Büyük bir yapı düşünelim. Şöyle çoklu şubeler, 400 – 550 üzeri client 30 üzeri sunucu, thin client’lar, mobil aygıtlar ve dertli kullanıcılar, titiz yöneticiler düşünelim… Bu sistemin bütün updatelerini, yazılım güncelleştirmelerini, güvenliklerini, izlemelerini, raporlarını, sorunlarını hatta doğabilecek sorunlarını takip etmek ve müdahele etmek oldukça zor ve masraflı bir iş. Tek kişiyle yürütülemeyecek kadar zor. Bu noktada Microsoft’un System Center ailesinden gelen Configuration Manager yani eski adıyla SMS bizleri sevindiriyor. Her ne kadar lisanslaması pahalı olsada, her ne kadar firmalar maliyeti için bu ürüne pek yanaşmasada 7/24 süreklilik gerektiren, sorunların hızlı giderilmesi, kullanıcıyı rahatsız etmeden bilgisayarın bakımlarını yapmak gibi yararları görüldükçe kullanılması cazip hale geliyor. Biraz daha küçük çapta network ü olanlar için ( 300 client ve 30 sunucu desteği sınırlaması ile System Center Essentials 2007’i tavsiye ediyoruz)
Sistem Gereksinimleri ( Client)
İşlemci
|
233 MHz (300-Mhz veya daha hızlı Intel Pentium/Celeron ailesi veya karşılaştırılabilir işlemci önerilir)
|
Ram
|
128 MB minimum (256 veya daha üstü önerilir, eğer işletim sistemi dağıtımı kullanılıyorsa 384 MB gereklidir)
|
Disk Alanı
|
Yeni bir kurulum için minimum 350 MB, mevcut bir istemciye güncelleme yapılırken 265 MB minimum (varsayılan olarak, istemciler üzerinde geçici program indirimi, eğer gerekliyse ve 5 GB veya üstü mevcutsa otomatik olarak 5 GB’ye arttırılacak şekilde önceden yapılandırılmıştır)
|
Sistem Gereksinimleri ( Server )
İşlemci
|
733 MHz Pentium III minimum (2.0 GHz veya üstü önerilir)
|
Ram
|
256 MB minimum (1024 veya daha fazla önerilir)
|
Disk Alanı
|
5 GB minimum (İşletim sistemi dağıtımı kullanılırken 15 GB veya daha üstü)
|
Şimdi adım adım System Center Configuration Manager’i yüklemeye başlayalım. İlk önce sunucumuz altyapısnı SCMM için ayarlamamız gerekiyor.
Öncelikle aynı networkteki bir sunucumuzda, SQL Server 2005 with SP2 (Windows Authentication mode) ile kurulu olması gerekiyor.
Ardından IIS, ASP.NET, BITS, WebDAV, WSUS (Opsiyonel ancak update’leri clientlara gönderebilmek için gerekli) servislerinin kurulu olması gerekiyor.
Components > Application Server altında > IIS > BITS servisini check ediyoruz yine World Wide Web Service altında > WebDAV Publishing check ediyoruz.
Background Intelligent Transfer Service (BITS) Server Extensions servisini check’liyoruz.
WebDAV Publishing checkbox’ını işaretliyoruz.
Ve geçiyoruz kuruluma.
Autorun ekranımız. Configuration Manager 2007’ye tıklıyoruz. Kuruluma başlayacağız.
Kurulacak bileşenleri ve gereksinimlerin ilerleyen adamlarda bizi karşılayacağını yazıyor. Next deyip devam ediyoruz.
Lisans Sözleşmesi, kabul edip Next diyoruz.
Yeni bir Site Server oluşturacağız Next diyoruz.
Installation ayarlarını biz spesifik yapacağız. ve bütün bileşenleri inceleyeceğimiz için Custom Settings’den devam ediyoruz.
System Center Configuration Manager, Site yapısını kullanır. Belirli bölgelerde geniş çaplı network ü yönetmek için Primary Site’lar oluşturulabilir. Biz yeni bir SCMM kurulumu yapıyoruz onun için Primary Site seçip ilerliyoruz.
