Nebim Winner Promosyon

 

Bu bölümde Perakende sektörüne 1966 dan beri yazılımları ile çözüm üreten Nebim yazılım’ın geliştirmiş olduğu Winner ERP programında yer alan Promosyon uygulamalarına değineceğim.

    Promosyon yabancı kökenli bir kelime olup Türkçeye “Tutundurma faaliyetleri” olarak çevrilebilir. Promosyon kampanyaları ile ürünlerin satış hızlarının artması beklenirken aynı zamanda müşteri memnuniyeti de amaçlanmakta ve markaya olan bağımlılığın artması hedeflenmektedir.

   İşletmeler açısından esnek yapıda promosyon tanımlarının yapılabilmesi, aynı anda birden fazla promosyonun çalışabilmesi ve bu promosyonların ölçülebilir değerler ile sistemde takip edilmesi oldukça önemlidir.

   Nebim yazılım olarak Perakende sektöründen gelen talepler ile birlikte geliştirdiğimiz Promosyon Uygulamaları modülünün işletmelerin bu anlamda tüm ihtiyaçlarını karşılayacak özellikler içermesine özellikle dikkat ettik.

1.             Promosyon Uygulaması Vizyonu

 

·         Mevcut ürünlerin tanıtılması veya sürümünün sağlanması

·         Atıl ürünlerin eritilmesini sağlamak

·         Ürün Yönetimi

·         Tüketicileri değişimden haberdar etmek

·         Müşteri bağımlılığı sağlamak

·         Marka bağımlılığı yaratma / Pekiştirme

·         Satışların arttırılmasını sağlamak

·         Karlılığı ve verimliliği arttırmak

2.             Promosyon Uygulamasının Faydaları

 

  • Stok fazlasının eritilmesi sağlanır
  • İndirim oranları ve hediye verilecek ürünlerin sisteme tanıtılmasından dolayı ürünlerin yanlış fiyattan satılmasının ve yanlış ürünün müşteriye verilmesinin önüne geçilir.
  • İndirim yetkisi kasiyerler yetkisine bırakılmadan sisteme tanıtılan oranlarda indirim yapılması sağlanır

 

  • Yapılan alışverişler karşılığında parapuan kazandırıldığından dolayı müşterilerin mağazaya yeniden gelmesi sağlanır

3.             Temel Promosyon Uygulamaları

 

Promosyon modülünden aşağıda sıralanmış promosyon tiplerini uygulayabilirsiniz.

 

3.1.             İndirim Promosyonu

3.2.             Para Puan Uygulaması

3.3.             İndirim Kuponu

3.4               Hediye çeki

Promosyon uygulamalarını tek tek inceleyelim.

 

3.1          İndirim Promosyonu

 

İndirim promosyonu; firmaların satış sırasında  yaptığı promosyonlardır. Satış miktarına göre, satış tutarına göre veya ürün gruplarına göre anlık promosyonlar yapılabilir. Satışı hızlandırma amacıyla bir ürün alana bir ürün bedava, gömlek alana 2. Ürün %50 indirim şeklinde ki promosyonlar tanımlamak için kullanılır.

image001

Şekil3–1.1

 

Bu tip promosyonlar, Perakende Satış menüsü\ Ayarlar\ İndirim Promosyon Tanımı Aç Değiştir Sil bölümünden tanımlanır(Şekil3–1.1).Bu bölüm işaretlendiğinde Şekil 3-1.2 ekranı açılır.

image002

Şekil3–1.2

İndirim Promosyonu Tanımla Ekranında Bulunan Alanlar

 

1.       Promosyon Kodu, Tanımlanmak istenilen promosyon kodu bu alana yazılır.

2.       Üç nokta(…) butonuna basılarak tanımlanmış promosyon kodlarına ulaşılır.

3.       Promosyon kodu yazıldıktan sonra promosyon tanımlanması için [Göster] butonuna basılır.

3.2          Genel Şartlar

Bu bölümde promosyon tanımlama ile ilgili alanlar bulunmaktadır. Bu alanlar;

3.2.1     Açıklama, Bu bölüme promosyonun adı yazılır.

3.2.2     Satış Bazında promosyon tanımlanacak ise bu bölüm seçilir. Satış bazında promosyon tanımlanması işaretlendiğinde, satış anında ki promosyonun hangi kriterlerde uygulanacağı ile ilgili tanımlamalar yapılır. Bu tanımlamalar; stok sınıf koduna göre mi yoksa stok koduna göre mi, müşteri sınıf koduna göre mi gibi promosyon tanımlamaları yapılabilir.

