Merhaba Arkadaşlar , internette gördüğüm kadarıyla metro ethernet hakkında detaylı bilgi pekte bulunamıyor. Bilindiği Metro ethernet , Türk telekom tarafından sağlanmış yüksek hızlı bir internet bağlantı tipidir. bunu şirketimize yada bir kuruma bağlamak nasıl oluyor? ücretini verdiğinizde switch ile beraber telekomdan bağlatabiliyorsunuz. Sistem odasına kadar getirip switch te sonlandırıyorlar. İstersenizde sadece fiber patch panelde sonlandırıyorlar. Switch ayarlarını kendiniz yapıyorsunuz.
Bu aşamalar nasıl oluyor isterseniz detaylı olarak görelim.
Türk Telekom tarafından bir switch üzerinden size bir port tahsis ediliyor. Bu port sizin tarafınızdan bir router gibi düşünülenbilir. Bu port için bir Vlan tanımlaması yapılıyor. İp adresinizin son rakamı , Vlan adresiniz olacak şekilde tanımlanabilir. Örneğin ip adresiniz 88.x.x.102 olacaksa o portun Vlan numarası 102 yapılıyor. Daha sonra mevcut şebeke altyapısından telekom size kadar fiber kablo çekiyor. ( 300 metre mesafeye kadar Multi Mode, yukarısı mesafelerde single mode fiber optik kablo çekilir). Mesafeler genelde uzak olduğu için single mode çekilir. Çekilen bu kablo sistem odasında sonlandırma işlemine tabi tutulur. Gelen kablo fiber optik patch panelde bulunan ek kaset dediğimiz koruyucu bir kutu içerisinde damarlara (core) ayrılır. Burada pig tail adı verilen bir ucu patch panelde sonlandırılan ek kablolarla eklenir. Bu ekleme işlemi fusion splice adı verilen fiber optik füzyon cihazlarında lazer kaynakla birbirlerine eklenirler. Sonlandır işlemi konnektörün tipin göre patch panelde tamamlanır. SC,LC tipi konnektör olabilir. Ekler yapıldıktan sonra OTDR denilen bir cihaz ile bağlantı testi yapılır. Kabloyu elinize alıp ışık geliyormu diye incelemeye kesinlikle kalkışmayın. Sadece multi mode kabloda kırmızı ışık gelir. Single mode kablolarda Gbic modül laser ışık gönderir. Bu nedenle göz sağlığınız ciddi bir şekilde zarar görebilir. Bu konnektörlere single mode fiber optik patch kablo ile switch bağlantısı yapılır. Bu işte kullanacağımız switch Layer 3 özellikli SFP portlu olmalıdır. SFP portuna fiberi takacağımız GBIC modül takılır. Single mode olduğu için LX yada LH tipi kullanılır. Mesafenin 20KM olduğu yerlerde LH az olan yerlerde LX tercih edilir. Patch kablomuz bu gbic e takılır. Switch te Vlan ayarlarını ve port ayarlarını yapacağız. Bazı switchlerde otomatik olarak bağlantı sağlanırken bazı switch lerde port bağlantı hızını elle ayarlamanız gerekir. Bunun için pc miz yada notebook ile switche konsol dan bağlanmamız gerekir.
Hp procurve swith için işlemleri adım adım yazalım isterseniz.
1- Pc yada notebook tan konsol kablosu ile switch e bağlantı yapılır.
2- Hyper terminalden Com bağlantısı seçilir
3- Com ayarları 9600bps ve akış denetimi yok olacak.
4- Pc ile switch arasına kutudan çıkan siyah com kablo takılır.
5- Hyper terminalden ard arda enter tuşuna basılarak switche girilir
6- Örn: procurve>
7- Config yazılıp enter tuşuna basılır
8- ProCurve(config)# olur
9- Sonra telekom bize verdiği ip için kendi tarafında Vlan102 tanımlaması yapmış.
10- Bu nedenle bizde switchte vlan 102 yapmamız gerekiyor
11- ProCurve(config)# vlan 102 name metro yazıp enter tuşuna basılır
12- Fiber Gbic in bağlı olduğu port numarası bu vlan da tag adı verilen tanımlaması yapılır. (cihazlarda tagged pc lerde untagged)
13- ProCurve(config)# vlan 102 tagged 23 (Not:fiberin olduğu port numarası)
14- Sonra diğer portlara pc takılacağı var sayılarak geri kalan UTP portlar Vlan a üye edilir. İstenilirse sadece bir portta üye edilebilir.
15- ProCurve(config)# vlan 102 untagged 1-20 yazılıp enter tuşuna basılır.
16- Sonra kendi pc ne ip adresi 88.x.x.102/30 gateway de 88.x.x.101 DNS lerede 195.175.39.39 yazılır.
detaylı resim