FailBackURL adresini detaylı bir şekilde anlatmak istiyorum. Bu nedenle size konuyu örnekleme yaparak anlatacağım.
Örneğin iki site bulunan bir şirker organizasyonunu düşünelim.
Bu sitelerdan birisi “Merkez” diğeri ise “rize” olsun. OWA URL adresleri ise aşağıdaki gibidir
Merkez Site için OWA ExternalURL adresi: https://mail.cozumpark.com/owa
Rize Site için OWA ExternalURL adresi: https://mail.rize.cozumpark.com/owa
Merkez Site için FailbackURL adresi: https://failback.cozumpark.com/owa
Rize Site için FailbackURL adresi: https://failback.rize.cozumpark.com/owa
Senaryo gereği eğer Merkez site komple down olması durumunda mail.cozumpark.com dns kaydına karşılık gelen IP adresini mail.rize.cozumpark.com IP adresi ile aynı yapıyoruz. Bu sayede bu adrese gelen istekler rize site üzerindeki CAS sunucuları tarafından karşılanmaktadır. CAS Server redirection veya proxy özelliğini biliyorsanız eğer zaten rize içerisindeki CAS Server’ a login olan bir kullanıcı ki bu merkez site içerisinde ise bu istek Merkez site içerisindeki CAS sunucusuna yönlendirilmesi gerekli idi. Ancak DAG mimarisi gereği artık Merkez site içerisindeki tüm mailbox db leri dismount konumunda olduğu için bu mailbox db leri rize site içerisinde mount konumuna getirilmiştir. Bu nedenle merkezdeki kullanıcılar rize cas server üzerinden rahatça login olabileceklerdir.
Bir kaç gün aradan sonra merkez site tekrar ayağa kalktığından ve kesintisiz çalıştığından emin olduktan sonra tekrar mail.cozumpark.com adresi için dns üzerinde eski ip adresini gösterebiliriz. Ancak bu süreçte hala dns cache nedeni ile bu adrese gitmek isteyen ancak aslen posta kutusu merkez site içerisindeki bir mailbox server üzerinde tutulan bir kullanıcı login olmaya çalışırsa eğer OWA üzerinden redirection yapılacaktır. Uyarı ise aşağıdaki gibi olacaktır
Şimdi buradaki durum şudur, kullanıcı mailbox aslen merkez site içerisinde aktif durumdadır, çünkü sorun giderilmiş ve merkez site ayağa kalkmıştır. Ancak sorun nedeni ile mail.cozumpark.com adresi için dns üzerindeki ip adresi mail.rize ismine karşılık gelen ip adresine yönlendirlimiş ve bu istemcide hala dns cache yüzünden bu adrese gitmektedir. Rize üzerindeki CAS’ da kullanıcıya yukarıdaki gibi bir uyarı çıkarmaktadır. Çünkü Rize üzerindeki CAS bu gelen kullanıcı mailbox’ ının merkez site üzerinde olduğunu görüyor ve ona daha iyi bir performans için bu linki kullanmasını öneriyor. Sorun ise kullanıcı yani bu teknik detaylardan uzak olan son kullanıcı zaten adres çubuğuna mail.cozumpark.com yazmışt J doğal olarak kullanıcıda biraz şaşırıyor. Bir kez daha bu adrese tıklıyor ancak nasıl ilk seferinde dns cache hala rize ip adresini gösteriyor ise bu adres için şu anda da o cache devrede ve aslında yine rize CAS sunucusuna logon oluyor, ancak bu ikinci logon isteği sistem tarafından farklı yorumlanmaktadır ( bunu web canary özelliği ile yani çerezler üzerindeki bilgilerden anlamaktadır ).
Bu ikinci logon isteğinden sonra sistem kullanıcı cache sorunu olduğunu anlıyor ve kullanıcı karşısına çıkan ekranda sadece “Continue” diyerek FailbackURL adresine yönlendiriliyor. Tabiki kullanıcı bu durumda 3. Kez login oluyor ve artık posta kutusuna erişebiliyor.
Yönlendirilen FailbackURL adresi hedef CAS sunucusunda tanımlı olmalıdır. Yani burada rize CAS, gelen kullanıcının mailbox’ ının merkezde olduğunu anlayıp bu kullanıcı için merkez CAS’ ın failbackurl adresini arar ve bulursa bu adrese yönlendirir. Ancak bu adres tanımlı değil ise hata verir ve kullanıcı logon olamaz.