3.2.3     Ödeme Şekline göre promosyon tanımlanacak ise bu bölüm seçilir. Ödeme şekline göre promosyon; Maksimum 5 taksit ödeme yapılırsa X kadar indirim yap veya N ödeme şekli ile ödeme yapılır ise Y kadar indirim yap gibi promosyonlar bu alan işaretlenerek tanımlanır(Şekil3–2.3.1).

image003

Şekil3–2.3.1

Promosyon ödeme şekli bazında veya ödeme tipleri bazında tanımlanabilir. Hangi şekilde tanımlanacağı “Genel” tabından belirlenir(Şekil3-1.3) Ödeme Bazında alanı işaretlendikten sonra “Ödeme Şartları” tabından ödeme şekli veya tipi bazında tanımlama yapılır. Ödeme Şartları ekranında, ödeme şekli seçilir ve tutar aralıklı veya tutar aralıksız tanımlama yapılabilir. Tutar aralıklı tanımlama yapılmak isteniyor ise; o aralıkta ödeme yapıldığında % X kadar veya sabit bir tutar kadar promosyon uygulanır(Şekil3-2.3.2). Kaydet butonuna basılarak promosyon tanımlanmış olur.

image004

Şekil3–2.3.2

3.2.4     Geçerlilik Tarihi alanından; promosyonun geçerli olacağı tarih aralığı tanımlanır.

3.2.5     Promosyonun belirli günlerde ve belirli saatlerde geçerli olması isteniyor ise tanımlama bu ekrandan yapılır. Yani satışın yavaş olduğu gün ve saatlerde satışı artırma amaçlı promosyon tanımlamak için bu bölüm kullanılır. Perşembe günleri saat 10.00 – 12.00 saatleri arasında satışlar yavaş ise sadece bu saatte geçerli olacak bir promosyon bu bölümden tanımlanabilir. Yapılması gereken günlerin yanında bulunan işaretlerin kaldırılıp sadece Perşembe gününde işaretin bırakılmasıdır.

3.2.6     Promosyonun hangi tip satışlarda geçerli olacağı bu bölümden seçilir(Perakende Satış, Kredili Satış, Sonra Teslim Peşin Satış, Sonra Teslim Kredili Satış)

3.2.7     Sadece Müşteri Kartı Okutulan Alışverişlerde Uygulansın, bu seçenek işaretlendiğinde promosyonun devreye girebilmesi için müşteri kartının kart okuyucudan okutulması gerekmektedir. Sadece kart okutulduğunda promosyon devreye girer. Bu uygulama, müşterilerine kart veren ve bu kartlar için farklı indirimler sağlayan firmalar açısından faydalı olmaktadır. Örneğin Platin kartı olan müşterilere %10 indirim, Gümüş Kartı olan müşterilere %20 indirim, Gold kartı olan müşterilere %35 indirim gibi indirimler sağlayan firmalarda bu uygulamanın takibi ve yanlış uygulamaların önüne geçmek için faydalı olur. Yada sadece kartı olan müşteriler için 3 Al 2 Öde tanımlanabilir.

3.2.8     Belirli müşteri sınıflarına uygulansın bölümü işaretlendiğinde “Müşteri Şartları” bölümünde müşteri sınıfları seçilebilir duruma gelir. Belirli bir müşteri sınıfına promosyon uygulanmak isteniyor ise bu alan işaretlenerek promosyonun geçerli olacağı sınıf veya sınıflar belirlenerek tanımlama işlemi gerçekleştirilir.

