System Center Data Protection Manager 2007 Kurulumu

System Center Data Protection Manager (DPM) 2007 Microsoft’un System Center ailesinin bir parçasıdır.  Ana amacı disk tabanlı (disk-based) ve kartuş tabanlı (tape-based) data korumasını sağlamak ve Active Directory yapısında bulunan bilgisayarlar için kurtarma (recovery) olanağını sağlar.  Sistem yöneticileri sistemlerinin bünyesinde bulunan dataları korumak için DPM 2007’yi kullanabilirler. DPM yedekleme yada kurtarma işlemlerini gerçekleştirirken replikasyon, senkronizasyon ve geri yükleme (yada kurtarma) noktaları oluşturarak sağlam ve güvenilir bir yedekleme ve veri güvenliği sağlar.

Bu yazılım Windows Server 2003 (SP2), Windows Server 2008, Windows Storage Server 2003 (SP2) gibi işletim sistemleri üzerinde çalışabilecek şekilde tasarlanmıştır.

DPM 2007 replikasyon işlemlerinde Volume Shadow Copy Service (VSS) kullanır. Böylece sürekli, sağlam ve güvenli bir yedekleme yapısı meydana çıkmış oluyor.

 

image001

 

Yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi Microsoft Servislerinin hemen hemen çoğunu DPM 2007 ile koruma altına alabiliyoruz. Ve yine çok bir güzellik DPM ile birlikte bizim hizmetimize sunuluyor. Şekilde de görüldüğü gibi her 15 dakikada bir senkronizasyon yaptırabiliyoruz.  DMP ile disk tabanlı ve kartuş tabanlı yedekleme yapısını oluşturabiliyoruz.

Yukarıdaki şekilde DPM 2007’nin çalışabilmesi için gereken çoğu bileşen gösterilmiş. Bunları kısaca tekrarlamak gerekirse;

         Active Directory

         Windows Server 2003 SP2, Windows Storage Server 2003 SP2,Windows Server 2008

         İşletim sistemi 32 bit ve 64 bit olabilir, ia64 desteklenmez

         SCOM yönetim sunucusu olamaz, Domain Controller üzerine kurulamaz

         Cluster servisinin aktif olduğu sunucuya kurulamaz

         Windows Power Shell yüklü olmalı

         Microsoft .Net Framework 2.0 yüklü olmalı

         IIS 6.0 yüklü olmalı

         Windows Deployment Service (WDS)

         SQL Server 2005 SP2 (SQL 2008 desteklenmez)

         KB940349 yüklü olmalı (koruma altına alınacak her sunucuda)

         ASP.NET, Network COM+

         CPU: Minimum 1 Ghz

         RAM: Minimum 2 GB ancak 1 GB ile de çalışıyor

         Disk: Ortalama 4 GB boş alana sahip NTFS formatlı bir bölüm

         Ve diğer donanımlar (klavye, mouse,dvd-rom…)

Yukarıdaki bileşenlerin tamamının yüklü olması gerekiyor aksi takdirde kurulum devam etmez. Zaten kurulum sihirbazı size bir rapor hazırlayacak ve o raporda eksiklikler bildirilir. Eksik olan bileşenleri de tamamladıktan sonra kurulum sihirbazı görevine devam edebilir.

Artık kurulum sihirbazını çalıştırabiliriz.

 

image002

 

DPM 2007 DVD’si içerisindeki setup.exe’yi çalıştırıyoruz ve karşımıza yukarıdaki pencere geliyor. Görüldüğü gibi seçenekler var ve biz Install Data Protection Manager tıklıyoruz.

 

image003

 

Lisans sözleşmesini kabul ediyoruz ve OK ile devam ediyoruz.

 

image004

 

Kuruluma hazırlanılıyor.

 

image005

 

Evet, kurulum sihirbazına hoş geldiniz… Next ile devam ediyoruz bu kısımda.

 

image006

 

Ön hazırlık kontrolü gerçekleştiriliyor. Bu kısımda şekilde de görüldüğü gibi üç farklı kontrol yapılıyor.

         Temel bileşenler

         Gerekli olan dananım

         Sistem nitelikleri

Kontrol işlemi tamamlandıktan sonra bir bilgi bize sunulur.

 

image007

 

Evet, kontrol işlemi gerçekleştirildi ve şekilde görüldüğü gibi birkaç uyarı mesajı var. Bunlardan bir tanesi RAM miktarı ile ilgili diğeri ise bir servisle ilgili ve bu servisin durdurulacağını bize bildiriyor. Next ile devam ediyoruz burada…

 

image008

 

Bir sonraki aşamada karşımıza Kullanıcı adı ve Şirket bilgileri geliyor. Bu kısımdaki kullanıcı adının pek bir önemi yoktur. Herhangi bir isim verilebilir. Şirket adı kısmında da şirketimizin adını girebiliriz. Biz burada ilovedpm adını verdik ve Next ile devam ediyoruz.

