Microsoft System Center, Microsoft’un, IT kuruluşlarına kendi kendini yöneten dinamik sistemler sağlama yönündeki vizyonunda merkezi bir rol oynamaktadır. System Center çözümleri, altyapınız, politikalarınız, süreçleriniz ve en iyi uygulamalarınız hakkında bilgiyi toplayarak, masrafları azaltmak, uygulama kullanılabilirliğini genişletmek ve hizmet teslimatını geliştirmek için IT personelinizin yönetilebilir sistemler inşa etmelerini ve faaliyetleri otomatik hale getirmelerini sağlar.
System Center çözümleri, şirketinizin kullandığı, Microsoft SQL Server, Microsoft Exchange Server, Microsoft Office sistemi ve Microsoft .NET Framework gibi sistemlerin ve uygulamaların yönetimini basitleştirecek şekilde tasarlanmıştır. Ayrıca, System Center çözümleri, üçüncü şahıs yönetim araçlarıyla ortak çalışarak, mevcut yatırımlarınızdan maksimum seviyede faydalanmanıza ve System Center temelini güvenle yükseltmenize olanak vermektedir. Dünyanın en büyük 500 şirketlerinin büyük bir çoğunluğu tarafından kullanılan System Center çözümleri misyon açısından en kritik IT sistemleri, uygulamaları ve servislerini yönetmek için gerekli güvenilirlik, ölçeklendirilebilirlik ve güvenliği sağlamaktadır.
Kendi kendini yöneten dinamik sistemler tasarlamayı amaçlayan System Center çözümleri, geliştirme, operasyon ve IT arasındaki, işletme sistemi, uygulamalar ve birleşik servis ve iş akışlarından kaynaklanan boşluğu, bağımlılıkları değerlendirerek ve iş süreci performansını optimize ederek kapatmaktadır. Bu çözümler ayrıca fiziksel ve sanal ortamların kapsamlı yönetimini sağlayarak, verimde ve kontrolde gelişmelere olanak tanımaktadır.
Bağımsız araştırmalar, iyi yönetilen IT ortamının işletmenin karını ve üretkenliğini geliştirdiğini göstermektedir. System Center çözüm ailesini kullanarak, kuruluşunuzun personelini, süreçlerini ve araçlarını. geliştirme ve işletim ortamlarınız üzerinden bağlayabilirsiniz. Sonuç olarak, IT altyapınızı optimize edebilirsiniz.
System Center: Sağlanan Faydalar
System Center ailesi IT yönetimi çözümleriyle IT’yi tanımlayan tüm bileşenleri etkin ve kolay bir biçimde yönetebilir, kuruluşunuz için değer arz eden yeni işlere yoğunlaşmak için zaman bulabilirsiniz. System Center Configuration Manager 2007’nin sağladığı faydaları şekildeki gibidir;

System Center ailesi hakkında bilgi almak isteyen arkadaşlar aşağıdaki linki inceleyebilirler;
https://www.microsoft.com/turkiye/systemcenter/default.html
Biz temel olarak System Center ConfigMgr 2007 hakkında ilk bilgilerimizi edindikten sonra artık bu nimetten faydalanmaya başlasak iyi olur sanırım. Bu nimetten faydalanabilmemiz için öncelikle bu servisi sistemimize entegre etmeliyiz.
System Center ConfigMgr 2007 sistem gereksinimleri aşağıdaki gibidir;

- Microsoft Windows Server 2003 SP1 veya daha üstü Active Directory domain yapısı
- Internet Information Server (IIS) 6.0 veya üstü
- BITS Server Extensions kurulu olacak
- WebDAV aktif edilmiş olacak
- Microsoft SQL Server 2005 SP2 (Standard veya Enterprise Edition)
- Microsoft Management Console 3.0 veya üstü
- Gerekli KB güncelleştirmeleri
- Ve sunucuların donanım bileşenleri de uygun olmalıdır.
Evet yukarıdaki gereksinimleri karşılıyorsa sistemimiz System Center ConfigMGr 2007 servisini sistemimize entegre edebiliriz.

Yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi deneme sürümünü Microsoft’un sitesinden indiriyoruz ve daha sonra extract ediyoruz.
Extract edilmiş kurulum dosyaları yukarıdaki gibidir ve kuruluma başlamak için splash.hta dosyasına çift tıklıyoruz.

Görüldüğü gibi ilgili sayfa karşımızdadır ve install tıklayara kuruluma başlıyoruz.

Bu kısımda kuruluma başlamadan önce yapmamız gereken işlemlerin bir listesini görmekteyiz ve Next ile devam ediyoruz.

Bir sonraki aşamada ise karşımıza kullanabileceğimiz ya da mevcut olan kurulum seçenekleri gelmektedir. Biz yeni bir kurulum yapmakta olduğumuz için ilk seçenek ile devam ediyoruz.

Lisans sözleşmesini kabul ediyoruz ve Next ile devam ediyoruz.

Bu aşamada ise kurulum sihirbazı karşımıza kurulum konfigürasyonlarını karşımıza getirmektedir. Biz Custom settings seçiyoruz ve devam ediyoruz.

System Center ConfigMgr 2007 işlemlerinde Site yapısını kullanmaktadır. Bu kısımda da SCCM 2007’nin kullanacağı site yapısını belirliyoruz. Primary site seçerek Next tıklıyoruz.