3.2.9     Belirli Ödeme Şekilleri/Tipleri Kullanıldığında Uygulansın bölümü işaretlendiğinde ekranda iki alan aktif hale gelir. Bu alanlar;

      Ödeme Şekli Bazında Uygulansın(Maksimum 5 taksit, Axces 5 Taksit gibi ödeme şeklerine göre promosyon tanımlanmak isteniyor ise seçilir)

      Ödeme Tipi Bazında Uygulansın( Açılan ödeme tiplerine göre belirlenir. POS tan geçirilen kredi kartı, Nakit gibi)

         Alanlardan biri seçildiğinde “Ödeme Şartları” alanı aktif hale gelir ve bu bölümde ödeme şekilleri/tipleri seçilebilir duruma gelir. Bu bölümden ödeme şekilleri/tipleri bazında promosyonlar tanımlanabilir. Bu promosyon tek başına ödeme şekilleri kullanılması ile ilgili değil diğer promosyon şartlarına ek bir promosyon şartıdır. Yani, Ürün gruplarından Gömlek alanlar Axcess 5 taksit ödeme şekli ile öderse bu promosyon kullanılsın gibi…

image005

Şekil3-2.9

3.2.10 Belirli Sınıf Tipleri/Stok Kodları Satışında Uygulansın bölümü işaretlendiğinde ekranda iki alan aktif hale gelir. Bu alanlar;

      Sınıf Tipleri bazında uygulansın( belirli stok sınıfına ait ürünler satıldığında promosyon tanımlanmak isteniyor ise bu bölüm işaretlenir).

      Stok kodları bazında uygulansın(belirli stokların satışında promosyon uygulanmak isteniyor ise bu bölüm işaretlenir).

Bu bölüm ile ilgili hem stok sınıfı hem de stok kodu tanımlamaları “Satış Şartları” tabından yapılmaktadır.

image006

Şekil3-2.10

 

3.2.11 Belirli Sınıf Tipleri/Stok Kodlarına Promosyon Uygulansın bölümü işaretlendiğinde ekranda iki alan aktif hale gelir. Bu alanlar;

      Sınıf Tipleri bazında uygulansın(belirli stok sınıfına ait ürünler promosyon olarak verilmek isteniyor ise bu bölüm işaretlenir).

      Stok kodları bazında uygulansın(belirli ürünler promosyon olarak verilmek isteniyor ise bu bölüm işaretlenir).

Bu bölüm ile ilgili hem stok sınıfı hem de stok kodu tanımlamaları “Promosyon Şartları” tabından yapılmaktadır.

image007 

Şekil3–2.11

3.2.12 Belirli Mağazalarda Satış Yapıldığında Uygulansın bölümü işaretlendiğinde ekranda iki alan aktif hale gelir. Bu alanlar;

      Mağaza Tipi Bazında Uygulansın(Mağaza tipleri bazında tanımlanan promosyonun kullandırılması isteniyor ise bu bölüm işaretlenir)

      Mağaza Kodu Bazında Uygulansın( Tanımlanan promosyonların mağaza bazında geçerli olması ile ilgili tanımlamanın yapılabilmesi için bu alan işaretlenir.

Bu bölüm ile ilgili hem mağaza tipi hem de mağaza kodu tanımlamaları “Depo Şartları” tabından yapılmaktadır. Depo Şartları tabı “Belirli Mağazalarda Satış Yapıldığında Uygulansın” alanı işaretlendiğinde ekrana gelmektedir.

image008

Şekil3–2.12

3.2.13 Kullanım Dışı bölümü bir promosyon uygulamadan kaldırmak isteniyor ise işaretlenir. Böylece artık o promosyon satış anında uygulanmaz.

3.3 Müşteri Şartları

 

Bu bölümden promosyon uygulanacak müşteriler ile ilgili tanımlamalar yapılır. 4.8 no.lu madde detaylandırıldığı gibi bu bölümden müşteri sınıf kodları da verilerek promosyonlar tanımlanabiliyor.

image009

Şekil3–3.1

Müşteri Şartları ekranında Bulunan Alanlar

3.3.1     Sadece Satış Tarihinde Doğum Günü Olanlara Uygulansın bölümü işaretlendiğinde, promosyon sadece o gün doğum günü olan müşteriler için uygulanır.

3.3.2     Sadece Satış Tarihinde Evlilik Yıldönümü Olanlara Uygulansın bölümü işaretlendiğinde, , promosyon sadece o gün evlilik yıldönümü olan müşteriler için uygulanır.

