Windows Server 2003 R2 üzerinde GPO ile Yazıcı dağıtımı

Windows Server 2003 R2 üzerinde GPO ile Yazıcı dağıtımı

Bilgisayar dünyasının vazgeçilmez donanımları olan yazıcılar her ne kadar kullanıcıların işlerini kolaylaştırsa da bizi sistem yöneticileri için bazen kabus olabiliyorlar. Merkezi yazıcı modelini kullanmayan ve dağınık yazıcı yağısına sahip pek çok firmada kullanıcılara yazıcı tanıtmak , paylaştırmak , sorun gidermek son derece zaman alan bir iştir . Oysaki günümüzde IT departmanından daha çok verim almak için zaman üretmek şarttır . Ya yeni eleman alımı ile çok çalışanlı bir yapıda bu sorun çözülür yada Microsoft un bize sunduğu yeni bir takım özellikler ile .

Bende bu makalemde Microsoft un Windows Server 2003 R2 ürünü ile bize sağladığı merkezi yazıcı dağıtma özelliğini anlatmaya çalışacağım.

Bu konuda R2 nin bize sunduğu en önemli yenilik Yazıcı yönetim konsolu dur ( Print Management Console ) . Bu konsol sayesinde biz GPO yardımı ile istediğimiz bir print server da ki yazıcıları istediğim kullanıcılara atayabilmekteyiz

Print Server tabirini biraz açmak istiyorum öncelikle . Aslında üzerine yazıcılar bağlı veya tanımlı bir makineye print server diyebiliriz ve siz kullanmakta olduğunuz herhangi bir server ı print server yapabilirsiniz. Örneğin bir backup server , file server hatta imkanınız yoksa bir DC, SQL , Exchange bile olabilir.

Bu nedenle önce benim var olan DC makinem üstünde yeni rol ekleyerek DC yi print server yapacağım.

DC üzerinde aşağıdaki yolu takip ediyoruz

Start => All Programs => Administrative Tools => Manage Your Server.

clip_image001

Şekil – 1

Açılan pencereden “Add or remove role” seçeneğini seçiyoruz

clip_image002

Şekil – 2

Next diyerek ilerliyoruz

clip_image003

Şekil – 3

Sahip olduğumuz server a eklemek istediğimiz rolü seçiyoruz. Print Server seçmemin sebebi bu server a yazıcı yönetim konsolunun yüklenmesidir.

clip_image004

Şekil – 4

Seçtiğim role gereği server üzerinde yapılacak değişiklikler belirtiliyor.

clip_image005

Şekil – 5

Yükleme işlemi başlıyor . Yükleme sırasında Windows Server 2003 R2 nin ikinci CD si gerekecektir.

clip_image006

Şekil – 6

Yükleme işlemini “Finish” diyerek bitiriyoruz.

Yükleme bittikten sonra artık yazıcı yönetim konsoluna sahip olmuş bulunuyoruz. Yazıcı yönetim konsolunu açmadan önce bir takım hazırlıklar yapmamız gerekmektedir. Sahip olduğumuz server print server olduğu için paylaştırılacak yazıcıyı tanımlamamız gerekmektedir. Benim server ım üzerinde tanımlı bir yazıcı bulunmaktadır.

clip_image007

Şekil – 7

Yazıcımızı tanımladığımıza göre sıra geldi AD üzerinde bir GPO tanımlamaya . Bu tanılayacağımız GPO sayesinde istediğimiz makine veya kullanıcıya yazıcı tanıtabileceğiz. Bunun için öncelikle AD üzerinde bir konteynır açıyorum

clip_image008

Şekil – 8

“yazici” siminde bir OU tanımlıyorum.

clip_image009

Şekil – 9

OU açımını bitirdikten sonra ise bu OU içerisine bir User tanımlıyorum . ( Serkan Uzuner )

clip_image010

Şekil – 10

OU ve User tanımlamalarını bitirdikten sonra OU üzerine sağ tıklıyorum ve GPO sekmesine geliyorum

clip_image011

Şekil – 11

Burada “New” diyerek yeni bir GPO oluşturuyorum ve ismini de “yazici dagitimi” veriyorum . Bu GPO yu tanımlamamın sebebi ise kullanıcı bazlı ise kullanıcıya logon script i , makine bazlı ise makineye startup script i tanımlamaktır. Script içerisinde çalışacak exe ise aşağıdaki exe dir.

