Hepimiz biliyoruz ki yedekleme biz sistem yöneticileri için çok önemli daha doğrusu hayati bir konudur. Yedekleme işlemlerimizi mutlaka düzenli bir şekilde yapmalıyız. Aksi bir durum oluştuğunda kullanıcılarımızın verileri bir şekilde ortadan kaybolduğunda tek çaremiz yedekten geri dönüş işlemi yaparak kullanıcıların verilerini tekrardan onlara sağlayabiliriz. Bu da zaten bizim görevimizdir. Kullanıcılarımızın verilerini yedeklemek ve kayıp durumunda geri getirmek sistem yöneticilerinin görevleridir.
Biz bir önceki makalemizde Windows Server 2008 üzerinde yedekleme işlemimizi yapmıştık. Bu makalemizde ise bu yedekten geri dönüş işlemimizi yapacağız.
Bu işlemi yapabilmemiz için de Windows Server 2008 Manager ve oradaki Storage birimi altındaki yönetim konsolunu kullanacağız.
Yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi Recover sihirbazı ile yedekten geri dönüş işlemimizi gerçekleştireceğiz.
Başlangıç aşamasında yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi sihirbazı kullanarak yedekten geri dönüş işlemimize başlıyoruz. İlk aşamada sunucu seçimimizi yapıyoruz. Biz şuan üzerinde çalışmakta olduğumuz sunucu üzerinde geri dönüş işlemi yapacağımız için This Server seçerek devam ediyoruz.
Bir sonraki aşamada ise yedek tarihini belirliyoruz. Yedek tarihi derken yedek alınmış tarih yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi takvim üzerinde işaretlenir ve biz geri dönüş işlemi yapacağımız zaman bize uygun olan tarihteki yedeği seçerek o yedekten geri dönüşü sağlarız. Yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi biz 16 Kasım 2007 tarihinde alınmış olan bir yedekten geri dönüş yapacağız.
Bu kısımda ise geri dönüş tipimizi belirliyoruz. Şekilde de görüldüğü gibi 3 farklı geri dönüş çeşidimiz vardır. Bunlardan;
Files and Folders : Bu kısımda istediğimiz bölümler içindeki yedeklerden seçim yaparak geri dönüş işlemimizi sağlayabiliriz.
Applications : Örnekte de verdiği gibi SharePoint Services gibi uygulamaların yedekten geri dönüşümü için kullanılabilir.
Volumes : Bir bölümü olduğu gibi bir bütün olarak geri dönebiliriz.
Biz bir kaç tane klasör ve dosya geri dönüşü yapacağımız için Files and folders seçerek devam ediyoruz.
Bir sonraki adımda da zaten bunları tek tek seçip geri dönüşü sağlayacağız. Ben daha önceden yedeğini almış olduğum bir klasörü sildim ve şimdi onu yedekten geri getireceğiz.
Yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi daha önceden yedeği alınmış olan verilerden seçim yaparak istediğimiz kısımlarını geri yükleyebiliriz (recover). Ben Server 2008 Makalelerim isimli klasörü yedeklemiştim ve daha sonra bunları yanlışlıkla sildim. Şimdi ise silmiş olduğum o klasörü ve içeriğini geri yüklemek istiyorum. Bunun içinde yukarıdaki şekilde gördüğümüz gibi klasörümüzü seçiyoruz ve NEXT ile devam ediyoruz.
Bir sonraki adımda ise yukarıdaki geri yükleme seçenekleri gelmektedir. Burada 3 kısım vardır;
Birinci kısım Recovery Destination : Yedekten yüklemekte olduğumuz verilerin orijinal lokasyonlarına mı yoksa farklı bir lokasyona mı yükleneceğinin seçimi vardır.
İkinci kısımda ise dönüş işlemi yapılırken eğer aynı dosya ya da klasörler bulunursa nasıl hareket edileceği hakkında üç seçenek vardır. Ve bize hangisi uygun ise onu seçerek devam ediyoruz.
Üçüncü kısımda ise güvenlik ayarlarının da geri yüklenmesi ile ilgili seçimimizdir.
Evet artık sihirbazımızın sonu gelmiş sayılırız. Yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi sihirbaz yardımı ile geri yüklemek için seçmiş olduğumuz veriler hakkında bize özet bilgi verilmektedir. Eğer bilgilerimiz doğru ise Recover ile geri dönüş işlemimizi tamamlayabiliriz.
Yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi verilerin dönüş işlemi tamamlanmıştır. Sihirbazı sonlandırmak için Close diyoruz ve bitiriyoruz.
Yedekten geri yükleme sonucuna baktığımızda ise yukarıdaki şekille karşılaşmaktayız. Server 2008 Makalelerim isimli klasörümüz yerine gelmiş ve kullanıma hazırdır.
Geri yüklenen klasörümüzün içeriği yukarıdaki gibidir. Geri yükleme sihirbazında da bu verileri görmüştük.
Yedekten geri dönüş ile ilgili sonuçlarımız yukarıdaki Messages altında görülmektedir.
Yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi File Recovery isimli mesaj ile yedekten geri dönüşümüzün başarılı olup olmadığını görebiliriz.
Böylelikle iki makalede Windows Server 2008 üzerinde yedekleme ve yedekten dönüş işlemlerimizi yapmış olduk. Görüyoruz ki Windows Server 2008 üzerinde yedekleme ve yedekten dönüş işlemlerini Microsoft’un bize sunmuş olduğu yeniliklerle yapmak biraz daha kolay ve anlaşılır hale gelmiştir.
Kaynaklar:
https://www.microsoft.com/windowsserver2008/default.mspx
Windows Server 2008 Help