3.3.3     Promosyon Geçerlilik Tarihinde Yapılan Alışverişler Sınırlansın bölümü ile promosyonun hangi adet aralığında ya da tutar aralığında geçerli olacağı tanımlanır. Örneğin; personellerin yıl için satın alması istenilen maksimum adet veya tutar buraya tanımlanır ve müşteri sınıflarından da personeller için açılmış sınıf tanımlanır. Böylece personellerin alacağı ürün adeti veya tutarı sınırlandırılmış olur. Yıllık 2000 YTL veya 40 adet ürün gibi.

 

3.4 Satış Şartları

 

Bu bölümden promosyonun kaç ürün veya kaç YTL lik ürün satıldığında devre girmesi isteniyor ise o belirlenir.

image010

Şekil3–4.1

 

Satış Şartları Ekranında Bulunan Alanlar

3.4.1 Kaç adet ürün satışında uygulanması isteniyor ise o adet bu bölüme yazılır.

3.4.2 Kaç YTL’ lik satış yapıldığında uygulanması isteniyor ise YTL tutarı bu bölüme yazılır.

 

3.5 Promosyon Şartları

 

Satış şartına bağlı olarak devreye girmektedir. Yani A ürünü alan B ürünü X kadar indirimli gibi… Örneğin 3 Al 2 Öde promosyonunda 1 adet ürün %100 promosyon verileceği bu ekrandan tanımlanır.

Tutarsal promosyonlar yapılabildiği gibi belirli bir fiyat tipi de promosyon olarak kullanılır. Örneğin; 2 ürün alındığında X fiyat tipi uygulansın şeklinde promosyon tanımlanır.

image011

Şekil3–5.1

Promosyon Şartları Ekranında Bulunan Alanlar

3.5.1 Promosyon şartının ne şekilde olacağı belirlenir. Yani promosyon yüzdeli mi yapılsın, Tutarlı mı yapılsın yoksa belirli bir fiyat tipi mi kullanılsın o belirlenir.

3.5.2    7.1 maddesinde belirlenen promosyon şartına göre bu bölümde tanımlama yapılır. Promosyonun uygulanacağı ürün sayısı belirlenir. Örneğin 3 Al 2 Öde kampanyası için bu bölüme 1 yazılır ve İndirim Oranına 100 yazılarak bu promosyon şartı tanımlanmış olur.

Tutarsal promosyon 7.1 maddesinde seçilir ise yine ürün sayısına herhangi adet yazılır ve bu ürünün ne kadara satılacağı tutar bölümüne yazılır. Örneğin 3 ürün alana 1 üründe 10 YTL indirim yapılsın  gibi.

Veya herhangi bir fiyat tipine bağlanarak bir promosyon tanımlanır. 7.1 maddesinde Promosyon Fiyat Tipi kullanılsın seçildiğinde Fiyat tipi alanı aktif hale gelir. O alana promosyonda kullanılacak fiyat tipi yazılır. Örneğin 3 ürün alındığında PRY fiyat tipi kullanılsın gibi…

3.5.3         Promosyon Geçerlilik Tarihleri Arasında Uygulanacak Ürün Sayısı bölümü, promosyon Stoklarla Sınırlı kampanyası tanımlamak için kullanılır. Bu bölüme yazılan adetin üzerinde satış yapılmak istenildiğinde promosyon devre dışı kalır. Örneğin; Sony LCD 5300 kodlu ürün için bir promosyon tanımlanıyor. 2.100 YTL satılması isteniyor. Ve bu satışın 40 adet ile sınırlı kalması isteniyor ise işte o adet bu bölüme yazılır ve 40 adeti geçtiğinde promosyon devre dışı kalır.

4                 Promosyon Raporlar

 

Uygulanan promosyonlar ile ilgili raporlar, Perakende Satış/Raporlar/Promosyon Raporları bölümünden alınır.

image012

Şekil4-1.1

 

  1. Genel tabından; müşteri kod aralığı, tarih aralığı, müşteri sınıf kodları, Promosyon Kodunu listele gibi seçenekler ile rapor alınabilir.
  2. Bu bölümden mağaza/mağazalar seçilebilir. Bu seçilen mağazalara göre rapor listelenir.
  3. Bu bölümden rapor, uygulanmış promosyon kodu seçilerek alınabilir.

