Microsoft SoftGrid Virtual Application Server Kurulumu

Daha önceki makalemizde MDOP ve SoftGrid hakkında genel bir bilgilendirme yaptıktan sonra uygulama kısmının ilk makalesi ile devam ediyoruz. Microsoft SoftGrid Virtual Application Server, Windows 2000 Server ve Windows 2003 Server üzerinde çalışabilmektedir. Kullanacağınız sunucunun minimum donanım gereksinimi Intel Pentium III 1Ghz, 1 Gb ram, 500 mb boş alan; yazılımsal gereksinimleriyse .NET Framework v2.0 veya daha üstü bir sürüm ve IIS’in kurulmuş olması yeterli olmaktadır. IIS üstünde ASP.NET’e izin verilmelidir.

Microsoft SoftGrid Virtual Application Server kurulumu için sunucumuza Microsoft Desktop Optimization Pack for Software Assurance cd’sini yerleştirelim.

image001

Resim – 1

MDOP ekranından Microsoft SoftGrid Application Virualization v4.2’yi seçiyoruz.

image002

Resim – 2

Server kurulumu için Install the Microsoft System Center Virtual Application Server’ı tıklayıp ilerliyoruz.

image003

Resim – 3

Installshield Wizard’a next deyip devam ediyoruz. Eğer bir önceki adımda Microsoft System Center Virtual Application Server’ı seçmenize rağmen bu ekran gelmezse cd sürücüsünden MDOP\SGAV\installers\server altındaki setup.exe’yi tıklayarak  sihirbazı başlatabilirsiniz.

image004

Resim – 4

Lisans sözleşmesini kabul edip next ile ilerliyoruz.

image005

Resim – 5

Kullanıcı adı ve organizasyonu girip devam ediyoruz.

image006

Resim – 6

Setup Type kısmında Typical deyip ayarları varsayılan olarak bırakabiliriz ama Custom’u seçip ne gibi değişiklikler yapabileceğimizi görmek için ilerleyelim.

image007

Resim – 7

Custom Setup kısmında gördüğünüz gibi dört farklı yükleme gerçekleştirebileceğimizi görüyoruz. Bunlar SoftGrid Virtual Application Server, istemcilerden gelen isteklere cevap verecek hizmetlerin çalışması için; SoftGrid Management Console, herhangi bir bilgisayardan sunucumuza bağlanıp yönetebilmemiz için; SoftGrid Management Web Service, web servislerinin ayarlanması için; SoftGrid Client Management Console ise herhangi bir bilgisayardan istemcilere uzaktan bağlanabilmemiz için gerekli olan uygulamalardır.  İlk üç uygulama hizmetin verilebilmesi için sunucu üstüne kurulmalıdır tabi üçü bir sunucuya yükleneceği gibi farklı sunuculara da yüklenebilirler. Yapınızın büyüklüğüne ve sanallaştıracağınız uygulama sayısına göre bunu belirlememiz gerekiyor.

Install to kısmından istersek uygulamanın kurulacağı yeri de değiştirebiliriz. Varsayılan yerde bırakıp devam ediyorum.

image008

Resim – 8

Requried Web Service Extensions’da kurulum için IIS ve ASP.NET’in sunucu üstünde kurulu olması ve IIS üzerinde ASP.NET’e izin verilmiş olması gerektiğini belirtiyor. Next ile devam ediyoruz.

image009

Resim – 9

Database Server penceresine geldiğimizde verilerini SQL sunucusunda mı yoksa MSDE’de mi tutacağını soruyor. Eğer SQL sunucusunu seçerseniz ilerleyen bölümlerde bağlantı için kullanıcı adı ve şifre bilgilerini soracaktır. Mevcut kurulu bir SQL’im olmadığı için Install MSDE kurulumu ile devam ediyorum.

