Microsoft SoftGrid Uygulama Sanallastırma – Bölüm 2

 

Bir önceki makalemizde uygulamalarımızı nasıl sanal uygulamalara dönüştüreceğimizi görmüştük. Bu makalemizdeyse sanal uygulamalarımızı, kullanıcılarımızın hizmetine sunmayı öğreneceğiz.

Hatırlarsanız geçen makalemizde şirketlerde neredeyse herkesin kullandığı Adobe Reader’ı SoftGrid Sequencer aracılığıyla sanallaştırmış ve SoftGrid sunucumuz üstünde paylaştırılmış olan Content klasöründeki yerine kopyalamıştık.

Bundan sonraki işlemlerimiz için SoftGrid sunucumuza bağlanıyoruz ve SoftGrid Management Console’u açıyoruz.

image001

Resim – 1

Appications üstünde sağ klik yapınca 3 farklı seçenek görüyoruz. Bunlardan ilk ikisi yönetimsel olarak farklılık sunmaktadır. Bir örnek ile anlatmak gerekirse; muhasebe için bir Application Group oluşturduk ve sanal muhasebe uygulamalarını burada toparlayıp muhasebe grubunun hizmetine sunduk. İlerleyen zamanda bu uygulamaları, Finans çalışanlarının da kullanması gerektiğinde sadece application grubun üzerinde, finans grubuna yetki vermemiz halinde grubun içindeki tüm sanal uygulamalar finans grubunun hizmetine girecektir. Eğer New Application deyip yaparsanız her uygulama tek tek ekleneceği için yetkilendirmelerde daha fazla zaman ve emek harcamamız gerekecektir. İşin başında dizaynı ne kadar iyi planlarsanız sonradan rahat edersiniz.

Şirket genelinde kullanılan programları (Adobe reader, winrar vs) Genel Programlar altında toparlamayı planladığımızı farz ediyorum. New Application Group’u tıklıyoruz.

image002

Resim – 2

Gruba bir isim verdikten sonra Finish ile işlemi bitiyoruz.

image003

Resim – 3

Genel Programlar’ın üstünde sağ klik yapıyoruz ve Move, Copy seçeneklerinin de geldiğini görüyoruz. Yapıyı tekrar yapılandırmak, aynı uygulamayı başka bir grubun altın taşımak veya kopyalamak için bu iki seçeneği kullanabiliriz. Biz ilk uygulamamızı hizmete alabilmek için Import Applications’u tıklıyoruz.

image004

Resim – 4

Açılan pencerede sanal uygulamamızın .sprj uzantılı proje dosyasının bulunduğu yeri network üzerinden gösteriyoruz. Eğer siz sunucunun sürücüleri üzerinden gösterirseniz istemciler yolu çözemeyeceği için sanal uygulamanın dosyalarına ulaşamayacaklar ve hizmetten yararlanamayacaklardır. Open diyip ilerliyoruz.

image005

Resim – 5

Uygulamanın hemen hizmete girmesini istiyorsak Enabled’ın işaretli olmasına dikkat etmemiz gerekiyor. Daha sonra devreye alacaksanız zamanı geldiğinde bu check’i koyarak da hizmeti aktif edebilirsiniz. Sanal uygulamamızı networktan gösterdikten sonra server grubunu yapımızdaki gibi ayarlıyoruz.  Eğer uygulamamız lisanslı bir uygulama ise lisans grubunu da girmemiz gerekiyor. Next ile devam ediyoruz.

image006

Resim – 6

İstemci tarafında sanal uygulamanın kısayollarının nerelerde bulunacağına karar verip ilerliyoruz.

image007

Resim – 7

Hangi dosya türlerinin bu uygulama ile açılacağı bilgisi geliyor, istersek ilişkilerde ekleme ve çıkartma yapabilirsiniz. Ayarlamalarımızı yaptıktan sonra Next ile devam ediyoruz.

image008

Resim – 8

Hangi kullanıcı grubunun bu sanal uygulamayı kullanacağını belirtiyoruz. Yetkilendirme yaptığımız için burada belirteceğimiz grubun bir güvenlik grubu olması gerektiğini hatırlatmak isterim. Next ile ilerliyoruz.

image009

Resim – 9

Özet kısmında yaptığımız ayarların doğruluğunu kontrol ettikten sonra Finish ile bitiyoruz.

image010

Resim – 10

Genel Programlar’ın altına Adobe Reader eklendiğini görüyoruz.

image011

Resim – 11

Sanal uygulamamızın herhangi bir ayarını değiştirmek istersek uygulamanın özelliklerinden değiştirebiliriz.

İlk sanal uygulamamızı kullanıcılarımızın hizmetine sunduk ve artık diğer uygulamalarımızı da sanallaştırarak, yerimizden bile kalkmadan, ihtiyaç duyulan programı kullanıcı veya kullanıcılarımızın hizmetine sunabiliriz.

Gelecek makalemizde görüşmek üzere…

MCM

Murat CAN