Eğer programın geliştirilmesine katkıda bulunmak istiyorsanız CEIP programına katılarak tecrübelerinizi ve ürün ile ilgili diğer durumları Microsoft ile paylaşabilirsiniz. Ben katılmak istemiyorum ve Next ile devam ediyorum.

Ürünümüze ait olan ürün anahtarını giriyoruz ve Next ile devam ediyoruz.

System Center ConfigMgr 2007’nin kurulacağı hedef konumu belirliyoruz ve ardından Next tıklıyoruz.

Evet sıra geldi Site code tanımlamasına ve Site name tanımlamasına. Ben Site code olarak MMN ve Site name olarak da system center 2007 veriyorum. Bu kısımlar SCCM yönetim konsolunu açtığımızda göreceğimiz isimlerdir.

Yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi Site Mode seçimi önemli bir noktadır. İki farklı mod vardır;
Native Mode : PKI ve sertifikaların kullanımı sayesinde çok daha güvenli bir yapı sağlar. Ayrıca internet tabanlı istemci yönetimini de destekler.
Mixed Mode : SMS 2003 site’ların olduğu bir ortamda veya PKI,CA yüklü olmayan ortamlarda kullanılır. Biraz da basit bir güvenlik yapısına sahiptir. Geriye doğru uyumluluk vardır.
Bu kısımda dikkat edilmesi gereken nokta şudur; eğer kurulumunuza Native Mode seçerek devam ederseniz Mixed Mode geçemezsiniz. Ancak Mixed Mode seçerek kurulumunuza devam ederseniz daha sonra Native Mode geçiş yapabilirsiniz.
Biz şimdilik Mixed Mode seçiyoruz ve Next ile devam ediyoruz.

Bu kısımda Client Agent’larının seçimini yapıyoruz. Bu işlemi kurulum bittikten sonra da gerçekleştirebiliriz. Seçimlerimizi yaptıktan sonra ilerliyoruz.

SQL Servisinin çalışmakta olduğu sunucu ile ilgili girişler ve ayarları yukarıdaki şekildeki gibi gerçekleştiriyoruz ve ilerliyoruz.

Configuration Manager sitemiz için geçerli olacak olan SMS Provider ayarlarını tanımlıyoruz.

Yönetim noktamızın yüklenmesi için gerekli seçimleri yapıyoruz. Yönetim noktamız (Management Point) ile biz 25000 istemciye kadar yönetim işlemi gerçekleştirebiliriz. Eğer istemci sayımız 25000’i aşarsa network load balancing (NLB) yapılması önerilmektedir.

SCCM 2007 tarafından kullanılacak olan portların seçimi işlemi de yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi geçekleştirilmektedir. SCCM default olarak 80 nolu portu kullanır. Bu şekilde bırakarak Next ile devam ediyoruz.

Bu kısımda kurulumda kullanılacak olan bazı güncelleştirmelerin nasıl temin edileceği ile ilgili bir seçim gelmektedir. Eğer sunucunuzun internet erişimi varsa birinci seçenek ile devam edebilirsiniz.
Ancak sunucunun internet erişimi yoksa daha önceden ve başka bir yerde indirilmiş olan güncelleştime paketlerinin konumunu alternatif bir yol tanımlayarak gösterebiliriz. Ki ben bu şekilde gerçkleştirdim ve güncelleştirmeleri indirdim.

Güncelleştirme paketlerini indirip kaydettiğim konum yukarıdaki şekilde görüldüğü gibidir.

Kurulumla ilgili özet bilgilerimizi alıyoruz ve Next tıklayarak sistemimizin son kez kuruluma uygun olup olmadığı kontrolü yapılır. Eğer bir eksik nokta var ise bu bize iletilir.

Evet yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi sistemizde WSUS servisinin kurulu olmadığına dair bir uyarı mesajı aldık. Ancak bu bizim için şimdilik önemli değil Begin install tıklayarak kuruluma başlıyoruz. Kurulum ortalama 15-30 dk sürmektedir.

Kurulum başladı ve bileşenler şekilde de görüldüğü gibi tek tek kurulmaya başlandı.

Kurulum başarılı bir şekilde tamamlandı ve Next ile devam ediyoruz.

Finish ile kurulum sihirbazımızı sonlandırıyoruz. Eğer istersek bu kısımda kurulumla ilgili log dosyamıza göz atabiliriz.

System Center Configuration Manager 2007 yönetim konsolunu açıyoruz ve karşımıza yukarıdaki görüntü gelmektedir.
Active Directory Users and Computers’taki son duruma göz atarsak eğer aşağıdaki görüntü ile karşılaşırız. SCCM 2007 için Active Directory Hazırlanması isimli makalemizde oluşturmuş olduğumuz System Management konteynırımıza baktığımızda SCCM 2007 ile ilgili verilerin geldiğini görüyoruz.

Bu makalemizde System Center 2007 ailesinden System Center Configuration Manager 2007 servisini kısaca tanımladık ve daha sonra da kurulumunu başarılı bir şekilde gerçekleştirdik. Şimdilik servis sade bir şekilde bizi beklemektedir. Makalelerimizin devamında servisimizi en verimli şekilde kullanabilmek için gerekli konfigürasyonları gerçekleştireceğiz.
Bir sonraki makalede görüşmek üzere.
Kaynaklar:
https://technet.microsoft.com/tr-tr/library/bb735860(en-us).aspx
https://technet.microsoft.com/en-us/library/bb693764.aspx
https://www.microsoft.com/turkiye/systemcenter/default.html
6451A- Planning, Deploying and Managing Systems Center Configuration Manager 2007 (MOC)