image010

Resim -10

MSDE database’ine bağlantı sağlayabilecek administrator ve user kullanıcılarının tanımlanabilmesi için şifrelerini girmemiz gerekiyor. Path kısmından veritabanının kurulumunun yapılacağı yeri de değiştirebiliyoruz. Varsayılanda bırakıp devam ediyorum.

image011

Resim – 11

Directory Server penceresinde etki alanımızın adını yazdıktan sonra hangi kullanıcıyla etki alanına ulaşabileceğimizi belirliyoruz. Bu kullanıcının domain users üyesi olması yeterlidir. Genellikle yaptığımız bir yanlışlığı da belirtmek istiyorum. Eğer buraya domain administrator hesabını ve şifresini girersek ilerleyen zamanda administrator’ün şifresini değiştirdiğimizde etki alanından bilgi akışı olmayacağı için SoftGrid yapması gereken işi yapamayacaktır. Bu söylediğim çoğu uygulama için geçerlidir; yedek alırken de domain administrator hesabını kullanırsak yine şifreyi değiştirdiğimizde yedekleme ayarlarını düzenlemek zorunda kalırız. Bu gibi uygulamalar için uyguluma bazlı kullanıcı açmamızda ve onları kullanmamızda fayda vardır. Ek bir bilgi verdikten sonra Next ile ilerliyoruz.

image012

Resim – 12

Etki alanımızdaki hangi kullanıcıların SoftGrid sunucu uygulamasını yönetme hakkı olacağını belirtmek için bir grup giriyoruz. Bu gruba üye kullanıcılar SoftGrid sunucu uygulamasını yönetebileceklerdir. Ben SofdGrid için softgrid administrators grubunu oluşturmuştum onu ekliyorum. Siz isterseniz domain admins grubunu da ekleyebilirsiniz.

image013

Resim – 13

Default Provider Group ekranında bizden sanal uygulamaları kimlerin kullanabileceğini belirtiyoruz. Bu varsayılan değer olarak atanacaktır. Daha sonra biz istersek sanal uygulamaları sadece muhasebe veya pazarlama grubunun kullanımına açabiliriz. Ben softgrid users diye bir grup oluşturmuştum, ekleyip ilerliyorum.

image014

Resim – 14

Server Group’ta eğer birden çok SoftGrid Virtual Application Server varsa bunların SoftGrid Management Console’da Server Groups sekmesi altında hangi grubun üyesi olacağını seçiyoruz. Eğer yazdığınız grup yoksa oluşturulacak varsa sunucu o gruba dahil edilecektir. Ben varsayılanda bırakıp ilerliyorum.

image015

Resim – 15

Content Path ekranında sanal uygulamaların bulunacağı klasör ve klasörün bulunacağı yer görülüyor yine istersek değişiklik yapabiliriz.  Herhangi bir değişiklik yapmadan Next ile devam ediyorum.

image016

Resim – 16

Ready to Install the Program’a geldiğimizde artık kuruluma hazırız demektir. Install ile kurulumu başlatıyoruz.

image017

Resim – 17

Kurulum bittikten sonra Finish ile bitiyoruz. Tabi aslında bitmedi ufak birkaç kontrol ve ayar daha yapmamız lazım.

image018

Resim – 18

İlk önce yönetimsel araçlarımıza yeni eklenen SoftGrid Management Console’u açalım ve Connect to SoftGrid System ile ara yüze bir bağlanalım.

image019

Resim – 19

Web Service Host Name kısmına, SoftGrid Management Web Servis hizmetini veren sunucunun bilgilerini giriyoruz. Ben server üstünden bağlanacağım için localhost yazıyorum siz kendi bilgisayarınıza SoftGrid Client Management Console kurduysanız sunucunuzun adını veya ip adresini girebilirsiniz. Eğer daha güvenli erişim sağlıyım diyip SSL ayarlarını da yaptıysak Use Secure Connetion’u seçmeniz gerekecektir. Login Credentials kısmında oturum açtığınız kullanıcı ile sunucuya erişecekseniz Use Current Windows Account’ı seçip sunucuya bağlanabilirsiniz. Ben admin.softgrid ile bağlanmak istediğim için Specify Windows Account’u seçip bilgilerimi giriyorum. OK ile bağlantımızı başlatıyoruz.

