Biliyoruz ki bilgi teknolojileri çalışanları zamanlarının çoğunu kullanıcılar tarafında meydana gelen sorunları gidermek için harcıyorlar. Ve bu gerçekten de bazı durumlarda çok zaman alabilen bir durumdur. Bir problemi çözmek için bazen bir dakika uğraşırsınız bazen de bu bir saat hatta bir gün bile olabilir.
Essential Business Server Administration Console kontrol edildiğinde karşımıza bilgiler gelecektir. Eğer network üzerindeki istemcilerde veya bir cihazda sorun var ise onu yönetim konsolundan görebiliyoruz.
Böyle bir durumda fiziksel olarak istemcinin olduğu yere gitmek yerine iki farklı şekilde duruma müdahale edebiliriz;
– Uzaktan sorun olan istemciye oturum açarak
– Remote Assistance kullanarak
Evet yukarıdaki iki seçenekle bilgi teknolojileri çalışanları oluşan sorunlara müdahale edebilirler. Biz de bu makalemizde Remote Assistance kullanarak oluşan bir soruna müdahale edeceğiz. Öncelikle Essential Business Server Administation Console açarak Computers and Devices sekmesine geçiyoruz.
Yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi Vista isimli istemcimizi seçiyoruz ve hemen sağ tarafta alt kısımda yer alan Connect using Remote Assistance seçerek istamcimize bağlantıyı başlatıyoruz.
Remote Assistance uygulaması kullanıcıların masa üstlerini paylaşmalarını sağlayan bir araçtır. Tabi bu işlem izine tabidir. İstemci tarafındaki kullanıcı bağlantıya izin vermelidir.
Yukarıda da görüldüğü gibi Vista istemcimize bağlantıyı gerçekleştirmek üzereyiz. İstemci tarafından onay bekliyoruz. Bu kısımda Yes diyerek bağlanan kişiye (Administrator – Sistem Yöneticisi) izin veriyoruz.
Kullanıcı izin verdikten sonra oturum başlar ve bağlanan kişi istemci üzerindeki kullanıcının masa üstünü görür. Ancak bu aşamada görmekten başka bir şey yapamaz. Bağlanan kişi (Administrator) ikinci bir talepte bulunmak zorundadır. Bu talep de mouse ve klavyenin kullanımı ile ilgilidir.
Bu kontrol telep isteği de Request Control ile yapılmaktadır. Yukarıdaki şekilde ilgili noktalar vardır.
Son aşamada ise kullanıcı bu durumdan haberdar edilmektedir. Ve yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi talep ile ilgili bilgiler vardır. Kullanıcı Yes diyerek talebe cevap vermek zorundadır. Tabi yardım istiyorsa. Yardım istemiyorsa No diyerek reddedebilir.
Kullanıcı talebi kabul ettikten sonra artık Administrator istemci üzerinde çalışmalarına başlayabilir. Masaüstünde direk çalışabilir, kullanıcının bilgisayarına dosyalar gönderebilir hatta kullanıcı ile sohbet bile edebilir. Bütün bu işlemlerden sonra sorun giderildikten sonra Administrator oturumu sonlandırarak görevini tamamlar.
Görüldüğü gibi Remote Assistance gerçekten de bilgi teknolojieri çalışanları için çok yararlı bir araç olarak kullanılabilmektedir. Bize sağladığı en büyük faydası zaman kazandırmasıdır. Biliyoruz ki bazı durumlarda zaman çok değerli bir kavram haline gelebilir. (Gerçi zaman her durumda değerlidir).
Bir çok sorun uzaktan çözülebilir. Bu işlemi yapmak için de Remote Assistance uygulamasını gönül rahatlığı ile kullanabiliriz. Bu makalemizde de görüldüğü gibi sorunların nasıl kısa ve hızlı bir şekilde çözülebildiğini gördük.
Kaynak : www.microsoft.com/ebs
Mümin ÇİÇEK