Private Cloud – Özel Bulut

 

image001

Bundan önceki makalelerimde Cloud Computing nedir sorusuna cevap vermiş ve hemen bunun ardından Cloud Computing Risk Assessment konularına değinmiştim. Bu makalemizde ise Cloud Computing’ i yakından incelemeye devam edeceğiz. Temel olarak Cloud Computing hakkında bilgi almak ve bundan sonra Private Cloud konusunda devam etmek isterseniz aşağıdaki linkleri inceleyebilirsiniz

Makale

Cloud Computing Risk and Security Assessment Bulut Bilişim Risk ve Güvenlik Değerlendirmesi

Cloud Computing Bulut Bilişim

Hosted Exchange 2010 Kurulumu Bölüm 1

Hosted Exchange 2010 Kurulumu Bölüm 2

Hosted Exchange 2010 Kurulumu Bölüm 3

Cloud Computing Kavramı Sharepoint Online

Cloud Computing Teknolojileri ve Güvenlik

Podcast

Podcast – Cloud Computing – Bulut Bilişimi

Seminer

Seminer – Cloud Computing & Green IT

Hatırlamak adına 4 ayrı tip cloud hizmeti olduğunu tekrar özetlemek istiyorum;

Public Cloud; İnternet üzerindeki sunucular ile verilen cloud hizmetidir.

Private Cloud; Şirket bünyesinde oluşturulmuş sunucular ile verilen cloud hizmetidir.

Community Cloud; Burada bulut bilişim alt yapısı belirli kurum ve ortak hareket eden kuruluşlar tarafından paylaşılmaktadır. Topluluk üyeleri uygulama ve verilere erişebilmektedir.

Hybrid Cloud; Bir şirketin verilerin güvenliği vb nedenlere göre hem public hem de private cloud kullanması ile ortaya çıkan yapıdır.

image002

Bu makalemizde ise private cloud üzerinde konuşacağız. Bu konuda lider olan Microsoft hizmetleri ile örneklemeler yapacağım.

Private cloud’ ın yukarıdaki tanımına ek olarak cloud hizmetlerine giriş için tercih edilecek ilk cloud tipi olarak tanımlanabilir. Cloud’ un temelinde kaynaklarınızın toplanarak yine iş birimlerine dinamik olarak sunulması sayesinde sahip olduğunuz kaynakları daha verimli ve isteğinize göre ölçeklenebilir bir şekilde kullanabiliyorsunuz. Microsoft bunu size sahip olduğu Hyper-V ve System Center Ürün Ailesi yardımı ile sağlamaktadır.

Burada çözüm üreten pek çok oyuncu bulunmaktadır. Bu nedenle bulut bilişim için vereceğiniz kararda kullanılan ürünler ve bu ürünlerin mevcut sistemlerinize olan uyumu önemlidir. Global pazardaki en büyük iki oyuncu Microsoft ve Vmware’ dir. Tabiki bu iki oyuncunun sunduğu ürünler üzerinden hızlıca bir karşılaştırma yapmak mümkündür.

image003

Burada da görüldüğü gibi Microsoft Hyper-V ve System Center ürün ailesi sayesinde rakip ürüne göre 8 ana başlıkta önde görünüyor.

Burada tekrar konumuz olan Private Cloud mimarisine dönecek olursak bunu kabaca global oyuncuların sizlerin mevcut sistemleri üzerinde cloud destekli yazılımlar ile sağladığı otomasyon sonucu verimlilik artışı olarak özetlenebilir. Mevcut sistemleriniz çok daha esnek , hızlı ve sizin ihtiyaç duyduğunuz rekabetçi karakter için gerekli desteği sunacaktır. Bunun örnek çalışmasını da Miele firmasında görebildik.  Miele, Microsoft’ un sunduğu özel bulut alt yapısını kullanarak sistemlerinde ciddi bir yönetim kolaylığı sağlamıştır. Ve bunun sonucu olarak Miele’ nin , IT Altyapıları Bölüm Başkanı Egbert Fichtler şu yorumu yapmıştır

“İşletim sistemlerimizi, fiziksel ve sanal ortamlarımızı ve sunucu yönetim araçlarımızı konsolide ettiğimiz ölçüde veri merkezimizi daha etkin işletebiliriz. Microsoft sanallaştırma çözümü bunun için en iyi platformu sunar.”

