Microsoft System Center Capacity Planner 2007 ürünü System Center ailesinin bir parçasıdır ve bu servisin amacı aslında Microsoft ürünlerini daha kurmadan önce ve kurulum aşamasında kurulacak olan servislerin altyapı gereksinimlerinin planlanması ve analiz edilmesidir. SCCP 2007 servisinin desteklediği ürünler aşağıdaki gibidir;
Microsoft Exchange Server 2007
Microsoft Windows SharePoint Services 3.0
Microsoft Office SharePoint Server 2007
Microsoft System Center Operations Manager 2007
Yukarıdaki listede de görüldüğü gibi SCCP 2007 servisinin desteklediği servisler belirlidir. Biz bu servisleri network yapımıza dahil etmeden önce SCCP 2007 ile bu servislerin ihtiyaç duyacağı temel altyapı ve sistem gereksinimlerini Microsoft tarafından sağlanan ve herkesin indirip ücretsiz olarak kullanabileceği SCCP 2007 sayesinde kuruluma başlamadan önce analiz edebiliyoruz.
SCCP 2007’yi indirip kullanmak isteyenler aşağıdaki linkten indirebilirler.
https://technet.microsoft.com/tr-tr/sccp/bb969059(en-us).aspx
System Center Capacity Planner 2007’nin sağladığı faydalara bakmak gerekirse eğer;
Yukarıdaki listede de sıralamış olduğumuz Microsoft sunucu ürünlerinin kurulumunu başarılı bir şekilde tamamlamıza ön ayak olur.
Maliyetleri düşürmemize yardımcı olur.
Şimdi ve gelecekte organizasyonun servis seviyesindeki destek yapısını kolaylaştırır,sürekliliği sağlar.
Performans ile ilgili eğilimleri ve tıkanıklıkları otomatik olarak raporlamaya yardımcı olur. Hem şimdi hemde gelecek zamanla ilgili bu işlemi yapabilir.
System Center Capacity Planner 2007 aslında bizlerin iyi bir sistem mimarisi oluşturmamıza olanak sağlar. Bu model olabilecek sistem mimarilerini oluşturmamızı sağlar. Bu mimariler nelerdir;
Topology : Site lokasyonları, network çeşitleri, network bileşenleri ve network karakteristikleri (bandwith,latency vs)
Hardware : Sunucu dağıtımları ve karakteristikleri, sunucu ve network haritasının belirlenmesi.
Software : Sunucu rollerinin ve servislerinin belirlenmesi haritasının çıkarılması, dosya ve depolama aygıtlarının belirlenmesi ve haritasının çıkarılması.
Usage Profiles : Site ve kullanıcı kullanım değerlerinin takipi ve değerlendirilmesi.
Sistem modelimizi oluşturduktan sonra bize detayları verecek olan simülasyonumuzu çalıştırabilir ve sonucu görebiliriz.
Yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi sonuçta bize modellemesini yapmış olduğumuz sistem hakkında detaylı bilgi verecektir.
Şekilde de görüldüğü gibi sistemimizin haritasını da alabiliyoruz.
System Center Capacity Planner 2007 hakkında temel bilgileri verdikten sonra ve servisimizi yukarıda vermiş olduğum linkten indirdikten sonra kurulumuna başlayabiliriz.
Microsoft’un sitesinden indirmiş olduğumuz kurulum paketi şekilde görüldüğü gibi çok küçük bir msi paketidir. Paketimize çift tıklıyoruz ve kuruluma başlıyoruz.
Bir sonraki adımda karşımıza şekilde kısım gelmektedir ve Next ile devam ediyoruz.
Lisan sözleşmesini kabul ediyoruz ve Next ile kurulumumuza devam ediyoruz.
Şekilde de görüldüğü gibi kurulumu yapacağımız lokasyon tanımlaması yapılması istenmektedir. Standart olarak her program gibi Program Files altında kendisine ait bir klasör yaratıp onun içine gerekli dosyalar atılacaktır. Ancak eğer bir istersek farklı bir lokasyona kurulum yapabiliriz. Ayrıca bu programın kimler için kurulacağı da tanımlanabilmektedir. Ayrıca Disk Cost tıklarsanır eğer disklerin genel durumu hakkında bize bilgi verecektir. Gerekli seçimleri yapıtıktan sonra Next ile kuruluma devam ediyoruz.
Bir sonraki aşamada ise karşımıza yukarıdaki şekil gelmektedir. Bu kısımda kurulum servisini kuruluma hazır olduğu belirtilmekte ve Next ile kuruluma devam ediyoruz.
Şekilde de görüldüğü gibi kurulum devam etmektedir.
Yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi Microsoft System Cener Capacity Planner 2007 servisimiz başarılı bir şekilde kurulumunu tamamladı ve kullanıma hazırdır. Eğer istersek Start System Center Capacity Planner 2007 servisini şekilde görüldüğü gibi işaretleyerek Close dedikten sonra hemen çalıştırabiliriz. İşaretliyoruz ve Close diyoruz.
Yada şekilde de gördüğümüz üzere Start – Programs – System Center Capacity Planner 2007 – Capacity Planner yolunu takip ederek de servisimizi çalıştırabiliriz.
Servisimizi ilk çalıştırdığımızda karşımıza yukarıdaki uyarı mesajını vermektedir. Eğer bu mesajı tekrar almak istemiyorsak Don’t show this again işaretleyebiliriz.
Programı çalıştırdığımızda karşımıza yukarıdaki konfigürasyon penceresi gelecektir. Ve artık biz altyapımız ile ilgili analiz ve tasarım aşamasına geçebiliriz.
Bir sonraki makalemizde System Center Capacity Planner 2007 ile Exchange Server 2007 altyapı modellemesi yapacağız.
Kaynaklar:
https://www.microsoft.com/systemcenter/en/us/capacity-planner.aspx
6451AK-Planning Deploying Systems Center Configuration Manager 2007 (MOC)
Mümin ÇİÇEK