Distributed File System
Distributed File System ( DFS ) teknolojisi Windows Server 2003 R2 üzerinde WAN yapıları için basitleştirilmiş bir replikasyon ve çoğrafik kayıplarda erişim toleransı sağlamaktadır.
DFS içerisinde iki teknoloji bulunmaktadır
DFS Replication : Bu replikasyon teknolojisi sayesinde sunucular arasındaki verilerin replikasyonu çok kolay bir şekilde gerçekleşmektedir. Sahip olduğu durum bazlı ve multi master replikasyon motoru sayesinde wan performasını arttırmaktadır. DFS replikasyonu zamanlı replikasyon desteklemektedir , ayrıca BW ayarlama ve byte seviyesinde sıkıştırma algoritması ( Remote Differential compression RDC ) ile bizlere performanslı bir replikasyon alt yapısı sunmaktadır. ( düşük BW ler ortamlarda bile )
RDC ; data içerisindeki eklemeleri , çıkarmaları ve değişiklikleri fark ederek sadece bu alanları replike eder. Ayrıca cross-file RDC olarak isimlendirilen RDC nin bir fonksiyonu sayesinde sadece yeni dosyaları replike ederek BW maliyetlerini düşürür.
DFS Namespace : Bu özelik sayesinde farklı sunucular üzerindeki paylaşımların tek bir paylaşım gibi sunulması sayesinde hata toleransı sağlanır. Bu özellik windows 2000 ve 2003 deki gibi çalışır.
Eğer Windows Server 2003 R2 üzerinde folder synchronize yapacaksanız FRS yerine DFS kullanın. DFS , FRS göre windows server 2003 R2 üzerinde pek çok avantaja sahiptir. ( geliştirilmiş yönetim araçları , performans ve delegasyon )
Kullanıcı namespace e bağlanmak istediğinde ilk olarak namespace server ile iletişime geçer. Name Space server ise kullanıcıya bu name space i tutan sunucuların bir listesini iletir (called folder targets )
DFS-R:
Windows Server 2003 DC’leri düşük bant hızındaki şubelerde çalıştırdıysanız muhtemelen Sysvol replikasyonu ile ilgili problemlere rastlamışsınızdır. 2003 DC’lerde Sysvol replikasyonu için FRS adı verilen bir servis kullanılmaktaydı. Windows Server 2003 SP2 ile birlikte DFS-R adı verilen yeni bir teknoloji geldi. Bu teknoloji ile farklı sunucular üzerinde bulunan klasörler içerik olarak senkronize edilebiliyor ve bunu yaparken sıkıştırma ve delta replikasyonu gibi yeteneklerden faydalanılabiliyordu. Sorun şuydu ki, DFS-R Sysvol replikasyonu için kullanılamıyordu.
2008 dizin sunucular üzerinde Sysvol replikasyonu için artık DFS-R kullanabiliyoruz. DFS-R iki sebepten bant genişliğini çok daha verimli bir şekilde kullanıyor. Bunların ilki sıkıştırma, DFS-R replikasyonunda paketler sıkıştırılarak gönderiliyor. İkincisi ise delta replikasyonu, FRS replikasyonunda Sysvol klasöründeki bir dosyayı edit edip içeriğini değiştirmeniz dosyanın tamamının diğer DC’lere replikasyonu ile sonuçlanırdı. DFS-R kullandığınız durumda ise dosyanın sadece değişen kısmı replike ediliyor. DFS-R, FRS limitasyonları yüzünden ortaya çıkan domain başına 1200 DC sınırını aşmamıza yardımcı oluyor. Yine DFS-R özellikle şubelerde çok rastlanan ani elektrik kesintileri sonucu Sysvol klasörlerinin JournalWrap durumuna düşmesi ve Sysvol replikasyonunu durdurması hallerinde kendi kendine iyileştirme aksiyonları alabiliyor.
Sysvol replikasyonu için DFS-R kullanmak isterseniz bazı gereksinimleri karşılamanız gerekli. Bunların ilki ve en önemlisi Domain Functional Level olarak Windows Server 2008 kullanmanız, yani dizin yapınızdaki tüm DC’ler Windows Server 2008 olmalı. Daha sonra dfsrmig.exe komut satırı aracını kullanarak Sysvol replikasyonunu FRS’ten DFS-R’a migrate etmeniz gerekli. Bu işleme başlamadan önce Technet’te iyi bir araştırma ve dikkatli planlama yapmanızı tavsiye ederim.