image020

Resim – 20

SoftGrid System’e eriştiğimizde solda menülerimizi, ortada sanal uygulamalarımızı, sağdaysa Actions kısmını görebiliyoruz. Biz sanal uygulama yapmadık demeyin SoftGrid’i yükledikten sonra Default SoftGrid Application adında bir test uygulaması yükleniyor.

Sanal uygulamalarımızı paylaştırmak gibi ufak bir sorunumuz var. Bunu da hemen ayarlayalım.

image021

Resim – 21

SoftGrid sunucu uygulamasını yüklerken hatırlarsanız sanal uygulamaların bulunacağı yeri göstermiştik. Şimdi bu klasörü paylaşıma açmamız gerekiyor ki sanal uygulamalarımıza kullanıcılarımızda erişebilsinler. Ben varsayılanda bıraktığım için uygulamaların bulunacağı klasör Program Files\Softricity\SoftGrid Server altında content klasörüdür.

image022

Resim – 22

Bu klasörü paylaşıma açalım.

image023

Resim – 23

Paylaşım izinlerinde Everyone’a read hakkına her zaman karşı olduğum için onu kaldırıyorum, kaldırmanızı da tavsiye ediyorum, Domain kullanıcılarımızın sanal uygulamalara erişimde ileride sorun yaşamamak adına Domain Users’a read hakkı veriyorum, siz isterseniz sanal uygulamaları kullanacak belirli gruplarınızı ekleyebilirsiniz. Her zaman olduğu gibi domain admin ve domain admins grubuna da full control hakkı verip Security tabına geçiyoruz.

image024

Resim – 24

Burada da gerekli izinleri veriyoruz. Ok deyip ekranı kapatıyoruz.

image025

Resim – 25

Content klasörünü paylaştırdıktan sonra sıra geldi sanal uygulamaların bulunacağı Default Content Path klasörünü SoftGrid Servera göstermeye.

image026

Resim – 26

SoftGrid Management Console açıyoruz ve sunucumuz üstünde sağ tıklıyıp System Options’ı açıyor ve content klasörünün network üstündeki yerini göstermek için Browse’a basıyoruz.

image027

Resim – 27

Klasörün network üstündeki yerini gösterdikten sonra OK deyip ekranları kapatıyoruz.

image028

Resim – 28

Son olarak düzeltmemiz gereken bir yer daha var. Yükleme ile birlikte gelen Default SoftGrid Application uygulamasının logosuna baktığınızda bir yanlışlık olmadığını düşünebilirsiniz ama o logo uygulamanın iconu bulunmadığı zaman SoftGrid tarafından atanan bir logodur. Kullanıcılarımızın masaüstlerindeki uygulama iconlarının da yanlış olmaması için bunu da düzeltelim.

image029

Resim – 29

Default SoftGrid Application’ın özelliklerine girince OSD Path’in ve Icon Path’in networkten gösterilmediğini görüyoruz.

image030

Resim – 30

Network üstünden ikisini de gösterdikten sonra OK ile özellikleri kapatalım.

image031

Resim – 31

Şimdi baktığımızdaysa iconun uygulamanın kendi iconu olduğunu görüyoruz. Bundan sonraki sanal uygulamalarımızda da aynı ayarı yapmamız gerekiyor yoksa sanal uygulamaların kullanıcı tarafındaki kısayolları da yanlış görüntülenecektir.

Microsoft SoftGrid Virtual Application Server’ın yani Microsoft System Center Virtual Application Server’ın kurulumunu ve kontrollerini tamamen bitirdikten sonra uygulamalarımızı sanallaştırabiliriz.

Gelecek makalelerimizde görüşmek üzere…

Murat CAN