ÇözümPark Bilişim Portalı forumlarında bu konuda çok fazla soru geldiği için bu konuya açıklık getirmek istedim. Evet Active Directory ve File Server konu başlıklarına bakınca genelde havada uçuşan kelimelerin başında DFS, FRS gelmektedir. Durum böyle olunca bunların ne olduğunu açıklamak gerekiyor.
Öncelikle eski olan teknolojiden başlayalım. Windows Server 2003 R2 işletim sistemine kadar Active Directory üzerinde kullanılan “SYSVOL” ve “NETLOGON” klasör içeriklerinin replikasyonu ve DFS ( Distributed File System ) link target’ ların replikasyonunu sağlamaktadır.
Özetlemek gerekirse bir klasörün içeriğini alıp bir başka sunucu içerisindeki kopyasını oluşturmaktır, zaten adındanda bu net bir şekilde anlaşılmaktadır; Dosya eşitleme servisi.
Peki DFS nedir derseniz bunu yukarıdaki linkten edinebilirsiniz veya hemen aşşağıya bir özet geçiyorum
Bu replikasyon teknolojisi sayesinde sunucular arasındaki verilerin replikasyonu çok kolay bir şekilde gerçekleşmektedir. Sahip olduğu durum bazlı ve multi master replikasyon motoru sayesinde wan performasını arttırmaktadır. DFS replikasyonu zamanlı replikasyon desteklemektedir , ayrıca BW ayarlama ve byte seviyesinde sıkıştırma algoritması ( Remote Differential compression RDC ) ile bizlere performanslı bir replikasyon alt yapısı sunmaktadır. ( düşük BW ler ortamlarda bile )
RDC ; data içerisindeki eklemeleri , çıkarmaları ve değişiklikleri fark ederek sadece bu alanları replike eder. Ayrıca cross-file RDC olarak isimlendirilen RDC nin bir fonksiyonu sayesinde sadece yeni dosyaları replike ederek BW maliyetlerini düşürür.
Peki bir diğer başlığımız olan DFS-R ise aşağıdaki şekilde özetlenebilir
Windows Server 2003 DC’leri düşük bant hızındaki şubelerde çalıştırdıysanız muhtemelen Sysvol replikasyonu ile ilgili problemlere rastlamışsınızdır. 2003 DC’lerde Sysvol replikasyonu için FRS adı verilen bir servis kullanılmaktaydı. Windows Server 2003 SP2 ile birlikte DFS-R adı verilen yeni bir teknoloji geldi. Bu teknoloji ile farklı sunucular üzerinde bulunan klasörler içerik olarak senkronize edilebiliyor ve bunu yaparken sıkıştırma ve delta replikasyonu gibi yeteneklerden faydalanılabiliyordu. Sorun şuydu ki, DFS-R Sysvol replikasyonu için kullanılamıyordu.
2008 dizin sunucular üzerinde Sysvol replikasyonu için artık DFS-R kullanabiliyoruz. DFS-R iki sebepten bant genişliğini çok daha verimli bir şekilde kullanıyor. Bunların ilki sıkıştırma, DFS-R replikasyonunda paketler sıkıştırılarak gönderiliyor. İkincisi ise delta replikasyonu, FRS replikasyonunda Sysvol klasöründeki bir dosyayı edit edip içeriğini değiştirmeniz dosyanın tamamının diğer DC’lere replikasyonu ile sonuçlanırdı. DFS-R kullandığınız durumda ise dosyanın sadece değişen kısmı replike ediliyor. DFS-R, FRS limitasyonları yüzünden ortaya çıkan domain başına 1200 DC sınırını aşmamıza yardımcı oluyor. Yine DFS-R özellikle şubelerde çok rastlanan ani elektrik kesintileri sonucu Sysvol klasörlerinin JournalWrap durumuna düşmesi ve Sysvol replikasyonunu durdurması hallerinde kendi kendine iyileştirme aksiyonları alabiliyor.
Sysvol replikasyonu için DFS-R kullanmak isterseniz bazı gereksinimleri karşılamanız gerekli. Bunların ilki ve en önemlisi Domain Functional Level olarak Windows Server 2008 kullanmanız, yani dizin yapınızdaki tüm DC’ler Windows Server 2008 olmalı. Daha sonra dfsrmig.exe komut satırı aracını kullanarak Sysvol replikasyonunu FRS’ten DFS-R’a migrate etmeniz gerekli. Bu işleme başlamadan önce ÇözümPark’ ta iyi bir araştırma ve dikkatli planlama yapmanızı tavsiye ederim.
Bu durumda konuyu daha iyi anlamak için aşağıdaki şekil kullanılabilir
Peki FRS servisi ne zaman rolünü DFS-R’ a teslim etti derseniz, aslınds 2003 R2 ile beraber DFS Name Space’ leri DFS-R ile replikasyon yapmaya başladı, yani bu şu demektir, 2003 R2 bir domain ortamında SYSVOL ve NETLOGON replikasyonu belki hala FRS ile yapılıyor olsada DFS Name Space leri DFS-R ile replike edilebiliyordu. Ancak Windows Server 2008 ile beraber artık SYSVOL ve NETLOGON paylaşımlarıda DFS-R ile replike edilebiliyor. Hatta ortamda hiç 2003 DC yok ise bu paylaşımların DFS-R ile yapılması tavsiye ediliyor ( 2003 den 2008 geçişleri sonrası mevcut sysvol ve netlogon paylaşımlarının DFS-R’ a migration yapılması için bu linki kullanabilirsiniz https://www.cozumpark.com/blogs/videolar/archive/2009/04/12/video-windows-server-2008-domain-upgrade-bolum-3-sysvol-frs-to-dfrs-migration.aspx )
Peki ortamdaki sunucuların tamamı 2008 R2 ise ? bu durumda zaten artık DFS için FRS servisini kullanamıyorsunuz, ama hala ortamda 2003 DC olmasına karşın 2008 R2 üzerinde FRS bulunmaktadır, ancak eğer 2003 DC yok ise ortamda bu servis “Disable” konumunda olmalıdır.
Umarım özet bilgiler ile bu konuya açıklık kavuşturabilmişimdir. Tüm sorularınız için ÇözümPark forumlarını kullanabilirsiniz.