Kablosuz ağ ihtiyacı günümüzde en temel iletişim ihtiyaçlarından birisi olmuş durumda. Evde, işte, alışveriş merkezlerinde, terminal, hava alanı veya aklınıza gelebilecek hemen hemen her yerde aslında kablosuz ağ erişimi sayesinde kesintisiz bir internet hizmeti alabiliyoruz. Tabiki artık GSM operatörlerinin sağladığı internet hizmetlerinin de ücretlerinin yıllar öncesine göre çok düşük olması aslında mobil hayat için çok büyük kolaylık sağlamaktadır. Ama günün sonunda özellikle şirket ortamlarında ve evde kablosuz internet hep bir sorun olmuştur. Sektörde uzun yıllar çalışan birisi olarak çok yüksek bütçelerinizin olması halinde dahi bazen bu sorunların çözülemediğini gördüm. Çünkü aslında özellikle kablosuz network için kullanılan donanımlar, donanımların kapasitesi, konumu ve benzeri pek çok etken bu performansı etkileyen faktörlerdendir. Birde tabi kablosuz network deyince güvenlik her zaman en ön planda olmalıdır.

Benim bu makaleyi yazarken ihtiyaç duyduğum ihtiyaç aslında bireysel bir ihtiyaç, çünkü beni tanıyanlar bilir ki aslen eski bir CCNA olmak ile beraber uzmanlığım network değildir. Tabiki network hakkında pek çok şey biliyorum ama yine de bir network ürünü hakkında makale yazmak bana düşmez herhalde. Peki bu ne diyeceksiniz? Çok basit bir ihtiyacı yine çok pratik ve ekonomik bir şekilde çözünce bu konuyu hızlıca kaleme almak istedim.

Konu basit, evimdeki internet salonda, mutfakta, çocukların odasında çok iyi çekiyor, ancak çalışma odam ve sonrası için sinyal çok zayıf. Tabiki bu nedenle modem + AP kullanıyordum. Tabiki pek çok evde tek modem ile idare edildiğini biliyorum malum AP ek bir maliyet, ama benim iş yoğunluğum düşünüldüğü zaman birde çalışma odasındaki aletler, internet şart hem de yüksek hızlı. Peki ne değişti? Arada kullandığım AP yanılmıyorsam 3 yıllık oldu ve artık ara ara kopmalar vs başladı, klasik bir bilişim personeli olarak firmware güncelledim ama herhalde artık yeni bir AP alma vakti geldi diye düşünürken sağ olsun Murat abi bizim ofise gönderdiği 3 AP aklıma geldi ve bunları hızlıca incelemeye başladım.

EX 750, EX 200 ve PLW350A modeller.

İlk ürün aslında ev kullanımı için çok uygun çünkü eş zamanlı olarak 5 – 10 kişi için deneyebilirsiniz

150Mbps hız desteği var.

Tabiki 300Mbps hızların olduğunu bilen ben durumuyum hemen ikinci ürünü incelemeye başladım. EX200;

802.11b/g/n ve 300Mbps desteği var. Tabiki hayatımızı kolaylaştıran WPS. Son ürün ise bizim ofiste Ümit’ in incelediği EX750

802.11ac/a/b/g/n desteği ve en önemlisi 5G desteği ile 433Mbps hız desteği olan güçlü bir cihaz. Aslında bir ev için çok ama çok lüks, ama malum işin içinde ben varsam gönü en iyisini ister, bende hızlıca bir teste tabi tuttum. Benim diğer marka AP ile çekim gücüm aşağıdaki gibiydi;

Bu ürün bu arada kalbur üstü bir marka. Bunca zaman kahrımı çektiği için ismini paylaşmak istemiyorum, ne de olsa vefa meselesi, bir de 3 yıl önceki bir cihaz ile yeni bir cihazı karşılaştırmak çok doğru olmaz, sadece benin için kullanıcı deneyimimin artması önemli şu aşamada.

Yukarıda benim eski AP’ nin SSID si var tabi ki gizlenmiş durumda, aşağıda ise direkt bana internet hizmeti veren modem’in SSID’ si, çünkü extender zaten böyle çalışıyor, yani mevcut bir kablosuz network’ ü genişletiyor.

Aynı fiziksel konumda sadece cihaz değişimi ile 155Mpbs gibi çok ciddi bir hız farklı oluştu.

Peki kurulumu nasıl yaptım? Aslında kurulum konusunda Ümit sağ olsun çok güzel bir makale yazmış;

https://www.cozumpark.com/blogs/donanm/archive/2017/04/23/toto-l_3101_nk-ac750-dual-band-wifi-range-extender.aspx

Ancak ben hiç o kadar detaya girmedim, Modem’ in WPS özelliğini açtım (malum güvenlik benim için önemli ondan ben normalde WPS kullanmıyorum), daha sonra önce modem sonra AP üzerindeki WPS düğmelerine kısa süreli basmam yeterli oldu, daha sonra mevcut modemin kablosuz network ID sini kolayca extend etmiş oldum ve bu durumu bilgisayar normal olarak hiç fark etmedi bile, yani eğer ofis ve benzeri yerlerde yapacaksanız son kullanıcıların ruhu bile duymayacaktır.

Uzun lafın kısası tak çalıştır kolaylığı ile ben kendi evimde kolay bir şekilde kablosuz sinyal gücü zayıflık sorununu çözdüm. Dediğim gibi WPS işimizi çok kolaylaştırıyor ancak ben güvenlik konusunda takıntılı olduğum için uzun vadede elle yapılandırmayı tercih ediyorum, o konuda da son derece kolay bir ara yüz sunduğu için ürün bize şirket networklerinde de (çünkü genellikle şirket networklerinde WPS kullanılmaz) kurulum yapabilirsiniz.

Yazımın başında da söylediğim gibi aslında bundan önce yazdığım ürün inceleme makaleleri gibi bir makale değil bu, bir önceki donanım makalemi hatırlayanlar hatırı sayılır testler yaptığımı hatırlayacaktır. Bir hayli hatırlı kelime kullandım bu arada….

Ancak ürünün son derece basit ve pratik olması zaten isteseniz de makaleyi derinleştirmenize izin vermiyor. Satın alın, kutusunu açın ve WPS düğmesine basın, yok ben güvenlik takıntılıyım derseniz o zaman bir zahmet en fazla 5dk sürecek Ümit in yazdığı makalede detaylı anlatılan kurulumu tamamlayın. Bir sonraki makalemde görüşmek üzere.

Published On: 10 Temmuz 2017 / Categories: Donanım / 5,4 min read /

Bilgiyi Paylaşın!