VMWare ESX Server – VMotion Teknolojisi

Hepimizin bildiği gibi VMWare firması sanallaştırma teknolojileri üzerine çalışıyor. Bu alanda çıkarttığı birçok başarılı ürün var ki bunlardan biriside hiç şüphesiz ESX Server. Kendisi bu alanda rakipsizdir dersek yanlış olmaz. Peki ne iş yapar bu ESX Server?

ESX yazılımı donanım üzerine kurulabilen bir katmandır. ESX’i çok güçlü bir server üzerine kurarız (8 işlemci 32GB ram vs..) Daha sonra ESX üzerine server işletim sistemlerini kurarız. Bu şekilde bir server üzerinde 10larca server çalıştırıp hepsinden de gerçeğinden farksız performans alabiliriz.

Örneğin 10 adet fiziksel server içeren bir data centerımız var. Biz bu 10 sistemi, ESX çalıştıran tek bir makine üzerine taşıyıp, hepsini buradan çalıştırabiliriz. Böylece sunucu odamızda 10 makine yerine 1 makine olur. (Tabi bu makinede makine yani :)

Neyse fazla uzatmadan ESX üzerindeki Vmotion teknolojisinden bahsetmek istiyorum. Kendisi aşmış bir olaydır. Şöyleki;

İki adet fiziksel sunucu düşünelim. Bu sunucular üzerine ESX kurup iki sunucuyu cluster’a alıyoruz. Bu iki sunucu üzerinde de sanal olarak çalışan ikişer adet server işletim sistemi var ve web yayını yapıyorlar. (Ör işletim sistemleri: A1 A2 – B1 B2) Tabi herşey bir storage’a bağlı.

Bir gün sunuculardan birisi üzerinde çalışma yapılması gerekiyor yada donanım değişikliği gerekiyor vs.. Normal şartlarda sunucunun kapatılması yada kullanıcıların erişiminin engelenmesi gerekir. Ama VMotion teknolojisi sayesinde, her iki sunucuda açık ve çalışır durumda iken tüm sistemi diğer sunucuya taşıyabiliyoruz. İşimiz bittikten sonra sistemi tekrar eski konumuna geri döndürebiliyoruz ve en güzelide işler asla aksamıyor, kullanıcıların ruhu bile duymuyor.

Yada farklı bir durum olarak; fiziksel sunuculardan birisinde problem meydana geldi ve çalışamaz duruma geçti. Bu durumda ESX otomatik olarak tüm sistemi diğer fiziksel sunucuya atabilir ve sistem kesintisiz olarak çalışmaya devam eder. Daha sonra fiziksel sunucumuzu yenileyip sistemi tekrar onun üzerine taşıyabiliriz.

Gördüğünüz gibi süper bir teknoloji ancak biraz pahalı. Çünkü lisanslama genelde işlemci başına yapılıyor ve rakamlar biraz yüksek çıkıyor. Çünkü böyle bir planlamada güçlü ve çok işlemcili bir makine kullanmak gerekiyor.