5                 Örnek Promosyonlar

5.1             Stok Kodu Bazında Promosyon

 

8K00002 kodlu 3 Adet gömlek alan tüm müşterilerimize 8K00001 kodlu ürünlerden 1 tanesi hediye şeklinde bir kampanya uygulamak için hangi ayarlar yapılmalıdır.

1.Genel tabanında satış ve promosyon için stok kodunda tanımlanacağı işaretlenir.

image013

Şekil5–1.1

2. Satış Şartlarında hangi ürün veya ürünlerin satışının olması isteniyor ise onlar seçilir.

image014

Şekil5–1.2

3.       Promosyon Şartları tabında ise hangi ürün promosyon olarak verilecek ise onlar belirlenir.

image015

Şekil5-1.3

4.       Perakende Satış ekranında ürünler okutulup [Ödeme] butonuna basılarak promosyonlu satış kullandırılmış olur.

image016

Şekil5-1.4

5.2             Firma Personeline Yapılan İndirimlerin Sınırlandırma İle İlgili Promosyon Tanımlanması

 

Çalışanlara tanınan belirli bir orandaki indirimi promosyon olarak tanımlayabilir ve alışveriş limiti verilebilir.

Personel sınıfı personel olan müşterilere her ürün aldığında %30 indirim ve bu indirimli alışveriş maksimum tutarı 2000 YTL olarak sınırlandırma yapmak isteniyor. Böyle bir promosyon nasıl tanımlanır.

  1. Genel tabında belirli müşteri sınıfına uygulansın seçilir.

image017

Şekil5-2.1

  1. Müşteri Şartları tabında “Promosyon Geçerlilik Tarihinde Yapılan Alışverişler Sınırlansın” bölümünde bulunan maksimum tutara 2000 YTL tanımlanır. Ve müşteri sınıflarından açılmış müşteri sınıfı seçilir.

image018 

Şekil5-2.2

  1. Satış şartları tabında satış şartına 1 yazılır. Çünkü o sınıfa ait müşteriler her ürün aldığında uygulanması için adet bölümüne 1 yazılmalıdır.
  2. Promosyon tabına da “Uygulanacak Ürün Sayısı” bölümüne 1, İndirim Oranı bölümü de personeller için yapılacak indirim oranı yazılır. Bu uygulamada %30 olduğu gibi…

image019 

Şekil5-2.3

5.3             Stoklar İle Sınırlı Promosyon Tanımlanması

 

Tanımlanan bir promosyon belirli bir adetle sınırlı ve o adetten fazla ürün satıldığında promosyon devreye girmesin şeklinde promosyon tanımlanabilir.

Sony KDL40S4000K FULL HD LCD TV ler %40 indirimlidir. Promosyon 50 adet ürün ile sınırlıdır.

 

  1. Genel tabında, bir ürüne promosyon tanımlanacağı için  belirli sınıf tipleri/stok kodları satışında uygulansın bölümünden stok kodu seçilir(Sınıf koduna göre de bu tip bir promosyon tanımlanabilir).

 

image020

Şekil5-3.1

  1. Satış Şartları tabında Sony ürün seçilir ve satış şartına adet olarak 1 yazılır.

image021

Şekil5–3.2

  1. Promosyon Şartları tabında Uygulanacak Ürün Sayısı bölümüne 1 İndirim Oranına da 40 yazarak her bu üründen alındığında %40 indirim tanımlanmış olur. Hangi ürün veya ürün sınıfına bu sınırlı promosyon uygulanacak ise o seçilir. 50 adet ürün ile sınırlıyı tanımlayabilmek için de, Promosyon Geçerlilik Tarihleri Arasında Uygulanacak Ürün Sayısı bölümüne 50 yazılır. 

image022

Şekil5–3.3

5.4             Ödeme Şekline Göre Promosyon

 

Ödeme şekiline/tipine göre indirim tanımlanabilir. Nakit ödenir ise %10 indirim gibi… Ürün ödemeleri, Nakit, Maksimum Kart ve Axces Kart ile yapan müşterilere belirli oran ve tutarlarda indirim tanımlanmak isteniyor. Promosyon bilgileri aşağıdaki gibidir;

ÖDEME ŞEKLİ

MİNİMUM TUTAR

MAXİMUM TUTAR

ORAN

TUTAR

N

0

1,000.00

 

20

N

1,000.00

9,999,999.00

10

 

