İlk bölümde VMM2008 ile aynı domain ortamında yada trusted bir domain ortamında çalışan Hyper-V Host’ların eklenmesi işlemini incelemiştik. Bu makaleye buradan ulaşabilirsiniz.
Makalemizin bu bölümünde Perimeter Network içerisinde çalışan Hyper-V Host’ları System Center Virtual Machine Manager 2008’e ekleme yöntemini ve Local Agent kurulumunu göreceğiz.
Hatırlarsanız bu tip host’ları (yani perimeter network içinde çalışan) eklerken, host üzerine agent kurulumunu manuel olarak yapmak zorundaydık. Bu nedenle öncelikle SCVMM2008 kurulum medyasını, ekleyeceğimiz host üzerinde çalıştırıyoruz ve aşağıdaki pencerede Local Agent seçerek kurulumu başlatıyoruz.

Aşağıdaki pencerede Next ile ilerliyoruz.

Lisans anlaşmasını kabul edip Next ile ilerliyoruz.

Kurulumun gerçekleşeceği destination folder’ı ayarlayabiliyoruz. Ben default path olarak bıraktım. Next ile ilerliyoruz.

Kurmuş olduğumuz bu Agent’ın, VMM Server ile haberleşirken kullanacağı portları belirleyebiliyoruz. Güvenlik nedeniyle değiştirebilirsiniz. Eğer eğer bir değişiklik yaparsanız, aynı değişikliği VMM Server üzerinde de yapmanız gerekir.
Default olarak bırakıp Next ile ilerliyorum.

Aşağıdaki pencerede This host on perimeter network kutucuğunu işaretliyoruz ve kurulum sonunda yaratılacak security file için encryption key giriyoruz.
Daha sonra bu security file’ı Host ekleme işlemi sırasında kullanacağız ve decryption işlemi için bu keyi yeniden gireceğiz. Bu nedenle girdiğiniz key’i unutmayın J
Ayrıca Change butonunu kullanarak, oluşturulacak security file’ın nereye export edileceğini belirleyebilirsiniz.
Gerekli düzenlemeyi yaptıktan sonra Next ile ilerliyoruz.

Aşağıdaki pencerede; VMM2008’in bu host ile haberleşirken Computer Name mi? Yoksa IP adresi mi kullanacağını belirliyoruz. Eğer VMM2008 bu host’un ismini çözebiliyorsa, Computer Name seçebilirsiniz. Eğer ismi çözemiyorsa IP adresi ile devam edin. Ben IP adresi kullanarak ilerliyorum.

Ve aşağıdaki pencerede Install diyerek kurulumu başlatıyoruz.

Kurulum sürüyor …

Kurulum tamamlandıktan sonra aşağıdaki pencerede Finish ile bitiriyoruz.

Kurmuş olduğumuz Agent, Programs and Features bölümünde aşağıdaki gibi yerini alır. Uninstall için bu bölümü kullanabilirsiniz.

Perimeter network ortamında çalışan Hyper-V Host’umuz, artık VMM2008’e eklenmek için hazır. Host üzerinde yapmamız gereken son işlem ise yaratılan Security File’ı taşımak. Kurulum sırasında belirlediğimiz path’e gidiyoruz ve buradaki Security File’ı kopyalayıp VMM2008 makinesine taşıyoruz (Yada uygun ve erişilebilir bir lokasyona).
Security File’ın host üzerindeki default path : C:\Program Files\Microsoft System Center Virtual Machine Manager 2008\SecurityFile.txt
Temelde bir txt dosyasıdır ve içeriği kurulum sırasında vermiş olduğumuz key ile encrypte edilmiştir.
Çift tıklayıp içeriğine bakabilirsiniz.

Ben bu dosyayı VMM Server üzerine kopyalıyorum.
Artık Administrator Console ile host ekleme işlemine geçebiliriz.
Administrator Console’u açıyoruz ve yine host işlemlerini gerçekleştirdiğimiz sol alttaki Host bölümü seçiliyken Add host komutunu tıklıyoruz.

Karşımıza aşağıdaki wizard geliyor ve Windows Server-based host on perimeter network seçeneği ile devam ediyoruz.

Aşağıdaki pencerede ekleyeceğimiz Host için gerekli olan bilgileri giriyoruz.
Bu bilgiler;
Computer Name or IP Address: Agent kurulumu sırasında belirlediğimiz iletişim yöntemi.
Encryption Key: Agent kurulumu sırasında belirlediğimiz ve security file’ın encryp edilmesi sırasında kullanılan key. Şimdi bu key decryp işleminde kullanılacak.
Security File Path: Host üzerinden kopyaladığımız tex dosyasının path’i
Uygun şekilde doldurduktan sonra Add diyoruz.

Ve ilgili host, Selected Host bölümüne geliyor. Next ile devam ediyoruz.

Bu hotsun hangi Host Group altında yer alacağını belirliyoruz.

Bildiğiniz gibi VMM2008 üzerinde yeni sanal makineler yaratıp bunları host’lar üzerine gönderebiliyoruz. Aşağıdaki pencerede, eklediğimiz bu host üzerinde yeni bir sanal makine yarattığımızda, bu sanal makinelerin host üzerindeki hangi path altında duracağını belirleyebiliyoruz (VMM2008 ile yaratılan sanal makineler için).
Boş bırakarak devam ediyorum. Bu şekilde olursa sanal makineler Hyper-V Server üzerinde tanımlı olan default location’da saklanır.

Summary penceresinde Add Host diyerek işlemi başlatıyoruz.

Aşağıdaki gibi bir Jobs penceresi eşliğinde ekleme işlemi devam ediyor.

Ekleme işlemi tamamlandıktan sonra Complated bilgisini alıyoruz.

Jobs penceresini kapatıyoruz ve işimiz bitiyor.
Administrator Console içerisinde eklediğimiz hotsu görebiliriz.

Serhat AKINCI – IT Professional