clip_image012

Şekil – 12

Bu exe nin GPO ile dağıtılması için ortak bir klasörde durması gerekmektedir. Bu sayede user ların bu exe ye ulaşımını sağlamış oluyoruz. Bunun için “C:\” dizininde bir kladör açtım ve bu exe yi içine kopyaladım

clip_image013

Şekil – 13

Ardından bu dosyayı da paylaşıma açtım ( read hakkı vermeniz yeterlidir. )

clip_image014

Şekil – 14

Paylaşımı kontrol ediyorum . Şekilde görüldüğü üzere makineme network ten erişince paylaşımı görebiliyorum. Paylaşım işlemini bitirdikten sonra ise AD üzerinde ki “yazici” OU suna gidip buradaki policy yi düzenliyorum.

clip_image015

Şekil – 15

Ben kullanıcılara yazıcı tanımlayacağım için User kısmında logon script i hazırlıyorum.

clip_image016

Şekil – 16

Add diyerek bu exe dosyasını yolunu bulacağız . Ancak bu yolu network üzerinde göstermemiz gerekmektedir. Yani C:\printer altında yer alan bu exe yi bu yol ile değil de “\\Scarlet-r2\printer\ pushprinterconnections.exe” şeklinde belirtmemiz gerekmektedir , aksi taktirde gpo çalışmayacaktır.

clip_image017

Şekil – 17

clip_image018

Şekil – 18

Script tanımlama işlemini bitirdikten sonra son olarak yazıcı yönetim konsolunu açıyoruz.

clip_image019

Şekil – 19

clip_image020

Şekil – 20

Bu konsol üstünde “Custom Printer Filters” bölümünü genişletiyor ve altındaki “All Printers” kısmına tıklıyoruz. Bu kısıma tıklayınca sağ tarafta server üzerinde tanımlı tüm printerları görmemiz mümkündür. Yayınlamak istediğimiz printer ı seçip sağ tıklıyoruz ve “Deploy with Group Policy” seçeneğini seçiyoruz.

clip_image021

Şekil – 21

Karşımıza çıkan pencerede var olan policy lerden hangisini kullanacağımız seçeceğiz . Bunun için Browse butonuna basıyoruz.

clip_image022

Şekil – 22

Policy mizi bulup seçiyoruz.

clip_image023

Şekil – 23

Ardından bu policy nin kullanıcılara mı yoksa makinelere mi etki edeceğini seçiyoruz. Ben kullanıcı bazlı yaptığım için “per user” seçeneğini seçiyorum ve ardından “Add” butonuna basarak ekleme işlemini yapıyorum. Eğer siz makine bazlı policy istiyorsanız bunun için öncelikle seçili GPO da logon script i yerine startup script ini ayarlamalı ve burada da “per user” yerine “per machine” seçeneğini seçmelisiniz. Bu seçimin size yansıması şu şekilde olacaktır , artık bu policy den etkilenen bir makinede hangi kullanıcı oturum açarsa açtın otomatik olarak yazıcı bu kullanıcıya yüklenecektir.

clip_image024

Şekil – 24

Ekleme işlemi bittikten sonra “Apply” diyerek işlemi bitiriyoruz.

clip_image025

Şekil – 25

Son olarak karşımıza işlemi başarı ile tamamladığımıza dair bir bilgi içeren pencere çıkıyor ve ok diyerek bu pencereyi de kapatıyoruz. Ardından client olan Serkan UZUNER makinesinde oturum açınca yazıcılar kısmına server daki yazıcının bağlandığını görüyoruz.

clip_image026

Şekil – 26

Bu bilgiler ışığında artık büyük network ler de yazıcı ekleme ve yönetme işlemleri çok daha kolay bir hal almıştır.

Bir sonraki makalemde görüşmek üzere.

Kaynak : Print Management Step-by-Step Guide