Microsoft SoftGrid İstemci Kurulumu

Daha önceki makalelerimizde Microsoft System Center Virtual Application Server’ın ve Microsoft System Center Virtual Application Sequencer’ın kurulumu görmüştük. İstemcilerimizi de ayarlandıktan sonra uygulamalarımızı sanallaştırarak kullanıcılarımızın hizmetine sunabiliriz.

İstemcilerimizin, hangi kullanıcıların hangi sanal uygulamalara erişim izninin olduğunu öğrenebilmesi ve sanal uygulamaları sunucudan çekebilmesi için Microsoft SoftGrid Application Virtualization’ın altında bulunan Microsoft SoftGrid Application Virtualization for Desktops’ın istemcilerimize yüklenmesi gerekmektedir. Bu kurulumu istemcilere tek tek kurarak veya Sccm, Sms ve group policy ile msi paketini dağıtıp yapabilirsiniz. Kurulum detaylarını ve kurulumdan sonra istemcideki değişimleri görebilmemiz adına ben bir istemciye normal kurulum yapacağım.

Mdop cd’mizi istemcimize yerleştiriyoruz.

image001

Resim – 1

Gelen ekranda Microsoft SoftGrid Application Virtualization v4.2’yi seçiyoruz.

image002

Resim – 2

Install Microsoft SoftGrid Application Virtualization for Destops tıklayarak kuruluma başlıyoruz.

image003

Resim – 3

SoftGrid for Windows Desktops Wizard açılıyor, Next ile devam ediyoruz.

image004

Resim – 4

Sözleşmeyi kabul ettikten sonra Next ile ilerliyoruz.

image005

Resim – 5

Kurulumun nereye yapılacağını belirleyip devam ediyoruz.

image006

Resim – 6

Sanal uygulamalarımızın sunucudan istemcilere kopyalandığında sabit diskimizde maksimumda ne kadarlık yer kaplayacağını belirliyoruz. Bu miktarı sanallaştıracağınız uygulamaların toplam boyutuna göre belirlemeniz gerekmektedir. Ben varsayılan 2 gb’nin yeterli olacağını düşünüp böyle bırakıyorum. Kurulumdan sonrada istersek bu alanı arttırabiliriz. Depolama alanı ile ilgili ayarların varsayılanda kalmasını istiyorsak alttaki kutucuk işaretli kalmalı ama depolama alanın gelişmiş ayarlarını görmemiz için kaldırıp devam ediyorum.

image007

Resim – 7

Gelişmiş ayarlarda SoftGird’ın verilerinin duracağı alanı, daha önceki makalemizde de bahsettiğimiz Q: evrensel sürücüsünü ve kullanıcıların verilerinin bulunacağı yeri değiştirebiliyoruz. Bu ayarları varsayılanda bırakıp Next ile ilerliyoruz.

image008

Resim – 8

Desktop Configuration Server ekranında sunucumuza nasıl bağlanacağımızı ayarlıyoruz. Type sekmesinde dört tane bağlantı tipi bulunuyor. Bağlantıların iki tanesi SoftGrid Virtual Application Server’a diğer iki tanesi de Http Server’a bağlanmamıza yardımcı oluyor. Her iki taneden bir tanesi de sunucu ile istemci arasında güvenli bağlantı yapmamıza sağlıyor ve her birinin port numarası farklıdır. Eğer sunucu üstünde firewall aktif ise o porta izin vermemiz gerekmektedir. “Automatically…” kutucuğu işaretliyse bir kullanıcı istemcide oturum açtığında otomatik olarak sunucuya bağlanıp ayarlarımızı güncelleyecektir. Next ile devam ediyoruz.

image009

Resim – 9

Kurulum adımlarını sonlandırdıktan sonra Install ile kurulumu başlatıyoruz.

image010

Resim – 10

Kurulumu bittiğinde Finish ile ekranı kapatıyoruz.

image011

Resim – 11

İstemcimizi tekrar başlatmamız gerektiğini belirten bir uyarı alıyoruz. Tekrar başlattıktan sonra istemcimizde nelerin değiştiğine bir göz atalım.

image012

Resim – 12

1) Bilgisayarım’ı açtığınızda Q: evrensel sürücüsünün eklendiğini ve içine girmek istediğimiz zamansa iznimizin olmadığını,

image013

Resim – 13

2) Servislerimize 2 yeni servisin eklendiğini ve başladığını,

image014

Resim – 14

3) İstemcimizin yönetimsel araçlarına SoftGrid Client Management’ın kısa yolunun geldiğini görüyoruz.

image015

Resim – 15

SoftGrid Client Management’i açıp baktığımızdaysa basit ve kullanışlı bir arayüze sahip olduğunu görüyoruz.

Henüz uygulamalarımızı sanallaştırmadık ama sanal uygulama kullanıcılarından biri ile giriş yapalım ve sunucu kurulumda otomatik kurulan Default SoftGrid Application’u çalıştıralım.

image016

Resim – 16

Kullanıcı ile giriş yaptığımızda masaüstümüze Default SoftGrid Application’un kısa yolunun geldiğini görüyoruz.

image017

Resim – 17

Uygulamamıza açtığımızda yada kapattığımızda bildirim alanında SoftGrid ikonu belirecek ve hangi uygulamanın sunucudan yüklenmekte olduğu, hangi uygulamanın çalıştırıldığı ve kapatıldığı hakkında bize bilgi verecektir.

Kurulum makalelerimizin sonuncusunu da tamamladık gelecek makalelerimizde bir uygulamanın nasıl sanallaştırıldığını ve ayarlandığını göreceğiz.

Görüşmek üzere.

Murat CAN