Ax2

50

99.99

3

 

Ax2

100

199.99

2

 

Ax2

200

9,999,999.00

1

 

Max2

0

399.99

1

 

Max3

400

999.99

 

10

Max3

1000

9,999,999.00

 

5

W2

0

9,999,999.00

2

 

W3

0

9,999,999.00

2

 

W4

0

9,999,999.00

2

 

 

  1. Genel tabında “Ödeme Bazında” bölümü ve “Ödeme şekli bazında uygulansın” seçilir.

 image023

Şekil5–4.1

  1. Ödeme Şekilleri tabında hangi ödem şekillerine promosyon tanımlanmak isteniyor ise o ödeme şekilleri seçilir.

image024

Şekil5–4.2

 

5.5             Mağaza Bazında Promosyon Tanımlama

 

İndirim kampanyasının sadece belirlenen mağazalarda uygulanması ile ilgili tanımlama yapılabilir.

Akmerkez mağazasında Ürün Grubu Pantolon olup 2008 Yaz sezonuna ait ürünler %40 indirimi tanımlanmak isteniyor.

  1. Genel tabından “Belirli Mağazalarda Satış yapıldığında uygulansın alanı seçilir. Bu alan seçildiğinde mağaza koduna göre ve mağaza tipine göre alanları aktif hale gelir Promosyon ne şekilde tanımlanacak ise o seçilir. Burada mağaza koduna göre ile tanımlama yapılacaktır. Bu bölüm işaretlendiğinde Şekil3-6.5.1 deki gibi “Depo Şartları” alanı açılır.

“Belirli sınıf tipleri/stok kodları satışında uygulansın” alanı işaretlenir(Promosyon tanımına göre değişir).

image025

Şekil5–5.1

  1. Satış Şartları bölümünden Satış Miktarı bölümüne 1 yazılır ve Stok Sınıf bölümünde promosyonun tanımlanacağı sınıf kodları seçilir.

image026 

Şekil5–5.2

 

  1. Promosyon Şartları bölümünde “Uygulanacak Ürün Sayısı” bölümüne 1, İndirim Oranı bölümüne 40 yazılır.

image027 

Şekil5–5.3

  1. Depo Şartları bölümünde promosyon hangi mağazada geçerli olacak ise o mağaza kod veya kodları seçilir. Bu promosyon Akmerkez mağazada geçerli olacağından dolayı Akmerkez mağaza seçilir.

image028 

Şekil5–5.4

  1. Peşin Satış menüsünü Akmerkez mağazasına ait kasiyer ile açılır ve satış yapılır.

image029 

Şekil5-5.5

5.6  İndirim Promosyon Menüsünde Yapılan Yenilikler

  1. Promosyonların geçerli olacağı fiş tiplerine; Sonra teslim Peşin Satış ve Sonra Teslim Kredili Satış Fiş Tip leri eklenmiştir.
  2. Promosyonların kullanılabilmesi için, sadece kart okuyucudan geçirilen alışverişlerde promosyonun geçerli hale getirilmesi parametrik hale getirildi.
  3. Ödeme Tipleri için de promosyon tanımlanabilir hale geldi.
  4. Stok sınıfına göre promosyona ek olarak stok koduna göre promosyon tanımlanabilir hale geldi.
  5. Mağaza bazında promosyon tanımlanabilmesi parametrik hale getirildi.
  6. Promosyonların kullanımdan kaldırılması ile olarak “Kullanım Dışı” alanı eklendi.
  7. Müşteri Şartları bölümüne “Promosyon Geçerlilik Tarihlerinde Yapılan Alışverişler Sınırlansın” alanı eklendi. Bu alan ile müşterilerin yapacağı satış adet ve tutarları ile ilgili sınırlamalar getirildi.
  8. Promosyon Şartları bölümüne “Promosyon Geçerlilik Tarihleri Arasında Uygulanacak Ürün Sayısı” alanı eklendi. Bu alan ile stoklarla sınırlı promosyonlar tanımlanabilir hale geldi.
  9. Ödeme Bazında Alanı eklendi. Bu alan ile hem ödeme şekli hem de ödeme tipi bazında ödeme aralıklarında oransal ve tutarsal indirimler tanımlanması sağlandı.

Hatice AKGÜL