Önceki makalelerimizde SoftGrid sunucumuzun, SoftGrid Sequencer’ın ve istemcilerimizin kurulumunu ve ayarlamalarını bitirmiştik. Bu makalemizdeyse uygulamalarımızı nasıl sanal uygulamalara dönüştüreceğimizi göreceğiz.
Uygulamalarımızı daha önceden kurulumunu yaptığımız SoftGrid Sequencer’ı kullanarak sanal uygulamalara dönüştürebiliriz. Şimdi birlikte adım adım nasıl yapıldığını görelim.
Öncelikli olarak eğer sanal bir işletim sisteminde uygulama sanallaştıracaksanız sistemin temiz bir snapshot’ını almayı unutmayınız. Daha sonra uygulamalarımızı sanallaştırmaya başlamadan önce bu temiz snapshot’a dönerek sistem üzerinde genel bir temizlik yapmış olacağız.
SoftGrid Sequencer sunucumuzu açıyoruz ve Softricity SoftGrid Sequencer’ı başlatıyoruz.
Resim – 1
New’i tıklıyoruz.
Resim – 2
Uygulama sanallaştırırken sihirbazların bize yardımcı olmasını istiyorsak “Yes” deyip devam ediyoruz.
Resim – 3
İlk sihirbazımız olan Welcome to the Package Configuration Wizard’a next deyip ilerliyoruz.
Resim – 4
Package Information’da paketimizle ilgili bilgileri giriyoruz. Alttaki Server URL kısmında RTSP (Real Time Streaming Protocol) ve RTSPS (Real Time Streaming Protocol Secure) olmak üzere iki tip protocol olduğunu görüyoruz. Aralarındaki tek fark güvenlikten gelmektedir. Hostname kısmında hangi sunucunun bu paketin dağılımdan sorumlu olacağını belirtiyoruz. Hizmet için sunucuda belirlenen port numarasını giriyoruz. Varsayılanda 554 nolu port gelmektedir. Path kısmına sanallaştırmakta olduğumuz uygulamanın dosyalarının, SoftGrid sunucusunda paylaşıma açtığımız Content klasörünün içinde hangi klasörde bulunacağını yazıyoruz ve Next ile devam ediyoruz.
Resim – 5
Operating Systems’de sanal uygulamamızın hangi işletim sistemlerinde çalışacağını belirtiyoruz. Finish deyip sihirbazı kapatıyoruz.
Resim – 6
İkinci sihirbazımız Welcome to the Installation Wizard, bize kurulum safhalarında yardımcı olmak için geliyor. Next ile kurulum adımlarına başlıyoruz.
Resim – 7
Eğer paketlerimizde bir sıkıştırma yapacaksak veya block sizeler ile oynayacaksak bu işlemi Sequencer Parameters’ta yapıyoruz. Zlib, Bzip2 olmak üzere iki tip sıkıştırma seçeneğimiz ve dört block size seçeneğimiz bulunuyor. Next ile ilerliyoruz.
Resim – 8
Monitor Installation’da sequencer bizim kurduğumuz uygulamayı gözlem altına alacak ve kurulum esnasında sistemde oluşturulan veya değiştirilen her şeyi kaydedilecektir. Dikkat etmemiz gereken bir konuda uygulamanın kurulumu esnasında başka hiçbir işlem yapmamaya özen göstermektir. Begin Monitoring diyip kurulumu izletmeye başlatıyoruz.
Resim – 9
Uygulamamızı normal bir şekilde kurarken yapmamız gereken tek şey kurulumun yapılacağı yeri değiştirmektir.
Resim – 10
Kurulum yerini Sequencer’ın Q: bölümü olarak belirliyoruz. Kurulum yerinide sunucudaki path ile aynı isimdeki bir klasöre yapmamızda fayda var.
Resim – 11
Uygulamanın kurulumunu bitirdikten sonra uygulamanızı birkaç kere çalıştırıp kapatmalıyız.
Resim – 12
Çalıştırıp kapatmamızda bittikten sonra Monitoring Installation’e geri dönüp Stop Monitoring deyip izletmeyi bitiriyoruz.
Resim – 13
Browse For Folder ekranında bize uygulamanın hangi klasöre kurulduğunu soruyor. Yerini gösterdikten sonra OK diyoruz.
Resim – 14
Sequencer işlemlerini yaptıktan sonra Next ile devam ediyoruz.
Resim – 15
Uygulamanın sanallaştırılması için gerekli dosyaları eklememiz gerekiyor. Varsayılanda gelenleri eklemesi için bırakıyoruz ve Finish ile bu sihirbazı da sonlandırıyoruz.
Resim – 16
Son sihirbazımız olan Application Wizard ekrana geliyor ve sanal uygulamanın ayarlama kısmıyla devam ediyoruz.
Resim – 17
Configure Applications’da önemli bir ayarlama yapmamız gerekiyor. Sağda uygulamanın üstüne geldiğimizde alttaki Edit’e tıklıyoruz.
Resim – 18
OSD File Name’de kesinlikle herhangi bir boşluk, sayı veya karakter olmamalıdır. OSD File Name düzenledikten sonra kaydediyoruz.
Resim – 19
Uygulamanın File Type Associations kısmında hangi dosya türlerinin bu uygulama ile çalıştırılabileceğini görüyoruz. Buraya ekleme veya çıkartma yapabilirsiniz.
Resim – 20
Shortcuts kısmından da kısayollarımızı düzenleyebiliyoruz. File Type Associations ve Shortcuts tablarındaki ayarları daha sonradan değiştirebiliriz. Next ile ilerliyoruz.
Resim – 21
Launch Applications’da sanallaştırılmış uygulamalarımızı görüyoruz. Burada uygulamalarımızı Launch ile en az 2 kere çalıştırıp kapatmalıyız. Daha sonra Next ile ilerliyoruz.
Resim – 22
En sonunda uygulamamızı sanallaştırmayı bitirdik.
Resim – 23
En son sanallaştırılmış uygulamamızın çalışması için gereken dosyaları, sanal registry ayarlarını, sanal dosya sistemlerini, sanal servislerimizi ve OSD dosyasının ayarlarını kontrol ediyor ve kaydediyoruz.
Resim – 24
Sanallaştırılmış uygulamamızın dosyalarını daha sonra SoftGrid Sunucumuz üstündeki paylaşımına kopyalıyoruz ve SoftGrid Sequencer ile işimiz bitiyor.
Sanal uygulamalarımızı da hazırladıktan sonra geriye sadece sanal uygulamalarımızı kullanıcılarımızın hizmetine sunmak kalıyor.
Gelecek makalemizde görüşmek üzere…
MCM
Murat CAN