 

image009

 

Evet, sıra geldi SQL ile ilgili ayarlarımızı yapmaya. Ben SQL Server 2005’i daha önceden sunucuma kurdum. Şekilde bizden bir instance seçmemizi istiyor. Ve var olan SQL Server 2005 instance seçiyoruz ve Next ile devam ediyoruz. Tabi istenirse farklı bir instance oluşturulabilir.

 

image010

Bir sonraki aşamada ise SQL Server ayarlarımızı tanımlıyoruz. Sunucunun adı, kullanıcı adı, şifre ve etki alanı adı gibi ayarlarımızı giriyoruz ardından da devam ediyoruz. Devamında bizim girmiş olduğumuz yukarıdaki bilgiler kısa bir sorgudan geçirilecek, bir nevi test edilecek.

 

image011

 

Kısa süren testimizin sonucunu yukarıdaki şekilde görüyoruz. SQL Server Agent servisi ile ilgili bir uyarı var ve sihirbaz devam edemiyor.

 

image012

 

Servisleri açıyoruz ve ilgili servisi buluyoruz ve otomatik olarak çalışacak şekilde ayarlıyoruz ve servisi çalışır duruma getiriyoruz ve kurulum kaldığı yerden devam ediyor.

 

image013

 

Evet, bir sonraki aşamada ise güvenlik ayarlarımızı tanımlıyoruz. Bu kısımda SQL Server servislerini çalıştıracak bir kullanıcı hesabı şifresi tanımlıyoruz. Ben burada Administrator şifresini verdim. Ancak administrator şifresi bir süre sonra değişebileceği için bu görevi üstelenecek bir hesap açılıp yetkiler verilerek de yapılabilir.

 

image014

 

Microsoft Update seçeneği karşımıza geliyor. Eğer Microsoft Update kullanmak istiyorsak birinci şıkkını seçiyoruz. Kullanmak istemiyorsak ikinci şıkkı seçerek devam ediyoruz.

 

image015

 

Bu kısımda ise Microsoft ile ortaklaşa çalışarak kullandığımız yazılımla ilgili tecrübelerimizi eğer Microsoft ile paylaşmak istiyorsak Yes seçiyoruz, yok ben istemiyorum diyorsanız No seçerek devam ediyoruz.

 

image016

 

Evet, artık sihirbazımızın sonuna geliyoruz. Şekilde de görüldüğü gibi kurulum ile ilgili özet bilgiler gösteriliyor. Eğer düzenleme yapılacak bir durum söz konusu değil ise Install tıklayarak kurulumu başlatabiliriz.

 

image017

 

Şekilde de görüldüğü gibi DPM 2007 kurulumu başladı. Dikkat ederseniz bazı bileşenlerin devamında (already installed) gibi bir not var. Bu şu anlama geliyor; o bileşenler daha önceden manuel olarak kurulmuştur. Ben DPM kurulumuna başlamadan önce bazı bileşenleri kurdum. Geriye sadece DPM 2007 ile ilgili dosyaların yüklenmesi kaldı ve o da görüldüğü gibi kuruluyor.

Ortalama 20 dakika civarında bir bekleme süresinden sonra DPM 2007 kurulumu tamamlanıyor.

 

image018

 

Yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi Data Protection Manager 2007 kurulumu başarılı bir şekilde tamamlandı ve kullanıma hazırdır.

image019

 

Kurulum tamamlandıktan sonra sihirbaz bizden sunucumuzu yeniden başlatmamızı istiyor. Eğer yeniden başlatmazsak DPM 2007 açılmayacaktır. Mutlaka yeniden başlatmalıyız.

Ve şimdi artık sıra bu muhteşem yazılımı görmeye ve kullanmaya geldi.

image020

 

Start – Programs – Microsoft System Center Data Protection Manager 2007 – Microsoft System Center Data Protection Manager 2007 tıklıyoruz ve program açılıyor.

Evet, System Center ailesinin bir üyesi olan Data Protection Manager 2007 yazılımı ile ilgili ilk makalemizi tamamladık. Bu makalede genel olarak kurulum ve temel gereksinimler üzerinde durduk. Bundan sonraki makalelerimizde bu yazılımın detaylı incelemesini gerçekleştireceğiz.

System State yedeğinin alınması, Exchange Server için yedekleme stratejileri ve diğer servislerin yedeklenmesi ve geri yüklenmesi ile ilgili makalelerde görüşmek üzere.

Kaynak:

https://technet.microsoft.com/en-us/library/bb795566.aspx

https://technet.microsoft.com/tr-tr/library/bb808832(en-us).aspx

Mümin ÇİÇEK