDS sunucusunun yeni bağlantı kabul etmediğini göreceksiniz. Mevcut kullanıcıları yine hemen aynı bölümdeki sağ tarafta log off edebileceğiniz gibi bunun için powershell de kullanabilirsiniz.
https://blog.ipswitch.com/how-to-log-off-windows-users-remotely-with-powershell
Bakım modundan çıkarmak için tekrar sunucu üzerine sağ tıklayıp bu sefer bağlantılara izin vermeniz yeterli.
Umarım faydalı bir ip ucu olmuştur. Bir sonraki blog yazımda görüşmek üzere.