Diğer Başarı Hikayeleri için

https://www.microsoft.com/en-us/cloud/tools-resources.aspx?c=c#casestudy

Buradaki en önemli kritik nokta Microsoft teknolojileri sayesinde sahip olduğunuz heterojen fiziksel ve sanal yapılar üzerinde çalışabiliyor, bu veri merkezlerindeki işlemler standartlaştırılıyor ve sunulan tüm bu hizmetler merkezi olarak yönetilebiliyor. 

Bu konudaki karşılaştırmayı da aşağıdaki tabloda görebiliriz

image004

Görüldüğü üzere Microsoft uçtan uca gerek fiziksel gerekse sanal heterojen sistemleri merkezi olarak yönetebiliyor ve izleyebiliyor. Cloud’ un temeli olan SaaS, PaaS ve IaaS modellerinin tümünü sunabiliyor.

İşe farklı global oyuncuların hizmetleri üzerinden bakacak olursak mimaride benzerliklerin olmasına karşın yapıda bazı değişiklikler gözlemlenebilir. Örneğin Microsoft ürünlerinde sahip olduğunuz veri merkezleri ( heterojen yapıda olabilir ) Cloud destekli ürünler ile konsolide edilip otomasyon sonucu size pek çok fayda sağlarken, isterseniz hazır olarak global oyuncuların veri merkezlerindeki alt yapıyı da kiralayabilirsiniz. Yani nasıl hosting hizmeti alırken dedicated sunucu kiralaması yapabiliyorsak Amazon veya vmware gibi firmalar ile bu çözümleri kullanabiliyoruz.

Buna bir örnek Amazon’s Elastic Compute Cloud (EC2) veya Simple Storage Service (S3) gösterilebilir.

image005

Yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi Amazon veri merkezinde size özel bir cloud yapısı oluşturulmakta ve şirketiniz üzerinden güvenli bir yapı ile bağlanmaktasınız. Bu sayede mevcut it alt yapınızı rahatlıkla genişletebilmekte ve cloud’ un sağlamış olduğu yeni özellikleri size özel olarak tasarlanmış ve istediğiniz zaman iptal edebileceğiniz ( Amazon hiçbir cloud hizmetinde uzun süreli sözleşme şartı aramamaktadır )  bir yapıya taşımış bulunmaktadır. Bu yapının ismi “Amazon Virtual Private Cloud (Amazon VPC ) ” dur.

Veya başka bir global oyuncu olan vmware açısından da durum çok farklı değildir. Sahip olduğu sanallaştırma platformuna cloud için eklediği entegrasyon ve otomasyon sistemleri sayesinde firmaların bilişim alt yapıları için hızlı, esnek ve verimli bir yapı sunmaktadır.

Vmware bu altyapıyı sunmak için aşağıdaki ürün ailelerini kullanmaktadır

 

image006

Hangi oyuncudan private cloud alırsanız alın temelde size sunulan en önemli özellikler aşağıdaki şekilde özetlenebilir

·         Şirketinize özel yalıtılmış bir ortam sağlanması.

·         Mevcut veri merkezinizi cloud yapısına yeni yatırım yapmadan dahil edebilmeniz.

·         Heterojen yapıların ( mevcut yapılarınız )  private cloud teknolojisi  ( aslında cloud için özel üretilmiş veya mevcut sanallaştırma yazılımlarının güncellenmiş sürümleri ) sayesinde tek bir merkezden yönetiminin sağlanması.

·         Satın almış olduğunuz diğer cloud modelleri ile ( public, Community ) güvenli bir şekilde çalışma yeteneği.

·         Kullandığın kadar öde mantığı.

Bunun dışında aldığınız veya çalıştığınız firma bazlı olarak küçük farklar görebilirsiniz ki bu konuda karşılaştırma tablosunu makalemde sizlerle paylaştım.

Umarım faydalı bir makale olmuştur.

Bir sonraki cloud konulu makalemde görüşmek dileği ile.