Lisans anahtarımız, Next
Site Ayarları bölümündeyiz. İlk olarak Site Code belirteceğiz. Bu Site code ve Site Name önemlidir. Unique olmalıdır. Kurulum bittikten sonra Configuration Manager hiyerarşisinde bu kodu değişemeyeceğiz. 3 karakterli Site Code giriyoruz. Ardından Site Name’ i giriyoruz. ve İlerliyoruz
Configuration Manager için Site Modu belirteceğiz.
Native Mode: PKI ve public key yönregesi ile Sertifika oluşturup yapılandırabilir ve ConfigMgr yi Internet bazlı çalıştırabiliriz. Bunun bize yararı uzak lokasyondan da SCCM’ı yönetebiliyor olacağız. Bunun için CA templatelerden Site Server Signing Certificate oluşturulup görevlendirilir.
Mixed Mode: SMS 2003 clientlarına destek veriyor olacağız ve internet bazlı çalıştıramayacağız ConfigMgr’yi sadece Management Console ile çalışabiliriz.
Native Modu daha sonra detaylı işleyeceğim için Mixed mode ile devam ediyoruz.
Burada client agent’larla clientları yönetme bileşenlerini önceden tanımlayabiliyoruz. Clientların software ve hardware bilgileri, güncellemeleri uzak masaüstü toolları gibi. Bu bileşenleri kurulum tamamlandıktan sonrada seçebiliyoruz. İlerliyoruz
SQL Server’ı burada belirtiyoruz. SCMM sunucusunun üzerine kuruluysa bu ayarlara hiç dokunmuyoruz. Başka bir sunucuda ise ilk başta ki girdiye SQL Server sunucusunun ismini yazıyoruz. İlerliyoruz
Site Database mizi yönetmek için kullanacağımız adı gidiyoruz. Defaultta böyle gelir İlerliyoruz
Management Point’in yükleneceği sunucu kendi sunucumuz. Default bırakıp ilerliyoruz
Client’ların ConfigMgr ile iletişime geçeceği http portunu seçmemizi istiyor. Defaultta 80 olarak bırakabiliriz. IIS üzerinde 80 portunu kullanan başka bir Site varsa portu değişebiliriz. HTTPS yapmamıza izin vermiyor çünkü https sadece native modda işlev kazanır.
Bileşenlerin en son sürümlerini update etmesi zorunludur. Direk internetle iletişime geçerek yaklaşık 85 update i 80 küsür mb ile belirleyeceğimiz path e download edecektir. İlerliyoruz
Kurulumdan önce seçtiğimiz bileşenleri tek bir sayfada görüyoruz. Next diyoruz
Kurulum öncesi bir precheck yapması gerek. Yapıyor, şema genişletmesinin yapılmadığını ve WSUS un kurulu olmadığını bize bildiriyor. WSUS kurmadım ben. Şemayı şimdi genişletip Begin Install tıklayıp kuruluma geçiyoruz.
SMSSETUP\BIN\I386 klasörü içerisine girelim. “ConfigMgr_Ad_Schema.ldf” dosyasını düzenleyelim. Eğer test1.sms.local gibi bir yapıya sahipsek ordaki tüm değerli buna gore değiştireceğiz ve resimde gördüğünüz gibi schema extended işlemini gerçekleştiriyoruz.
Evet, gördüğünüz gibi kurulumu son derece basit bir şekilde bitirdik. Ama sakın gerisinin de basit olacağını düşünmeyin 🙂 Asıl olay yapılandırma ve yönetmede başlıyor. Hatta bu tür bir profesyonel ürünü buradan bakıp uygulmaya çalışmayın ilk önce test serverınızda uygulayın. Çünkü hiçte basit bir olay değildir. Burada benim sizlere anlattığım teorik bilgidir. Kurulumda yahut kurulumdan sonra doğabilecek hataları, sorunları sizler çözeceksiniz. Uygun bir zaman diliminde parça parça hepsini anlatmaya çalışacağım. Herkese kolay gelsin.
Buğra KESKİN